Ruukki - 2400 de tone de structuri de otel pentru constructia unei fabrici pentru cel mai mare producator de ciment din tarile baltice
Corporatia finlandeză Rautaruukki, din care face parte si filiala locală Ruukki România, a semnat un contract în valoare de circa 6 milioane de euro pentru livrarea structurilor de otel utilizate în constructia unei noi fabrici Akmenes Cementas. Mai mult de jumătate dintre structurile metalice sunt produse în fabrica Ruukki România de la Bolintin Deal.

Furnizorul de solutii metalice Ruukki a semnat un contract cu Panevezio Statybos Trestas, firma care construieste cea mai nouă fabrică de ciment din Lituania. Contractul are o valoare de circa 6 milioane de euro si prevede furnizarea a 4.100 de tone de structuri metalice ce vor fi utilizate în edificarea a 16 clădiri de pe platforma de lucru a noii unităti de productie de ciment. Mai mult de jumătate din aceste produse sunt fabricate în România, la Bolintin Deal.

„Pentru acest proiect vom livra 2.400 de tone de structuri metalice. Unitatea de productie din România este una dintre cele mai mari ale grupului si dispune de capacitatea de a onora astfel de contracte în timp real”, a declarat Ari Haapaniemi, directorul fabricii din Bolintin Deal.

Fabrica Ruukki din România a devenit hub de productie pentru grupul finlandez începând cu anul 2009, când au fost transferate liniile de productie din Cehia si Ungaria, fapt care a crescut capacitatea centrului de productie de la Bolintin Deal cu 20%. În momentul constructiei fabricii din România aceasta a fost concepută ca fiind cea mai mare unitate de productie a companiei din afara Finlandei. În acest moment, fabrica de la Bolintin Deal poate livra solutii metalice pentru proiecte de cea mai mare anvergură.

Aproximativ 1.700 de tone de structuri metalice pentru acest proiect vor fi livrate prin intermediul Ruukki Lietuva Gargzdai.

Acesta nu este primul proiect international de mare anvergură în care compania finlandeză livrează produse fabricate la Bolintin Deal. Compania Ruukki a livrat otelul pentru cel mai mare acoperis retractabil din Europa, dezvoltat pentru stadionul Swedbank Arena din Stockholm, proiect în care finlandezii au produs structura propriu-zisă. O parte dintre grinzile acestui acoperis retractabil, cel mai mare de acest tip din Europa, realizate cu o acuratete deosebită, au fost de asemenea executate în fabrica din România. De asemenea, din fabrica de la Bolintin Deal au fost realizate livrări si pentru alte proiecte numeroase aflate în executie în Finldanda, Suedia, Norvegia, Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria.

Compania finlandeză Ruukki este una dintre cele mai puternice producătoare si dezvoltatoare de solutii metalice la nivel mondial, prezentă în 27 de piete internationale, cu vânzări nete de 2,4 miliarde EUR. RUUKKI a realizat în România cea mai mare investitie greenfield din Europa, în valoare de 35 mil EUR, pentru crearea unui centru de productie local. Peste 11.700 de angajati lucrează în centrele RUUKKI din întreaga lume. Portofoliul companiei include componente, produse si sisteme metalice complete – acoperis, fatade, panouri termoizolante pentru pereti si acoperis si solutii „la cheie” pentru industria constructiilor civile si industriale, structuri pentru poduri si constructii arhitecturale de anvergură. Actiunile companiei sunt listate la Bursa din Helsinki (corporatia Rautaruukki RTRKS).