transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 29-03-2024 4.6085 lei 4.973 lei

 



A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Laronef

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 13-06-2012

CHF: riscul sistemic si criza datoriilor UE - analiza de Steen Jakobsen, Chief Economist Saxo Bank

CHF: riscul sistemic si criza datoriilor UE - analiza de Steen Jakobsen, Chief Economist Saxo Bank Am fost destul de radicali când am vorbit despre francul elevetian, CHF, si despre valoarea de 1,2000 a raportului EUR/CHF, însă recentele evolutii demonstrează că s-ar putea ca raportul să se modifice, în virtutea unui franc elvetian si mai puternic.

sansa unui raport diminuat de la 1,2000 a crescut de la 10 la peste 25%. Dacă am lua în considerare riscul de minim ca fiind paritatea (raport 1,000), riscul CHF de a creste cu 20% este de 5% (20% crestere x 25% sanse = 5%). Recomandăm închiderea sau reducerea tuturor pozitiilor short pe CHF pe perioada verii, din moment ce există cresterea riscului de deviatii majore de cotatii atât în Elvetia, cât si în restul Europei.

Banca Natională Elvetiană (BNE) poate interveni, în principiu, atât cât îsi doreste, desi problema a atins acum o asemenea magnitudine, încât interventia ar putea fi sesizabilă în procente la nivelul economiei elvetiene.

Când raportul EUR/CHF a fost introdus, în 2011, totul avea sens:

1. Mediul macroeconomic era caracterizat prin crestere negativă si deflatie.

2. CHF a fost influentat mai degrabă de dorinta de calitate decât de a cumpăra “elvetian” per se.  

3. A existat elementul surpriză care a socat piata prin scoaterea unor pozitii lungi pe CHF.

4.
Se considera, la momentul respectiv, că e mai simplu să mentii dobânda 0 decât să intervii.  

Derulati pe repede înainte până azi si veti vedea cum s-au schimbat lucrurile:

1. Mediul macro a renuntat la “marile surprize” în ceea ce priveste cresterea CHF (Q4-2011 a venit doar cu un +0.5% quarter-on-quarter vs. o prognoză initială de +0.1%, iar Q1-2012 s-a încheiat la +0.7% vs. +0.0%, cât se astepta). Asta a schimbat putin atitudinea BNE – nu mai vorbeste despre ridicarea plafonului, ci doar despre protejarea lui. Este o schimbare majoră de politică, din moment ce un raport EUR/CHF mai ridicat nu mai pare atractiv pentru speculatori. Mai mult, economistii elvetieni se asteaptă ca inflatia să atingă 1% în august-septembrie.

2. Criza datoriilor statelor din UE este din nou pe tapet, iar capitalurile care “zboară” către Elvetia sunt în crestere. si mai mult capital a fost transferat în mai, după alegerile din Grecia, făcând din acest mai cea mai “interventionistă lună” din istorie. Dacă acest curent va continua, interventia BNE va înregistra curând 100% din PIB.

3. Potentiala surpriză a deplasării către un plafon superior a fost eliminată din start din cauza cresterii ridicate si a inflatiei pozitive. Există acum discutii în Elvetia cum că un raport EUR/CHF de 1,000 ar fi chiar onest, în timp ce politicienii par să fie tot mai interesati de acest raport.

4. Elvetia se descurcă bine cu moneda ei puternică. Nu uitati că, atunci când ai o monedă puternică, îti poti cumpăra competitorul atunci când nu mai poti concura si, mai mult, datorită structurii lor corporatiste, majoritatea companiilor elvetiene încasează în dolari americani, euro sau chiar în yeni, nu în franci elvetieni.  

Răspunsul politicii în fata evolutiei raportului EUR/CHF: controlul capitalurilor

Răspunsul politicii în următoare luni poate fi un control limitat al capitalurilor. Este o lungă istorie a capitalurilor în Elvetia, istorie care duce înapoi în timp, în anii ’70, ultima oară când Elvetia a trecut printr-o situatie similară.

Suntem destul de îngrijorati în ceea ce priveste valorile de pe piata de optiuni în ceea ce priveste EUR/CHF. O perioadă de risc inversat pentru EUR/CHF arată că optiunile de tip put pe EUR/CHF sunt cu 13% mai scumpe decât costul initial. Este de departe cel mai mare risk-reversal de care îmi amintesc de la Miercurea Neagră încoace (Miercurea Neagră - criza valutelor din 1992, din cadrul Mecanismului Dobânzilor Schimburilor Valutare Europene).

Situatia mai reflectă o realitate: dacă Uniunea Europeană se dizolvă, sau dacă Grecia pleacă din UE, cel mai mare risc pentru o miscare masivă, de o singură zi, este în Elvetia. Desigur, BNE este constientă de asta si, în cele din urmă, ar trebui să se întoarcă la valorile monedei elvetiene dictate de piată. Raportul EUR/CHF a fost creat pentru a sustine economia elvetiană, însă acum devine o povară pentru BNE si Elvetia, cu atât mai mult cu cât răspunsul UE la criza datoriilor rămâne acela de a cumpăra timp si a ne preface că... facem. Elvetia nu-si va mai permite multă vreme această stare de lucruri.

În încheiere, insistăm din nou asupra faptului că nu e momentul să fim îndrăzneti în ceea ce priveste specularea unei explozii a raportului EUR/CHF. Prognoza noastră se îndreaptă încă spre un 75% că NU se va întâmpla asta, dar posibilitatea ca acest lucru să se întămple totusi e prea mare pentru a risca.


Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank


Steen Jakobsen a fost numit în functia de Chief Economist al Saxo Bank în martie 2011. El s-a  întors la Saxo Bank după o absentă de doi ani, timp în care a ocupat pozitia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Înainte de a pleca de la Saxo Bank, la începutul lui 2009, Jakobsen a făcut parte din echipa băncii timp de aproape nouă ani, având functia de Chief Investment Officer.

Steen Jakobsen are peste 25 de ani de experientă în domeniul tranzactionării de proprietăti si investitii alternative. În 1989, după finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, si-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. În 1992, s-a alăturat echipei Chase Manhattan din Londra având functia de vice-presedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading.

În 1997, a ocupat pozitia de  Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (în prezent, Nordea) în New York până când s-a alăturat echipei UBS din New York, în 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group..


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
best prices
dVGwN6 A big thank you for your post.Thanks Again. Want more.
take a look at it!
lUohBY Hey, thanks for the article post.Much thanks again. Fantastic.
Fabiano
And of course the CHF pairs which I liked most, were the ones which made the bgeigst moves. And such is the cost of not being prepared.. lolThe news out in the world is that SNB is probably NOT going to intervene just yet. Another reminder , to do more preparation.. ;p
Denis
And of course the CHF pairs which I liked most, were the ones which made the bgsgeit moves. And such is the cost of not being prepared.. lolThe news out in the world is that SNB is probably NOT going to intervene just yet. Another reminder , to do more preparation.. ;p
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar