Do it yourself - Top 5 cele mai frecvente greseli in amenajarea locuintei - sfaturi de la bauMax
Hidroizolarea fundaţiei neînsoţită de montarea tubului de drenaj este una dintre cele mai mari greşeli pe care le pot face oamenii, cei care doresc o locuinţă cât mai bine construită, având materialele cele mai bune, oferindu-le sigurantă şi confort. Rolul tubului de drenaj este de a colecta apa acumulată în sol, mai ales in timpul precipitaţiilor şi conducerea acesteia în sistemul de canalizare. În cazul în care se montează hidroizolaţia fundaţiei dar nu şi tubul de drenaj, toată apa se va acumula în jurul fundaţiei, deteriorând-o într-un timp destul de scurt. În sensul că apa va ajunge sa erodeze parţial fundaţia şi va reuşi să creeze discomfort în spaţiul locuit prin apariţia mucegaiului.

Adezivi/glet

Foarte mulţi meseriaşi nu citesc cu atenţie instrucţiunile de pe materialele folosite, în acest caz referindu-se la grosimea maximă a unui strat de adeziv sau glet. Este foarte important să fie respectată această indicaţie, deoarece grosimea maximă a unui strat se referă la raportul între aderenţa iniţiala (priza între material şi stratul suport înainte de întărirea primului strat menţionat) şi greutatea stratului dat. În cazul în care aceste indicaţii nu sunt respectate materialul înainte de a se întării se poate depărta de perete (rămănând în anumite locuri aşa numitele goluri de aer), poate aluneca formând denivelări şi chiar sa se desprinde căzând de pe stratul suport. In toate cazurile menţionate anterior durata de viată a lucrării este considerabil mai mică, necesitând multiple reparaţii ulterioare.

O altă greşeală întâlnită este cea în executarea lucrărilor este de tencuire şi aplicare a stratului de glet, şi anume nefolosirea în prealabil a amorselor; rezultatul fiind acelaşi ca şi în cazul nerespectării grosimii maxime a unui strat. Amorsa asigură atingerea valorii maxime de aderenşă menţionat de producator pe materiale, iar în cazul suprafeţelor absorbante asigură o uscare uniforma evitând astfel apariţia crăpăturilor.

Folosirea diblurilor la placarea cu polistiren a faţadelor la clădirile înalte este obligatorie şi reprezintă o altă greşeală frecvent întâlnită. În cazul unui cutremur nu se vor desprinde bucăţi din tencuială punând în pericol viaţa celor de la sol. De asemenea conferă o durată de viaţă îndeşingată a lucrării în cauză. La o placare cu polistiren în exterior, diblurile sunt necesare. De fapt la orice placare peste 5 mp sunt necesare având şi rolul de a păstra plăcile lipite pe suprafaţa suport pentru un termen îndelungat, dublând astfel rolul adezivului mortar sau spuma folosite.

Materiale folosite pentru acoperiş

Lipsa foliei anticondens la sistemul de acoperiş. Vaporii de apă din interiorul clădirii ajung direct în asterială, iar în timp aceasta poate putrezi şi acoperişul se poate degrada până la total. Se poate ajunge şi la lipsa stratului de ventilaţie la sistemul de acoperiş. În cele mai multe cazuri ţigla metalică se montează direct pe asterială fără a se folosi şipca, ceea ce este total greşit. În acest mod se reduce foarte mult rezistenţa în timp a prinderii tablei de acoperiş şi se poate în orice moment desprinde.

Top 5 cele mai frecvente întrebări ale clienţilor:

De ce este necesară lăsarea aerului de dilatare la parchet?

Parchetul contine fibre lemnoase şi în condiţii diferite de umiditate şi temperatură îşi schimbă dimensiunile. În cazul în care nu se lasă zonele de dilatare perimetrală, este foarte probabil ca parchetul să se umfle spre centrul încăperii unde este montat.

Care este diferenţa între polistirenul EPS 70 şi cel EPS 80?

Dacă ne referim strict la izolaţia termică sunt aproape identice; diferenţa fiind neglijabilă. Diferenta apare atunci când ne referim la rezistenţa la compresiune deoarece EPS 70 are rezistenţă de 70 Kpa ( kilopascali ) iar EPS 80 o are de 80 Kpa. Astfel, EPS 80 este recomandat pentru montarea la parterul clădirilor unde posibilitatea de lovire este mai mare, iar EPS 70 la înaltime unde riscul loviturilor este considerabil mai mic. O rezistenţă mai mare la compresiune este vitală în ideea păstrării calităţii lucrării de izolaţie în timp, fără a necesita reparaţii sau chiar înlocuirea.

De ce la plăcile ceramice care se monteză fără rost este recomandat să se foloseasca adeziv flexibil sau măcar semiflexibil?

La plăcile ceramice la care se lasă loc de rost, acesta având rolul şi de rost de dilatare deoarece chitul de rost poate prelua tensiuni fără a se măcina sau crăpa. La plăcile ceramice rectificate care se montează fără rost apar tensiuni între stratul suport, adeziv si plăcile ceramice ducând în final la desprinderea plăcilor sau crăparea acestora. Adezivul flexibil are rolul de a prelua aceste tensiuni apărute în timpul dilatării plăcilor ceramice lăsându-le acestora puterea de a se deplasa insesizabil de puţin, dar suficient pentru a evita neplăcerile menţionate mai sus.

Granitul se poate tăia cu maşina de tăiat placi ceramice ?

Da, dar numai dacă maşina de tăiat plăci ceramice este prevăzută cu posibilitatea de a realiza tăieri ude, în principal maşini electrice nu cele manuale. Orice alte tipuri de tăieri vor fi de calitate îndoielnică.

De ce radiator de aluminiu şi nu de oţel, care sunt mult mai ieftine?

Radiatoarele de oţel au un mare defect – durata mică de viaţă datorită oxidării. Aluminiul îşi formează un strat de oxid care rămâne lipit şi îl protejează pentru că oxidarea să nu avanseze. De asemenea, este bine de ştiut că aluminiul este un foarte bun conductor de căldură, fiind primul după cupru şi aur. Iar investiţia se amortizează rapid în timp.

De ce antigel şi nu apă în instalaţia de încălzire?

Antigelul nu trebuie golit din instalaţie şi protejează pe o perioadă îndelungată instalaţia. Prin golirea repetată a instalaţiei şi umplerea cu apă, se aduce un aport important de oxigen în instalaţie, oxigen care duce la o degradare rapidă a componentelor metalice. În acelaşi timp, prin umplerea cu apă, se introduc în instalaţie elemente nocive pentru aceasta. Se formează depuneri pe elementele sensibile ale instalaţiei, astfel se reduce transferul termic în schimbătorul de căldură şi creşte consumul de combustibil sau chiar mai rău, se defectează, uneori în mod ireparabil.

Top 5 cele mai frecvente proiecte cumpărate de la bauMax:
      
Sistemul de termoizolaţie: adeziv masă de şpaclu, polistiren, dibluri, plasă de fibră de sticlă, tinci, tencuială decorativă, bormaşina cu percuţie;

Sisteme complete de încalzire pentru locuinţe: ciment, bolţari de fundaţie, cărămidă (bloc ceramic, BCA), plasă sudată, mortar şi adezivi;

Amenajarea băii: gresie/faianţă, centrale termice, calorifere, căzi şi cabine de duş, ţevi de cupru şi PPR;

Sisteme pentru acoperiş: ţiglă metalică + accesorii de îmbinare şi închidere, folie anticondens şi sistem pluvial;

Produse gospodaresti: hidrofoare + accesorii (filtre, ţevi, fitinguri, robineţi), scule de mână (bormaşini, flex, produse de grădinărit), amenajare şi întreţinere grădini (maşini de tuns iarba electrice sau cu motor termic, trimmer cu fir sau cu cuţit fix, motocoase, tocător crengi, aspirator funze, drujbe).

5 sfaturi către clienţii bauMax la construirea unei case:

Fundaţia

Hidroizolarea fundaţiei este recomandată a se realiza cu membrană creponată şi tub drenaj.
Avantaj – nu permite pătrunderea umidităţii în pereţii fundaţiei astfel se evită apariţia condensului şi a mucegaiului.

Ce rol are?
Membrana creponată nu permite pătrunderea apei din sol în pereţii fundaţiei.
Tubul de drenaj preia apa care se opreşte în membrană, direcţionând-o către un sistem de canalizare.

Pereţii

Pereţii exteriori - se recomandă a se realiza cu cărămidă gen porotherm, exclus folosirea BCA-ului.

De ce? - caramida are coeficientul de izolare termica mult mai bun decat al BCA-ului, astfel scad costurile cu izolarea termică.

Pereţii interiori – se recomandă a se realiza cu sistem din panouri de gips-carton şi vată minerală izolatoare termic şi fonic. Peretele din gips-carton este mai usor, mai practic şi are costurile de finisare mai mici. Izolează termic şi fonic o încapere de alta.

Izolarea termică exterioară

Se recomandă a se face cu panouri termoizolante din polistiren expandat de minim 10 cm grosime.

De ce? – se realizează o termoizolare eficientă ţinând departe de perete punctul critic atât în verile caniculare cât şi în iernile geroase (temperaturi foarte înalte şi foarte joase).

Important - pentru a nu se creea spaţii de pierdere a energiei se recomandă ca ferestrele să fie din tâmplărie de termopan.

Pentru finisarea peretelui termoizolat se recomandă a se folosi o tencuială decorativă impermeabilă.

Podul mansardat (locuibil) – izolarea

Se recomandă a se realiza cu vată minerală în strat de 20 cm grosime, bariera de vapori.

Vata minerală, faţă de polistiren sau vată bazaltică etanşeaza mai eficient locul dintre grinzile podului astfel se evita crearea spaţiilor de pierdere a energiei.

Bariera de vapori împiedică pătrunderea vaporilor de apă din interiorul casei, evitând acumularea apei în vata minerală (vată minerală îşi pierde propietaţile).

Interiorul mansardei se poate finisa cu plăci de gips-carton şi lambriu din PVC sau lemn.

Acoperişul

Pentru realizarea acoperişului este esenţială folosirea foliei anticondens indiferent de sistemul de acoperire folosit (ţigla metalică, ţigla ceramică, şindrila bituminoasa sau plăci bituminoase). Aceasta are rolul de a împiedica pătrunderea apei, dar în acelaşi timp permite evacuarea vaporilor acumulaţi în podul casei.


5 sfaturi generale către clienţii bauMax:

Orice economie făcută la achiziţionarea de materiale este strict de termen scurt şi duce întotdeauna la reparaţii mai costisitoare decât soluţia corectă iniţială. Trebuie investit în produsele corecte, cumpărate în sistemul lor de punere în practică, pentru funcţionarea optimă pe termen lung.

Părerea meseriaşului trebuie ascultată, dar verificată şi cu alte surse de informare, gen consilieri de vânzări din magazinele de specialitate. Asfel, puteţi decide singuri fără a fi influentaţi de personalul fidel al unui mode de lucru fix.

Necesarul de materiale la începerea unui proiect de amenajare trebuie să conţina cu până la 20 % mai multe materiale decât necesarul exact. Astfel aveti siguranţa unei lucrări de calitate maximă, iar la final este întotdeauna posibil un retur pentru marfa în exces. În cazul in care marfa nu vă ajunge în timpul derulării proiectului, se va pierde timp şi foarte probabil să apară şi diferenţe între materialele cumpărate, prima şi a doua oara. Uneori nici nu mai devin compatibile.

Zicala: „măsuraţi de 10 ori şi tăiaţi o dată” este testată şi este adevărată. La fel trebuie procedat şi cu citirea şi respectarea instrucţiunilor de pe ambalaj. Acestea dacă sunt respectate fac ca produsul sa fie conform aşteptărilor finale.

La achiziţionarea unui produs pentru un proiect să aveţi în vedere toate produsele accesorii care sunt necesare pentru finalizarea proiectului. Mai bine investiţi 15 minute în plus în magazin şi cumpăraţi tot ce trebuie petru a începe lucrul la un proiect decat sa trebuiasca sa reveniti pentru ce va lipseste dupa aceea. Economisiti timp pretios si bani pe transport, poate chiar economisiti si nervi nefacuti.


Ilyes Levente – Director magazin bauMax Bucureşti Sun Plaza

Alexandru Mironescu – Director magazin BauMax Bucureşti şos. Chitilei

Mihai Darie – Key Account magazin bauMax Bucureşti Sun Plaza

Mugurel Grigoran – Key Account magazin bauMax Bucureşti Sun Plaza