|
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie |
|
|
Adaugat in data de 11-02-2014 |
Bitcoin se confrunta cu provocari majore si nu e singurul jucator pe piata - de Lars Seier Christensen, co-CEO si co-fondator Saxo Bank
Alte stiri la aceasta categorie
Când am văzut Bitcoin tranzactionându-se la 1.000 de dolari actiunea, mi-a venit să mă ciupesc! Ar fi trebuit să văd întâmplându-se asta: ofertă limitată, multâ vâlvă si cerere – părea evident, asa cum par multe lucruri. Si nu am nicio scuză să spun că nu stiam de Bitcoin, încă de pe vremea când se tranzactiona cu 10 dolari actiunea. Înclinatiile mele libertariene, binecunoscute, i-au determinat pe câtiva prieteni asemeni mie să mă îndemne să mă implic în acest nou experiment, lipsit de reguli si ordonante statale. Să-mi fie rusine că nu i-am ascultat. Sper că au făcut o grămadă de bani.
Principalul motiv pentru care nu m-am implicat a fost îngrijorarea mea fată de viitorul Bitcoin, iar această preocupare mi-a rămas. Bitcoin a fost recent în lumina reflectoarelor - si nu mereu din motive pozitive, cum ar fi arestarea recentă a unui trader Bitcoin din New York, acuzat de spălare de bani. Cred că Bitcoin a gresit tinându-si proprietarii sub anonimat, desi anumiti utilizatori – unii dintre ei indezirabili – au plăcut această companie tocmai din acest motiv. Acest lucru permite autoritătilor o scuză excelentă de a o interzice oricând si oriunde doresc. si ar fi o măsură nedreaptă, sub auspicii false, pentru simplul motiv că autoritătile nu doresc competitie. si mi-e teamă că Rusia si China sunt doar primele care reactionează.
Din cauza structurii pe care o are, interzicerea Bitcoin nu o va face să dispară. Dar o va face imposibil de abordat de către cei care vor să respecte legea – persoane particulare sau afaceri – ceea ce o va transforma într-un instrument inutil. Prin urmare, falsul sentiment de sigurantă al, să presupunem, indestructibilei retele Bitcoin, nu ar mai conta prea mult în fata unei încercări concertate de a restrânge miscarea pe piată a Bitcoin. Ar fi, în opinia mea, un lucru întelept din partea lor să accepte si aplice anumite reguli, chiar dacă asta ar alunga multi fani, fie si numai pentru a preveni o reactie mai dură din partea guvernelor care nu sunt bucurosi să îsi vadă amenintat monopolul de imprimare a banilor.
Desigur, pentru cumpărătorii mai întelepti decât mine, cresterea pretului a fost extraordinară, dar poartă cu ea si niste riscuri negative. Pretul ridicat si volatilitatea crescută – a scăzut de la 1,242 USD în noiembrie la 500 USD în câteva ore – vor face ca acceptanta în cercurile serioase de business să fie scăzută.
Cred, asadar, că Bitcoin se confruntă cu riscuri serioase pe termen lung, desi cred că asemenea valute digitale si-ar putea găsi un loc în economie, prin structuri mult mai bine gândite si ancorate de asseturi reale. Nu e nicio îndoială că multe bănci centrale au cam scrântit-o cu propriile monede când le-au desprins de realitate, si e foarte probabil ca sectorul privat să facă o treabă mai bună în domeniul valutar decât o face statul, asa cum se întâmplă si în alte domenii. Vedem asta peste tot; de ce nu si aici?
Orice se întâmplă în spatiul financiar si poate fi supus regulilor va fi supus regulilor. Trebuie să ne obisnuim cu asta! Se aplică si valutelor digitale. Însă regularizarea poate însemna si biletul lor către acceptare si succes – deci nu ar trebui să interăretăm asta pur negativ.
Bitcoin este o parte mică a sistemului economic si nu va fi o amenintare la adresa sistemului traditional multă vreme de-acum încolo. Dar dacă o va face, într-o bună zi, si se va supune regulilor, va avea succes.
Bitcoin este folosită tot mai mult de muncitorii imigranti care transferă astfel banii către locurile din care au plecat, prin urmare sistemul începe să fie folosit în scopuri autentice, nu doar ideologice, ceea ce e interesant de urmărit. Volatilitatea extremă si opacitatea strcuturii proprietarilor reprezintă riscuri pentru toti utilizatorii Bitcoin. si cred că vor exista noi modele mai bune în viitor. Se întâmplă foarte rar ca primul venit să ia totul si, analizând argumentele expuse mai devreme, cred că este suficient loc pentru îmbunătătiri.
Există cel putin 80 de initiative similare cunoscute si, bineînteles, majoritatea vor esua. Dar cunosc personal câteva proiecte în faza de idee care sunt mai bine construite si vor fi capabile să obtină o distributie rapidă, transformându-se în competitori autentici ai Bitcoin. Când se vor lansa, vă promit că le voi urmări mai atent, din prima, asa că fiti pe fază cu ce mai apare pe blogul meu!
Saxo Bank nu oferă tranzactii în Bitcoin din motivele expuse mai sus. Dar revizuim ceea ce se întâmplă în spatiul digital cu regularitate, deci s-ar putea să schimbăm aceasă decizie la un moment dat.
Lars Seier Christensen, co-CEO si co-fondator Saxo Bank .
|
|
» Adauga comentariul tau |
Comentarii |
|
|
crorkz matz
yG73do wow, awesome article. Want more.
|
cheap backlinks
HMQK49 Very informative article.Really thank you! Will read on...
|
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie |
|
Recomanda aceasta pagina |
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat. |
|
|
|
|