Atunci cand vorbim de siguranta in mediul online, utilizatorii cu varste de peste 45 de ani sunt mai reticenti decat utilizatorii tineri in a face publice informatii personale, dar nu au cunostintele necesare pentru a identifica o inselatorie sau o amenintare iminenta. Potrivit unui sondaj Kaspersky Lab, derulat printre utilizatorii de Internet, persoanele cu varste de pana in 24 de ani sunt mai dispuse sa dezvaluie informatii despre ei in mediul online si isi iau mai putine masuri de protectie, dar inteleg potentialele amenintari mai bine si le pot recunoaste mai usor.
Cercetarea a aratat ca pentru tineri este ceva normal ca zilnic sa faca publice informatii despre ei in mediul online, 83% dintre ei folosind mesaje private online, comparativ cu doar 53% dintre cei de peste 45 de ani. De trei ori mai multi tineri recunosc ca au facut publice informatii in mediul online cel putin o data: 23%, comparativ cu 7% din cealalta categorie de utilizatori.
Generatia tanara este mai nerabadatoare atunci cand instaleaza programe sau descarca anumite fisiere. 26% declara ca sar peste detaliile despre termene si conditii atunci cand instaleaza software. Acest lucru ar insemna ca nu stiu pentru ce tip de date au acordat acces, ce programe suplimentare ar fi putut sa descarce sau cum ar fi putut fi modificate setarile sistemelor lor de operare. Doar 12% dintre cei de peste 45 de ani trec cu vederea informatiile scrise cu caractere mici. Cei mai tineri sunt mai putin grijulii si atunci cand descarca fisiere, unul din trei (31%) descarcand fisiere din diferite surse, comparativ cu 10% dintre utilizatorii maturi.
Un respondent din patru (24%) dintre cei cu varste sub 24 de ani si-ar dezactiva solutia de securitate daca ar incerca sa ii impiedice sa instaleze un anumit program, comparativ cu doar 13% dintre cei maturi.
Cu toate acestea, potrivit cercetarii Kaspersky Lab, cand se confrunta cu o potentiala amenintare, utilizatorii tineri au mai multa experienta in a detecta programele malware. Cand au fost rugati sa descarce un cantec, oferindu-li-se patru variante de format, doar unul din trei (30%) a ales cel mai periculos fisier – “exe”, comparativ cu aproape jumatate (42%) dintre cei cu varste de peste 45 de ani. Formatul sigur “wma” a fost selectat de doar unul din cinci respondenti din aceasta categorie, dar de 29% dintre cei mai tineri.
Nu este surprinzator ca, avand in vedere comportamentul lor mai relaxat in mediul online, tinerii risca mai mult sa fie afectati de un program malware. 57% dintre cei aflati in categoria de varsta sub 24 de ani au avut un astfel de incident in 2015, comparativ cu 34% din cealalta categorie de varsta.
Din cauza lipsei de experienta privind riscurile online, cei mai in varsta au declarat in numar mai mare ca nu inteleg cum le-a fost infectat calculatorul: 17%, comparativ cu numai 10% dintre cei sub 24 de ani.
“Chiar daca este clar ca utilizatorii maturi de Internet isi asuma, de regula, mai putine riscuri cu informatiile personale in mediul online, atunci cand se confrunta cu o amenintare cibernetica, nu sunt suficient de experimentati ca sa o identifice si sa stie ce au de facut”, spune David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky Lab. “Nu exista niciun inlocuitor pentru instinctul de conservare online. Este important ca utilizatorii de toate varstele sa fie atenti in mediul online si constienti de potentialele amenintari, indiferent cat de des folosesc Internetul si pentru ce. De asemenea, acestia trebuie sa aiba instalata o solutie de securitate care sa le ofere protectie totala atunci cand descarca si instaleaza fisiere si comunica online.”
Pentru a-i ajuta pe utilizatori sa se protejeze in mediul online si sa evite problemele cauzate de incapacitatea de a identifica posibile amenintari, solutiile Kaspersky Internet Security – multi-device si Kaspersky Total Security – multi-device ii protejeaza pe utilizatori de cele mai noi programe malware si de amenintarile din mediul online.
Aici va puteti testa cunostintele despre mediul online: https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Mai multe recomandari despre cum sa va protejati in mediul online, gasiti aici: https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy. .