Săptămâna trecută, cel mai urmărit anunț al lunii septembrie a surprins total piețele financiare, ședința de politică monetară a Rezervei Federale a SUA provocând mișcări importante în urma deciziei de păstrare a fondului de cumpărări directe la nivelul curent de 85 miliarde USD. "Trebuie reamintit că, încă din luna iunie a acestui an, guvernatorul Ben Bernanke a comunicat intenția sa de a lua în calcul diminuarea injecțiilor de lichidități începând cu această toamnă. De atunci, activele au asimilat informația, iar investitorii s-au poziționat în așteptarea valorii finale a reducerii stimulentelor. Contrar estimărilor însă, oficialii americani au decis săptămâna trecută că încă nu este momentul pentru o contracție monetară. Decizia a fost motivată de evoluțiile de pe piaţa americană a muncii, precum și de poziționarea inflației cu mult sub nivelul țintă", a arătat Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).
Activele au reacţionat violent după anunţul FED din 18 septembrie
Astfel, în 18 septembrie, după comunicarea concluziei ședinței de politică monetară a SUA, piețele au reacționat violent, dolarul american, metalele prețioase (aur, argint), petrolul, indicii piețelor de capital, dar și monedele emergente înregistrând evoluții spectaculoase. Moneda SUA s-a depreciat faţă de Euro cu aproape 1% în prima oră de la anunţul FED, aurul a crescut cu cca 4% până la finalul zilei respective, cotația petrolului a adăugat aproximativ 1,35 dolari într-o oră, indicele Dow Jones a marcat un nou maxim istoric, iar monedele emergente au adăugat valoare. "Investitorii au intrat la cumpărare pe piața aurului pentru a se proteja de inflație, iar pe piața petrolului în virtutea creșterii cererii de petrol pe fondul unei economii susținute în continuare de FED. În același timp, apetitul pentru risc a crescut, indicii piețelor de capital fiind preferați", a precizat Cosmin Enache.
În zilele ce au urmat anunțului de săptămâna trecută însă, majoritatea cotațiilor au revenit aproape la aceleași niveluri ca cele avute înainte de eveniment; excepție fac dolarul american și petrolul, moneda americană "încasând lovituri puternice", iar cotația barilului de petrol coborând chiar sub nivelul anterior, pe fondul diminuării tensiunilor privind situaţia din Siria.
Leul a pierdut avansul înregistrat la anunțul FED
Menținerea politicii monetare a Fed ajută la majorarea apetitului pentru risc, investitorii fiind mult mai dornici să aleagă monede din zonele emergente, precum leul românesc. Astfel, evoluțiile înregistrate pe piețele internaționale au influenţat şi monedă națională, leul apreciindu-se cu cca 1,25% în fața USD și cu aproximativ 0,23% în fața euro, în interval de o oră de la publicarea anunţului Fed de săptămâna trecută. "În zilele ce au urmat însă, lucrurile au revenit la normal inclusiv în ceea ce priveşte leul, moneda naţională depreciindu-se chiar sub nivelul avut înainte de anunțul Fed. Astfel, EURRON a atins chiar palierul de 4,47, evoluția cotației putând fi cauzată inclusiv de apropierea datei de 1 octombrie, dată la care se stabilește cursul de referință la care se vor raporta accizele pentru anul bugetar 2014; în mod tradițional, cotaţia EURRON înregistrează valori mai înalte în această perioadă", a arătat Cosmin Enache..