Paradoxul Dow Jones la 13.000 - de Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank
Pe 28 februarie 2012, indicele industrial Dow Jones a avut o valoare de închidere peste 13.000, pentru prima oară din decembrie 2007. Luând în considerare uriasa emotie legată de criză, nu ar fi normal să ne întrebăm cum a fost posibil?

Sunt trei motive principale si două secundare care explică această performantă.

1. Primul ar fi dorinta, disperarea oamenilor cheie de a crea, în mod artificial, monedă ieftină pentru todeauna.

2. Al doilea, o nouă emisiune monetară. Anuntul din 2009 privind o nouă emisiune monetară a dus indicele Dow de la 9.500 la 12.800 până în primăvara trecută. O mare parte din evolutie s-a datorat, asadar, politicii de emisiuni monetare si convingerii factorilor de decizie că, prin “cumpărarea” de timp si dobânzi coborâte, economia se va vindeca de la sine.

3. Al treilea motiv important a fost abilitatea companiilor de a-si adapta pozitiv operatiunile si afacerile la ciclurile de dezvoltare globală. Multe companii au făcut o treabă excelentă, ceea ce a adus ca rezultat margini si câstiguri mai mari.

Apoi, cele două motive secundare:

1. În primul rând, Dow Jones nu cântăreste financiar atât de mult ca S&P-500.

2. În al doilea rând, vorbind despre actiuni individuale, sunt numai 30 de actiuni în Dow, iar performanta indicelui este de obicei condusă de IBM, Intel si Microsoft, plus McDonalds` si Wall-Mart. Sunt toate companii conservatoare si extrem de bine administrate, defensive prin natura lor, astfel încât amestecul general de actiuni IT plus cele defensive pot explica în mod ciclic performanta crescută a indicelui Dow fată de alti indici, mult mai cuprinzători.

Ideea de bază: cât de bună este teoria unor dobânzi mici care creează un proces de autovindecare a economiei?

Acest lucru nu se întâmplă, mai ales dacă ne uităm cum cresc deficitul fiscal si somajul. Apoi, este un argument bun faptul că Profitul Per Actiune a cam atins vârful. Sunt companii care se află într-o formă foarte bună, dar realitatea economică este una a restrângerilor de cheltuieli iar clientii au disponibile tot mai putine venituri, de-a lungul anului, fie că vorbim de companii private sau clienti particulari. Actiunile tind să evolueze bine în fazele primare ale unei emisiuni monetare si nu la fel de bine când banii devin din ce în ce mai circulati.

Cu toate acestea, trebuie să lăudăm America pentru cât de bine si-a gestionat perioada de criză. Acest lucru ar putea fi punctul de plecare a revenirii SUA în postura de motor al dezvoltării globale, înlocuind statele emergente din top.


Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank


Steen Jakobsen a fost numit în functia de Chief Economist al Saxo Bank în martie 2011. El s-a întors la Saxo Bank după o absentă de doi ani, timp în care a ocupat pozitia de Chief Investment Officer la Limus Capital Partners. Înainte de a pleca de la Saxo Bank, la începutul lui 2009, Jakobsen a făcut parte din echipa băncii timp de aproape nouă ani, având functia de Chief Investment Officer.

Steen Jakobsen are peste 20 de ani de experientă în domeniul tranzactionării de proprietăti si investitii alternative. În 1989, după finalizarea studiilor economice la Copenhagen University, si-a început cariera la Citibank N.A. Copenhagen, de unde s-a mutat la Hafnia Merchant Bank ca Director, Head of Sales and Options. În 1992, s-a alăturat echipei Chase Manhattan din Londra având functia de vice-presedinte, Head of Scandinavian Sales, iar apoi grupului Chase Manhattan Proprietary Trading. În 1997, a ocupat pozitia de Global Head of Trading, FX and Options la Christiania (în prezent, Nordea) în New York până când s-a alăturat echipei UBS din New York, în 1999, ca Director Executiv al Global Proprietary Trading Group.

TradingFloor.com este platforma Saxo Bank pe care sunt actualizate comentarii referitoare la tranzactii, noutăti si analize cu privire la piata forex, actiuni, comodităti si macroeconomie.

Colaboratorii TradingFloor.com sunt specialisti în domenii diverse, de la macroeconomisti si analisti ai bursei de valori, până la jurnalisti si consilieri în tranzactionări. Comentariile, analizele si studiile vin în sprijinul celor care tranzactionează pe pietele financiare.