transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Curs Valutar 14-07-2024 4.5689 lei 4.9737 lei

 A fost lansat Catalogul Persoanelor Fizice Autorizate click aici pentru detalii

ora exacta

Velicios.ro - vegan, plant based

Inele de logodna

Imobiliare, real estate

cosuri cadou Gourmetgift

Contabilitate Constanta

service frigidere reparatii

Expert Contabil Constanta

Servicii curatenie Cluj

Deblocari usi metalice

Asfaltari Bucuresti

lac de pescuit cluj

Info, blog

reparatie frigidere Bucuresti

Curs Valutar E-ziare.ro


 
Contact & Despre noi
Politica de confidentialitate
SMART financial - © Smart Press
Stocheaza documente in cloud


« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol
Adaugat in data de 15-02-2014

Panorama riscurilor sectoriale. Industria textila - analiza Coface

Panorama riscurilor sectoriale. Industria textila - analiza Coface
 Alte stiri la aceasta categorie

Comertul cu amanuntul si industria automobilelor din America de Nord si cea a serviciilor din Asia Emergenta si-au consolidat pozitia, fiind considerate ramuri cu risc ’moderat’. In Asia si America de Nord, cererea privata dinamica continua sa optimizeze riscurile sectoriale. In functie de indicatorul de risc sintetic1 dezvoltat de economistii Coface si consolidat prin experienta underwriter-ilor in comportamentul de plata al companiilor, imbunatatirea riscului de credit se concentreaza pe aceste doua regiuni.

In America de Nord, comertul cu amanuntul si industria automobilelor au facilitat conversia categoriei de risc de la ’mediu’ la ’moderat’ pe fondul unei tendinte pozitive in consumul populatiei.


Industria automobilelor a avut parte de vanzari de masini noi, revenind astfel la nivelul dinaintea crizei economice, stimulat de cerintele de reinnoire. In paralel, fluxurile de numerar ale producatorilor auto au crescut cu 19% fata de anul trecut.

Pentru comertul cu amanuntul din Canada si SUA, vanzarile au crescut cu 3,9% pentru comerciantii online si cei traditionali pe parcursul anului trecut. Cifra de afaceri, in crestere cu 5% la sfarsitul lunii octombrie 2013 reflecta, de asemenea, o reinnoire a gradului de incredere.

In economiile emergente din Asia, Coface considera riscul de credit al industriei de servicii a fi unul ’moderat’.

Cifra de afaceri si profitabilitatea au crescut considerabil in domeniul serviciilor corporative, in special in IT si inginerie. In intreaga regiune, dezvoltarea clasei de mijloc din China a contribuit la stimularea turismului din tarile asiatice, o tendinta care va beneficia de cresterea venitului consumatorului chinez in urmatorii ani.

In Europa de Vest, riscurile sunt in mare parte stabilizate datorita iesirii din recesiune a zonei Euro. Dar cererea interna lenta din Europa de Sud afecteaza riscurile sectoriale europene, astfel ca niciun sector nu se incadreaza inca in clasa de risc de credit ’moderat’.

Industria textila europeana: inovatia este cheia succesului

Slabita de transformarile majore cauzate de globalizare si de socurile cererii din perioada crizei financiare, industria textila si cea de imbracaminte a fost incadrata in clasa de risc ’mediu’ in cele trei regiuni revizuite. In Europa, industria textila este relativ robusta, dar vanzarile sectorului de imbracaminte sufera din cauza consumului in scadere. Situatia din Franta confirma insa o energie noua din punctul de vedere al textilelor. Numarul de insolvente in acest sector aproape s-a injumatatit incepand cu anul 2009, in ciuda nivelului mare la nivel general pentru companiile franceze. La sfarsitul lunii octombrie 2013, din cele 62.431 de insolvente inregistrate de Coface intr-un an, doar 83 au fost in sectorul textilelor.

Industria textila europeana ramane competitiva in ciuda produselor low-cost din tarile in curs de dezvoltare, dar adevarata cheie a succesului consta in inovatie. Lupta pentru supravietuire a fortat multe companii sa investeasca in produsele textile dedicate uzului industrial, ce apartin in general pietelor de nisa. Tarile scandinave au fost primele care au luat cu asalt domeniul inovarii prin restructurarea industriei textile. Suedia, de exemplu, investeste mai mult decat restul Europei in Cercetare & Dezvoltare in mod constant, cu cheltuieli echivalente a 3,4% din PIB, comparativ cu 2,25% in Franta si aprox. 1,5% in Spania si Italia. De asemenea, Suedia instruieste ingineri pentru a satisface nevoile reale ale industriei.

Forta inovarii da cu siguranta roade. Dar poate fi luata in considerare stabilitatea intr-un sector care se confrunta cu fluctuatia preturilor materialelor prime, necesitatea de a-si finanta inovatia si amenintarea concurentei din partea tarilor emergente care optimizeaza constant? Inovatia nu este batuta in cuie, iar pentru a continua sustinerea redresarii in sectorul european de textile, industria trebuie sa isi continue strategia care a dus la redresarea acestuia. Unul dintre activele sale cheie este abilitatea de a furniza catre o varietate de piete, deoarece produse textile dedicate uzului industrial pot fi aplicate la o gama larga de domenii, precum sportul, industria mobilei, medicina, agricultura si mediul inconjurator. In concluzie, prin aportul constant adus Cercetarii & Dezvoltarii, industria textila contribuie la optimizarea altor sectoare si la tendinta pozitiva de a se specializa, in special in Europa si Franta.

In Romania, conform situatiilor financiare anuale publicate de Ministerul Finantelor, 1.774 de firme isi desfasurau activitatea in domeniul fabricarii produselor textile la sfarsitul anului 2012, numarul acestora fiind practic similar celui inregistrat in 2011, dar cu 27% mai scazut decat in perioada anterioara declansarii crizei economico-financiare (peste 2.400 de firme fiind inregistrate cu acest obiect de activitate la sfarsitul lui 2008).

30% dintre cele 1.774 de companii romanesti din domeniu nu desfasurasera o activitate economica relevanta pe parcursul anului 2012, cifra de afaceri declarata fiind zero. In plus, doar 45% dintre companiile active in industria textilelor au reusit sa obtina profit la sfarsitul exercitiului financiar 2012 (cu 4% mai putine fata de anul precedent), in timp ce aproape 1.000 de firme au inregistrat pierderi sau au incheiat anul financiar cu profit zero.

De remarcat este si calibrul redus al companiilor cu activitati in domeniul productiei de textile (cifra de afaceri medie a firmelor active fiind de doar 831 KEUR), in conditiile in care nu mai putin de 85% dintre acestea au contabilizat in 2012 vanzari mai mici de 500 KEUR, doar 39 au depasit un plafon al vanzarilor anuale de 5 MIL EUR, iar pe piata nu exista niciun jucator cu cifra de afaceri de peste 100 MIL EUR.

Cu toate acestea, se poate aprecia ca si in cazul acestei industrii, contextul economic dificil al ultimilor ani a indeplinit un rol de selectie a companiilor cu adevarat viabile. Astfel, dupa contractia puternica a volumului vanzarilor resimtita pe parcursul anului 2009 (scadere cu 15% a cifrei de afaceri totale si pierderi nete de 11 MIL EUR), companiile ramase in functiune au reusit un adevarat reviriment pe parcursul urmatorilor 3 ani, inregistrandu-se cresteri ale cifrei de afaceri la nivel sectorial de +4,7% in 2011 si +17,3% in 2012 in conditiile mentinerii unei rate a profitabilitatii in intervalul 2-2,5%.

Gradul de indatorare la nivelul industriei s-a situat la un nivel satisfacator pe parcursul ultimilor ani, in jurul valorii de 56%, mentinandu-se astfel capacitatea de finantare a sectorului.

„Desi industria textila din Europa da semne de revigorare odata cu imbunatatirea climatului de business european din tarile dezvoltate, din pacate in Romania aceasta inca sufera, observandu-se cu precadere in numarul mare de insolvente, aproximativ 147 de insolvente la 1000 de firme active, ocupand astfel locul 1 in topul insolventelor la nivel sectorial.

Impactul social a fost si el semnificativ, in special in 2013, unde din peste 100.000 de slujbe pierdute ca urmare a insolventelor, peste 60% au fost concentrate in 5 sectoare precum: textile, constructii, substante chimice, metalurgie, alte servicii. Consideram ca doar prin inovatie si identificarea unor canale de nisa, alaturi de o orientare in forta catre exporturi se va putea consolida si revigora acest sector greu incercat.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Grupul Coface, un lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din intreaga lume solutii de protejare impotriva riscului financiar de neplata a clientilor proprii, atat pe piata interna, cat si pentru export.
In 2011, Grupul a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 1,6 MLD EUR. Cei 4.400 de angajati in 66 de tari ofera un serviciu local la nivel mondial. In fiecare trimestru, Coface publica evaluarile sale de risc de tara pentru 158 de tari, pe baza cunostintelor sale unice asupra comportamentului de plata al companiilor si pe baza expertizei celor 350 de underwriter-i ai sai.
In Franta, Coface gestioneaza garantiile publice de export in numele statului francez.

Coface este o subsidiara a Natixis, specilizata in managementul investitiilor si serviciilor financiare, parte a Grupului BPCE.

.


 » Adauga comentariul tau Comentarii 
 
 
» adauga
« click pentru a vizualiza toate articolele de la aceasta categorie
Tipareste acest articol Recomanda acest articol

Recomanda aceasta pagina 
Daca considerati acest articol interesant il puteti recomanda unui prieten folosind formularul alaturat.
 


Newsletter SMARTfinancial


» reset
TVA
+TVA
» arhiva curs valutar