Un studiu al companiei de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research, cu privire la comportamentul de consum în condiţii economice dificile, scoate la iveală faptul că pentru 3 din 4 români timpul personal petrecut în sânul familiei este mai valoros, în detrimentul obţinerii unor venituri substanţiale, de exemplu. Se observă aşadar că, în ciuda crizei, românii manifestă o atitudine emoţională, motivaţiile raţionale de câştig fiind înlocuite de dorinţa de a conserva valorile familiei.
La întrebarea “Preferaţi să câştigaţi mai mulţi bani sau să petreceţi mai mult timp cu familia?”, analiza dezvoltată de Reveal Marketing a arătat că românii preferă să petreacă mai mult timp de calitate cu familia, doar unul din patru optând pentru câştigurile materiale.
De asemenea, întrebaţi la ce răsfăţ personal nu ar renunţa indiferent de efectele crizei economice, 48.0% dintre respondenţi au menţionat vacanţele împreună cu familia, fapt ce subliniază iarăşi un comportament emoţional, o dorinţă de valorificare a momentelor petrecute cu cei dragi. Secundar, shopping-ul, brandurile de haine preferate sau ieşirile în oraş sunt răsfăţuri cu importanţă crescută pentru femei, în timp ce bărbaţii au menţionat într-o mai mare măsură ieşirile cu prietenii.
Stabilitatea financiară pare a fi, însă, un beneficiu pe care persoanele tinere, cu vârstă cuprinsă între 25-34 ani l-ar sacrifica în detrimentul unui loc de muncă instabil, dar cu creşteri salariale frecvente. La nivel naţional, analiza datelor arată faptul că 60.9% dintre români preferă un loc de muncă stabil, fără oportunităţi de creşteri salariale, faţă de un procent de 39.
1% care a indicat o preferinţă pentru creşterile salariale frecvente, chiar şi în condiţiile în care aceste locuri de muncă ar fi mai puţin stabile. Procesul de alegere a unei cariere incerte, dar mai profitabile din punct de vedere financiar nu poate fi analizat ca fiind unul raţional, ci mai degrabă impulsiv. Persoanele tinere sunt influenţate de dorinţă emoţională de a experimenta, nefiind constrânşi de responsabilităţi imediate.
“Consumatorul manifestă în perioadele economice dificile un comportament puternic emoţional şi, conştient de constrângerile financiare, se orientează către valorile familiei. Contrar aşteptărilor, raţionalul nu domină atitudinile individuale în perioadele de criză. Ȋntr-un mediu instabil financiar, material, etc. familia a rămas una dintre puţinele constante controlabile poate, pentru consumator, starea acestuia fiind permanent dominată de puternice sentimente afective.“, a spus Ada Sălăvăstru, research manager Reveal Marketing Research.
Studiul a fost realizat prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Colectarea datelor s-a realizat în perioada 28 – 30 octombrie 2013, pe un eşantion de 994 de persoane, femei si bărbaţi, cu vârstă de peste 18 ani, rezidente ale mediului urban. Marja de eroare calculată este de +/- 3,1%.
Reveal Marketing Research este o companie de marketing şi cercetare de piaţă, orientată spre descoperierea celor mai valoroase insight-uri, iar înţelegerea în profunzime a comportamentului consumatorilor este baza soluţiilor strategice oferite de Reveal, garantând astfel o creştere rapidă a brandurilor partenere.
.