transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 20-04-2024 4.6687 lei 4.9764 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 13-10-2007

Noi prevederi legislative privind fondurile de pensii administrate privat

Noi prevederi legislative privind fondurile de pensii administrate privat
 Alte stiri la aceasta categorie

Fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata în alte scopuri decât prevede Legea privind fondurile de pensii administrate privat sau fapta persoanei din vina careia transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un fond de pensii nu este efectuat în termenul prevazut de lege se va sanctiona cu amenda cuprinsa 10.000 lei si 100.000 lei sau cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Guvernul a aprobat recent o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative. Modificarea prevederilor a fost impusa de o serie de deficiente constatate în etapa de implementare a prevederilor celor doua legi.

Proiectul de act normativ include prevederi privind întarirea raspunderii contraventionale, incriminarea unor fapte ca infractiuni si introducerea unor sanctiuni penale în cazul persoanelor fizice si a entitatilor cu atributii în sistemul pensiilor private. Noile prevederi urmaresc cresterea capacitatii de supraveghere si control a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), prin asigurarea unor instrumente sanctionatorii adecvate, astfel încât colectarea si administrarea fondurilor de pensii sa se realizeze în conditii de maxima siguranta pentru contribuabili.

In ce priveste modificarile aduse Legii nr.

411/2004, actul normativ stabileste ca institutia care are ca atributie legala colectarea contributiilor individuale este Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), iar cea care are ca atributie legala evidenta asiguratilor din sistemul public de pensii este Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) (art. 2, alin. 1, punctele 20 si 21).

Noile prevederi stabilesc obligatia administratorului fondului de a trimite CSSPP, în format electronic, copii ale actelor individuale de aderare (alin. 5 al art. 32). CNPAS are obligatia de a notifica, în termen de 5 zile lucratoare de la înregistrarea în Registrul participantilor, în format electronic, fiecarui administrator în parte, lista continând datele de identificare a persoanelor repartizate aleatoriu la fondul de pensii administrate de acesta (alin. 3 art 33).

Contributia la fondul de pensii se va deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, împreuna si în aceeasi modalitate de calcul cu contributia obligatorie datorata conform Legii nr. 19/2000. Contributia la fondul de pensii se constituie si se vireaza împreuna si în aceleasi conditii stabilite prin Legea nr. 19/2000, pentru contributia individuala de asigurari sociale (alin. 2 si 3 ale art. 42).

De la momentul începerii activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii este de 2 la suta din baza de calcul. În termen de 8 ani de la începerea activitatii de colectare, cota de contributie la fondul de pensii se majoreaza la 6 la suta, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, începând cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.

In ceea ce priveste circuitul documentelor, se stabileste ca institutia de evidenta va calcula, pentru fiecare persoana, cuantumul contributiei datorate fondului de pensii, luând în considerare baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale înscrisa în declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, sau, dupa caz, în declaratia de asigurare la sistemul public de pensii. Ulterior, CNPAS va întocmi liste nominale de viramente, distinct, pentru fiecare fond de pensii, liste în care sunt înregistrati participantii si cuantumul contributiei datorate.

Virarea contributiilor la fondurile de pensii se realizeaza lunar, de catre CNPAS, pâna cel mai târziu în data de 20 a lunii urmatoare celei de depunere a declaratiilor. Potrivit noilor prevederi, este inclusa în categoria contraventiilor si fapta de nerespectare a masurilor stabilite prin actele de control al Comisiei (art. 141 din Legea nr. 411/2004).

In cazul savarsirii de catre persoanele fizice sau juridice a faptelor încadrate în categoria contraventiilor, vor fi aplicate sanctiuni cu: avertisment scris, amenda contraventionala, anularea votului exprimat sau suspendarea temporara a dreptului de vot al actionarilor semnificativi, restrângerea sau interzicerea dreptului administratorilor de a dispune de propriile active, interzicerea, pe o perioada cuprinsa între 90 si 180 de zile a desfasurarii unor activitati prevazute de lege.

Amenda contraventionala poate fi aplicata cumulativ cu alte sanctiuni. Limitele amenzilor contraventionale sunt stabilite între 0,5 la suta si 5 la suta din capitalul social pentru persoanele juridice si între 10.000 lei si 100.000 lei pentru persoanele fizice.

Amenzile contraventionale se fac venituri la bugetul de stat în cota de 50 la suta, iar diferenta se face venit la bugetul Comisiei.
Comisia poate aplica sanctiuni persoanelor fizice - administratori, reprezentanti legali, care desi puteau si trebuiau sa previna o contraventie, dar nu au facut-o. Persoanele respective sunt tinute si la repararea prejudiciilor patrimoniale cauzate de respectivul fapt.

De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata în alte scopuri decât prevede legea, fapta persoanei din vina careia transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un fond de pensii nu este efectuat în termenul prevazut de lege sau daca acestea sunt utilizate în alte scopuri decât prevede legea, administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii private, administrarea unui fond de pensii neautorizat, desfasurarea de catre administrator a altor activitati decât cele pentru care a fost autorizat, încalcarea interdictiilor referitoare la obligatiile administratorului, agentilor de marketing sau persoanelor afiliate acestora.

Daca aceste infractiuni constituie potrivit Codului Penal sau unor legi speciale infractiuni mai grave, se vor pedepsi în conditiile si cu sanctiunile prevazute de acestea. Pentru aceste infractiuni, actiunea penala se exercita din oficiu. Contributiile pentru fondurile de pensii se vireaza începând cu luna urmatoare cele în care s-a definitivat procedura de repartizare aleatorie prevazuta de lege.

Actul normativ stabileste obligatia autoritatilor si institutiilor publice de a furniza în mod gratuit Comisiei, institutiei de evidenta si celei de colectare, dupa caz, informatiile solicitate, în scopul îndeplinirii atributiilor care le revin. Modificarile aduse Legii nr.204/2006 stabilesc ca activitatea de marketing al prospectului schemei de pensii facultative se poate desfasura numai prin intermediul unui agent de marketing, persoana juridica sau dupa caz, persoana fizica care îsi desfasoara activitatea în acest scop, autorizat sau avizat de catre Comisie.

Comisia emite norme privind activitatea de marketing a fondurilor de pensii facultative, inclusiv procedura de autorizare sau avizare, dupa caz, a agentilor de marketing. In cazul Legii nr. 204/2006, au fost incluse în categoria contraventiilor si urmatoarele fapte: nerespectarea masurilor stabilite prin actele de control al Comisiei, precum si nerespectarea altor obligatii prevazute de lege.

Au fost modificate, de asemenea, modalitatile de sanctionare a faptelor care constituie contraventii. Astfel, persoanelor fizice sau juridice li se pot aplica urmatoarele sanctiuni: avertisment scris, amenda contraventionala, anularea votului exprimat sau suspendarea temporara a dreptului de vot al actionarilor semnificativi, retragerea autorizatiei sau a avizului, restrângerea sau interzicerea dreptului administratorilor de a dispune de propriile active.

Limitele amenzilor contraventionale sunt stabilite între 0,5 la suta si 5 la suta din capitalul social pentru persoanele juridice si între 10.000 lei si 100.000 lei pentru persoanele fizice. Amenzile contraventionale se fac venituri la bugetul de stat în cota de 50 la suta, iar diferenta se face venit la bugetul Comisiei.

Noile prevederi stabilesc ca sunt considerate constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda: fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata în alte scopuri decât prevede legea, fapta persoanei din vina careia transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un fond de pensii nu este efectuat în termenul prevazut de lege sau daca acestea sunt utilizate în alte scopuri decât prevede legea, utilizarea de informatii, documente si declaratii false sau de oricare alte mijloace ilegale în vederea obtinerii autorizatiilor sau avizelor prevazute de lege, administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii facultative, administrarea unui fond de pensii facultative neautorizat, desfasurarea de catre administrator a altor activitati decât cele pentru care a fost autorizat.

Daca aceste infractiuni constituie potrivit Codului Penal sau unor legi speciale infractiuni mai grave, se vor pedepsi în conditiile si cu sanctiunile prevazute de acestea. Pentru aceste infractiuni, actiunea penala se exercita din oficiu. Contraventiile se prescriu în termen de trei ani de la data savârsirii acestora.

 

Articol bazat pe un material furnizat de agentia de presa Rompres.
SMART financial - www.SMARTfinancial.ro
©

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
matzcrorkz
kzKlVi Hey, thanks for the article.Really thank you! Cool.
Doris
As I named on my sosiibsmun, I'm not comfy sharing my email and phone number with all that would wish to see it on the web. Is it viable for us to email it to you or perhaps the winner could be contacted by electronic mail?[WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us '265931429 which is not a hashcash value.
Nafanya
Salut! As fi iaoatdrnt daca mi-ar putea furniza cineva(sau indica unde gasesc) schema instalatiei electrice a unui apartament cu 3 camere, la bloc, construit in 1970. E vorba, evident, de un bloc obisnuit, pentru cei multi, nu vreo cladire din Primaverii, unde probabil se lucra altfel. Multumesc anticipat!
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar