|
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie |
|
|
Adaugat in data de 07-01-2014 |
Gradul de optimism al populatiei privind perspectivele anului 2014 este mai ridicat - studiu
Alte stiri la aceasta categorie
În pofida unui an de dificultăți economice, gradul de optimism al populației privind perspectivele lui 2014 este mai ridicat comparativ cu așteptările față de 2013, potrivit studiului “End of Year Survey” publicat în data de 30 decembrie 2013 de către WIN / Gallup International. Studiul explorează perspectivele, așteptările, speranțele și temerile oamenilor din 65 de țări din întreaga lume, inclusiv România, unde datele au fost culese și prelucrate de Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței (TNS CSOP), institut specializat în sondaje de opinie.
Acum, în al 37-lea an în care s-a desfășurat proiectul “End of Year Survey” constatăm că începând cu anul 1989, oamenii, în general, au o perspectivă mai optimistă asupra prosperității economice pentru anul care tocmai a inceput. Astfel aproape 50% dintre persoanele chestionate la nivel mondial sunt mai optimiste cu privire la anul 2014 decât au fost în 2013.
Un nou val de optimism?
La nivel global, cei 66,806 respondenți, din 65 de țări cu o populație totală de 84.857.489 au o perspectivă pozitivă pentru anul 2014, 48% considerând că anul viitor va fi mai bun decât 2013, în timp ce 20% cred va fi mai rău. 60% dintre respondenții la nivel internațional au răspuns că sunt fericiți cu viața lor, în comparație cu doar 12% care au spus că sunt nefericiți și 26% care au considerat că nu sunt nici fericiți, nici nefericiți. În tot acest timp, românii și bulgarii sunt mai pesimiști în ceea ce privește anul 2014 față de media globală - 25% dintre români cred că 2014 va fi un an mai bun și 32% cred că va fi un an mai rău. Și vest europenii împart aceleași temeri, chiar dacă într-o mai mică măsură - 29% dintre populația vest europeană intervievată prevede perspective sumbre pentru 2014, 42% dintre ei nu așteaptă nimic nou de la 2014 comparativ cu 2013.
Din punct de vedere al gradului de fericire, 34% dintre români sunt fericiți cu viața lor actuală, nivel similar cu cel al respondenților din Bulgaria (35%), dar mult mai mic decât al britanicilor (53%). Mai mult de o treime dintre români se declară însă nefericiți (35%), procent ce depășește de patru ori numărul bulgarilor (9%) și de două ori numărul britanicilor (16%) ce au oferit același răspuns.
Așteptările privind prosperitatea economică în 2014 sunt împărțite - 32% din populația lumii crede că 2014 va fi un an prosper, 33% crede că va rămâne neschimbat, iar 30% crede că 2014 va fi un an de dificultate economică. Privind global, persoanele din Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt cele mai optimiste, 62% dintre cei din Fiji și 55% în Arabia Saudită speră la un 2014 mai prosper. Europa de Vest și de Est sunt regiunile cele mai pesimiste, 86% respectiv 78% dintre respondenți considerând că anul 2014 va aduce din punct de vedere economic aspecte la fel de nefavorabile sau mai nefavorabile decât 2013 - un rezultat care ar putea fi pus pe seama condițiilor economice dificile prin care au trecut în acest an.
La acest capitol, atât românii, cât și bulgarii au oferit răspunsuri similare, peste 40% dintre ei așteptând un 2014 cu dificultăți economice, numai 12% dintre români, respectiv 15% dintre bulgari apreciind că 2014 va aduce prosperitate economică. Aproape jumătate dintre britanici sunt de părere ca 2014 va avea aceleași premise economice ca și 2013, doar o treime așteptându-se la dificultăți economice.
„Casă dulce casă”
Rezultatele sondajului din acest an arată că majoritatea persoanelor (38%) sunt, de fapt, fericite acolo unde trăiesc în prezent: 38% dintre vest-europeni ar rămâne să trăiască unde sunt în prezent și un procent de 66% dintre australieni nu ar lua în considerare mutarea în alte țări. În general, cei din Orientul Mijlociu și Africa de Nord (47%) și America (46%) sunt mult mai determinați să rămână în locul în care locuiesc în prezent.
Pentru cei care și-ar schimba totuși locația, Statele Unite ale Americii (9% dintre respondenți) reprezintă destinația cea mai dorită, urmată de Canada și Australia (7%) și pe locul al treilea este Elveția (6%). Doar 4% din populația planetei ar dori să trăiască în țări europene precum Marea Britanie, Spania, Franța sau Italia.
Deși nu sunt la fel de optimiști privind noul an sau fericiți cu viața lor ca majoritatea respondenților participanți la sondaj, românii sunt semnificativ mai puțin dornici să își părăsească țara (43% sunt mulțumiți de locul în care trăiesc), dar cei care ar dori să plece s-ar îndrepta către Germania (11%), SUA (7%), Canada (6%). Vecinii noștri de la sud consideră Germania ca o primă opțiune în preferințele lor (11%), într-o proporție similară ar alege și Elveția (10%), însă destinațiile precum SUA, Canada sau Marea Britanie nu sunt foarte populare. Dacă ar avea posibilitatea să se mute într-o altă țară, un procent de 17% dintre britanici ar alege Australia, iar 12% ar merge în SUA și 5% în Spania.
SUA - Într-adevăr cea mai mare amenințare?
“SUA” a reprezentat într-o măsură copleșitoare (24% dintre respondenți) răspunsul la întrebarea “Care este țara ce reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii în ziua de astăzi”. Pe locul secund se află Pakistan (8%), urmat de China (6%), Coreea de Nord, Israel și Iran (5%). Respondenții din Rusia (54%), China (49%) și Bosnia (49%) sunt cei mai temători în ceea ce privește amenințarea SUA.
Rezultatele arată că, deși SUA este în general considerată cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale, ea este, în mod paradoxal, înca cea mai râvnită țară pentru a reprezenta “casa” multor respondenți. Acest lucru denotă că pentru multe din persoanele chestionate noțiunea de "vis american", încă există.
Pentru români statele care exercită cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale sunt Iran (9%) și SUA (8%), urmate îndeaproape de Iraq (7%), Siria (7%), Afganistan (6%) și Rusia (6%). Bulgarii se tem cel mai mult de un conflict iscat de Siria (20%) sau SUA (13%), în timp ce vest europenii consideră SUA (14%), Iranul (13%) și Siria (10%) ca fiind cele mai mari amenințări.
O lume a femeilor?
Respondenții sondajului au fost chestionați și cu privire la opinia lor privind îmbunătățirea stării globale în cazul în care politicienii ar fi predominant femei. Pe o scară globală, 34% cred că lumea ar fi într-adevăr un loc mai bun, în timp ce 41% cred că nu ar fi nicio diferență, și doar 17% cred că în lume ar fi mai rău. Europa de Vest (52%) a fost singura regiune în care majoritatea respondenților cred că nu ar fi nicio diferență cu mai multe femei politicieni. În SUA 41% gândesc că lumea ar fi un loc mai bun cu mai multe femei în politică și 42% consideră că nu ar fi nici o schimbare.
Făcând referire la acest subiect, românii se încadrează în media răspunsurilor globale, bulgarii însă fiind în proporție de 41% convinși că o sferă politică în care femeile joacă un rol important ar fi benefică lumii, procent semnificativ mai mare decât media globală și cea a regiunii.
Cei din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au răspuns la ideea de “mai multe femei în politică” mult mai negativ. 34% dintre participanții din aceste țări cred că lumea ar fi un loc mai rău, spre deosebire de 32% care au răspuns că mai multe femei în politică ar avea un impact pozitiv.
Jean-Marc Leger, președinte al Asociației Internaționale WIN / Gallup, a declarat: "În ciuda situației economice instabile, indexul nostru de fericire este extrem de mare peste tot în lume, cu excepția Europei. Mai mult decât atât, oamenii cred că 2014 va fi un an mai bun decât 2013. Optimismul a revenit!".
|
|
» Adauga comentariul tau |
Comentarii |
|
|
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie |
|
Recomanda aceasta pagina |
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat. |
|
|
|
|