Un studiu realizat de HomeFinders.ro arata ca 2012 este anul cu cele mai multe apartamente de vanzare la jumatate de pret
2012 este anul în care piata rezidentială din Bucuresti înregistrează o premieră: supra-oferta pe o piată în care preturile sunt la jumătate fată de cele de dinainte de 2008. Studiul care evidentiază aceste date a fost realizat în baza raportului dintre cerere si ofertă în perioada 2007-2011 de către specialistii HomeFinders.ro.

Studiul realizat în functie de dimensiunea cererii solvabile si de stocul de oferte disponibile spre vânzare demonstrează că piata rezidentială din Bucuresti se află în acest moment într-o situatie inedită: proprietarii au scos la vânzare în Bucuresti cu 15% mai multe decât totalul ofertei promovate in anul 2007 si cu 24% mai multe decat în anul 2006, desi preturile solicitate astăzi sunt cu peste 50% mai mici decât preturile din momentul de maxim înregistrat la sfârsitul anului 2007.

În timp ce din punct de vedere statistic, volumul cererii este de asemenea la mai putin de 50% fată de cel înregistrat în perioada 2006-2007. Aceste cifre indică faptul că suntem intr-o piată a cumpărătorilor, care sunt net favorizati în procesul de negociere si achizitie.

Ca urmare a modificărilor fundamentale care au avut loc la nivelul pietei rezidentiale în ultimii ani si a nevoii cumpărătorilor de a fi corect reprezentanti, a fost lansat astăzi HomeFinders.ro, primul serviciu românesc de tipul home buying, adresat exclusiv cumpărătorilor. Initiatorul acestui proiect este Matei Malos, cel care a fondat si cunoscutul site magazinuldecase.ro, un portal imobiliar care în 2010 a fost vândut către Sanoma Digital.

„Anul trecut am testat in proiectul pilot procedurile, timpii optimi necesari unei decizii corecte de cumpărare, am evaluat costurile si cel mai importan,t am înteles exact ce îsi doresc clientii. Rezultatele au fost încurajatoare: peste 80% din clienti ne-au recomandat rudelor, prietenilor sau colegilor”, a declarat Matei Malos, initiator si co-fondator al platformei HomeFinders.ro.

Serviciul este specializat în cumpărarea apartamentelor de 2, 3 si 4 camere din Bucuresti sau, la cerere, a altor tipuri de proprietăti rezidentiale speciale (case, vile, apartamente tip duplex, penthouse) si înglobează o echipă de specialisti sustinuti tehnologic de un sistem informatic integrat.

HomeFinders.ro stochează toate proprietătile din piata rezidentială bucuresteană (93-95% din oferte sunt preluate direct de la particulari si diferenta reprezintă proprietăti disponibile în exclusivitate de la agentii imobiliare) si analizează punctele forte, dar si minusurile unei proprietăti.

Principala noutate adusă de HomeFinders.ro în piata rezidentială este informatia transparantă si relevantă pentru cumpărător - începând cu preturile reale de tranzactionare, perioadă de timp în care se vinde o proprietate si sfârsind cu marja de negociere în functie de zonă, pret si criterii legate de cerere si ofertă.

Proiectul HomeFinders.ro se lansează după ce a trecut printr-o etapă pilot în 2011, când în aproximativ 8 luni, au fost cumpărate pentru clienti proprietăti de peste 3,5 milioane de euro în Bucuresti.

Modelul de business de tipul home buying services a luat amploare în SUA, începând cu anul 2006, o dată si cu declinul pietei imobiliare – clientii începând să fie mult mai atenti atât la servicii, cât si la tarifele percepute pentru acestea. Modelele similare de business s-au dezvoltat paralel si în Europa, păstrând principala particularitate, aceeea de a reprezenta interesele cumpărătorului.