transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 18-04-2024 4.6739 lei 4.9754 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 13-03-2008

Un CFO asigurat

Un CFO asigurat
 Alte stiri la aceasta categorie

Să lucrezi cu indicatori ce au orizonturi de timp destul de îndepărtate, să investeşti mult acum, pentru câştiguri viitoare importante, să ai responsabilităţi foarte mari, dar să simţi şi fiecare procent de plus valoare pe care îl generezi. Sunt lucruri care definesc destul de bine activitatea Emiliei Bunea, CFO al ING Asigurări de Viaţă.

La scurtă vreme după lansarea campaniei pentru pensiile private obligatorii ING Asigurări de Viaţă şi-a schimbat directorul financiar. Din septembrie 2007 această poziţie este ocupată de Emilia Bunea. Este o mişcare îndrăzneaţă şi riscantă să schimbi echipa în mijlocul unor evenimente atât de importante, când toată lumea trebuie să interacţioneze foarte eficient şi să cunoască foarte bine obiectivele care trebu-iesc atinse. Iar pentru liderul pieţei româneşti a asigurărilor de viaţă, obiectivele pentru campania de adeziune la Pilonul II au fost extrem de ambiţioase. Locul I şi peste un milion de clienţi. Trăgând linie la finalul campaniei ING Asigurări de Viaţă poate spune că şi-a atins obiectivele propuse. Însă toate au un preţ.

În acest caz a fost vorba de profit.

2007 a fost un an dificil pentru companiile de asigurări. Creşterea valorii daunelor pe segmentul auto şi lansarea pensiilor private au fost factorii care au afectat profitabilitatea companiilor din acest sector. Demararea reformei sistemului de pensii a stat multă vreme sub semnul întrebării, iar momentul septembrie 2007 nu a fost luat în calcul la data stabi-lirii bugetelor pentru anul trecut.

Si ING s-a aflat într-o asemenea situaţie. "Ne-am atins ţinta de venituri din asigurări de viaţă, deşi la momentul bugetării anului 2007 nu luasem în calcul startul pensiilor obligatorii, care desigur au cerut resurse şi atenţie deosebită, atât din partea echipei operaţionale, cât şi din partea consultanţilor noştri", spune Emilia Bunea.

"Profitul a scăzut, în parte datorită investiţiilor făcute în pensii, şi în parte deoarece producţia nouă a fost peste aşteptări, aceasta ducând la o valoare adăugată crescută pentru companie, însă la un profit contabil, în primul an, mai redus, din cauza cheltuielilor de achiziţie", mai spune directorul financiar al companiei.

Dacă în 2006 ING Asigurări de Viaţă a înregistrat cel mai mare profit brut al unei companii de asigurări de pe piaţa românească - 14 milioane de euro - anul trecut valoarea profitului (încă neanunţat oficial n.r.) a fost decisiv afectată de investiţiile în atingerea obiectivelor legate de pensii. Campaniile de marketing pentru pensiile obligatorii, creş-terea substanţială a forţei de vânzări sau capitalizarea diviziei de pensii private facultative au anulat aproape integral profitul ING Asigurări de Viaţă în 2007.

Clasamentul făcut la finalul campaniei iniţiale de aderare la Pilonul II arată că eforturile, în special financiare, ale ING Asigurări de Viaţă au adus şi rezultatele aşteptate. Este singura din cele 18 companii participante care a reuşit să-şi atingă ţinta propusă - 30% din numărul de potenţiali contributori, respectiv un milion de participanţi atraşi.

Cifrele comunicate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) arată că, în perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008, ING Asigurări de Viaţă a înregistrat 1,28 milioane de participanţi, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de 32%.

Emila Bunea a trăit într-un mod aparte startul reformei sistemului de pensii. Ca vicepreşedinte şi director financiar al Interamerican, a contribuit la strategia acestei companii pentru campania de aderare la pensiile private obligatorii, însă a gestionat din punct de vedere financiar strategia ING Asigurări de Viaţă.

"Este o navigare furtunoasă între a menţine rigoarea financiară, şi controlul tuturor riscurilor financiare, şi a permite suficientă flexibilitate pentru decizii rapide (de exemplu cu privire la costurile de achiziţie) atunci când dinamica pieţei o cere", povesteşte Emilia Bunea. "Mai mult, adaugă ea, ţine de strategia fiecărei companii unde se poziţionează echilibrul între cele două, iar strategiile celor două companii cu care am lucrat în această perioadă au fost diferite, ducând însă, în ambele cazuri, la rezultate peste aşteptări". Este, fără îndoială, o experianţă prin care nu foarte mulţi directori financiari au şansa să treacă.

Apartenenţa la un grup financiar de anvergura şi tradiţia ING contează foarte mult în situaţiile în care miza este foarte mare. Suportul oferit de grup este mare, bugetele sunt şi ele semnificative, ca şi resursele de orice altă natură, atunci când este nevoie.
Luat puţin pe nepregătite, ING Asigurări de Viaţă vrea ca în acest an să gestioneze mult mai bine activităţile legate de pensii şi cele legate de asigurări de viaţă.
Primul pas va fi separarea totală a celor două tipuri de produse. Anul trecut a fost creat ING Fond de Pensii S.A., care adminstrează pensiile private obligatorii, în timp ce pensiile facultative au rămas în subordinea ING Asigurări de Viaţă. "Intenţionăm să consolidăm administrarea pensiilor (atât facultative, cât şi obligatorii) în aceeaşi entitate, respectiv ING Fond de Pensii", a spus Emilia Bunea.

Anul acesta are deja o altă miză. "2007 a fost anul pensiilor obligatorii. Anul acesta va fi anul pensiilor facultative, şi intenţionăm să le acordăm întreaga noastră atenţie. Pensiile noastre facultative sunt un produs foarte atractiv, care răspunde unei nevoi a clienţilor potenţiali diferită de cea căreia i se adresează produsele de asigurare unit linked", crede Emilia Bunea. CFO-ul ING Asigurări de Viaţă crede că acum e rândul românilor să ia mai în serios un plan suplimentar de pensii.

"Guvernul a facut primul pas în stimularea economisirii pentru pensie, prin introducerea pensiilor obligatorii, însă orice român responsabil îl va face pe urmatorul, acela al suplimentării pensiei obligatorii (pentru care contribuţia este din păcate mult limitată, faţă de totalul contribuţiei pentru pensii şi asigurări sociale), cu o pensie facultativă, pentru a-şi asigura un standard de viaţă la pensie conform aşteptărilor", crede Emilia Bunea.

Previziunile financiare pentru 2008 arată pentru ING Asigurări de Viaţă o creştere a afacerilor similară cu cea a pieţei, în general. Emilia Bunea susţine că există planuri concrete pentru ca procentul de creştere de 25% să fie atins la sfârşitul anului. "Este o creştere ambiţioasă, aşa cum sunt toate ţintele companiei".

Stabilirea ţintelor de profit şi randament într-o companie de asigurări are anumite specificităţi. Pentru cineva care lucrează de peste 7 ani în acest domeniu nuanţele sunt clar definite. "În timp ce marea parte a afacerilor se măsoară prin profit şi prin randamentul capitalului (ROE), asigurările necesită indicatori care să ia în calcul întreaga perioadă a contractelor de asigurare, care cuprinde adeseori 20-30 de ani", explică Emilia Bunea. Aceşti indicatori sunt, în principal, Valoarea producţiei noi (Value of New Business) şi Valoarea întregului portofoliu de contracte (Embedded Value), ambele reprezentând valori nete prezente.

"Şi profitul este important, mai ales prin prisma percepţiei pieţei, iar realizarea unui echilibru între cei doi indicatori cu orizonturi de timp diferite, şi adeseori cu evoluţii conflictuale, nu este un lucru uşor pentru managementul companiilor de asigurări", subliniază CFO-ul ING Asigurări de Viaţă. În asigurări timpul capătă alte dimensiuni. Profitul înregistrat pe hârtie acum se poate concretiza abia peste câţiva ani de zile.

"În majoritatea industriilor, spune Emilia Bunea, se aplică axioma "cashflow-ul este cel mai important", în timp ce în asigurări aceasta axiomă ar duce pe termen scurt la rezultate dezastruoase. Este adevărat că, pe termen lung, axioma "ţine" şi în companiile de asigurări, însă este vorba de analizarea unor fluxuri de numerar pe orizonturi de timp foarte lungi". Asigurările nu lucrează cu stocuri, nu au "producţie în curs", nu au clienţi rău-platnici. "În schimb, managementul investiţiilor şi managementul riscurilor (în special al riscurilor acoperite de contractele de asigurare) sunt mult mai prezente", mai spune Emilia Bunea.

Anul trecut ING Asigurări de Viaţă, dar şi celelalte companii de asigurări, au investit foarte mult în suplimentarea forţei de vânzări. ING Asigurări de Viaţă vrea să ajungă în acest an la o cifră de 3.000 de consultanţi financiari. În fiecare an costurile salariale în industria de asigurări au crescut, iar resursele umane sunt din ce în ce mai reduse. Un alt motiv de îngrijorare pentru un director financiar, dar şi un motiv în plus de a eficientiza activităţile.

"Costurile salariale în industria de asigurări au crescut în ultimii ani peste media salariilor din România, cu o medie de 15-18% pe an. La acestea se adaugă costurile pregătirii şi retenţiei specialiştilor în asigurări, care şi ele răspund unor cerinţe din ce în ce mai sofisticate. Acestei presiuni pe costuri, şi implicit pe profitabilitate, îi răspundem cu progrese continue în productivitate, fiecare pas din procesele companiei (de vânzare, operaţionale, de investiţii) fiind încontinuu reexaminat şi eficientizat", explică Emilia Bunea.

Dificilă este şi pregătirea oamenilor din departamentul financiar. "Constatăm că ne este din ce în ce mai dificil să găsim cursuri specializate pentru finanţe de asigurări, la standardele ING, în România, răspunsul rămânând cursurile şi specializările organizate de ING Group", spune CFO-ul companiei.

Abilităţile unui manager financiar nu ţin doar de stăpânirea cunoştinţelor de specialitate. Capacitatea de a forma, conduce şi motiva echipe performante este printre cele mai dificil de dobândit calităţi ale unui bun manager, fiind adeseori subestimate de specialiştii cu cunoştinţe tehnice de înaltă clasă. "Cred că o minte deschisă şi aborda-rea cu umilinţă a fiecărei zile ca fiind o ocazie pentru a învăţa în acest domeniu, ne pot duce foarte departe", crede Emilia Bunea.

Bogdan Bârligea, revista Financial Director Romania,
partener www.SMARTfinancial.ro

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
Angelo
Wow! I love that little video For a snecod I thought it was our wedding .chairs, magenta lighting, venue but they have so much more Great work Crystal!
vali
Salut si felicit initiativa ING Grup de a include in ING Fond de Pensii activitatea de Pensii Facultative. Deoarece in 20 martie a trebuit sa semnez incetarea contractului cu ING Asigurari de Viata si implicit P3, regret nespus de mult ca nu mai pot activa pe Pilonul III deoarece cred in aceasta activitate. Astept noutati.
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar