Duraziv: Ponderea lucrarilor de renovare rapida creste constant
Piaţa produselor de finisaj menite să reducă timpii de finalizarea a unor proiecte de construcţii a crescut constant în ultimii ani, potrivit datelor producătorului de materiale de construcţii Duraziv.

Cererea vine în principal din partea firmelor care amenajează spaţii comerciale. Aceste lucrări se execută de obicei peste noapte pentru a nu aderanja traficul clienţilor, iar reducerea timpului de execuţie în acest sens se traduce în substanţiale câştiguri datorită faptului ca spaţiile comerciale pot fi folosite imediat.

În mod tradiţional un proiect de renovare care implică rezugrăvirea şi schimbarea plăcilor ceramice pentru un apartament de 55 de metri pătraţi durează aproximativ 7 zile. Cea mai mare perioadă de timp în cadrul acestor lucrări va fi alocată placărilor ceramice din baie şi bucătărie, respectiv 4-5 zile. Folosirea adezivilor cu întărire rapidă face ca acest interval să fie redus la doar două zile, în funcţie şi de îndemânarea meşterului.

„În ultimii ani se remarcă o creştere uşoara a cererii de astfel de produse, pe fondul îmbunătăţirii cunoştinţelor tehnice ale meseriaşilor”, declară George Bocai, director tehnic Duraziv. „Diferenţa de preţ dintre adezivii rapizi şi cei normali este de circa 30%. Mortarele rapide pot fi mai scumpe şi cu 50% dat fiind multitudinea de posibilităţi de utilizare a acestuia. Câştigul realizat din realizarea mai rapidă a lucrării compensează categoric diferenţa de preţ”, explică George Bocai.

Principalele produse din portofoliul Duraziv care grăbesc timpii de excuţie a unei lucrări sunt adezivii cu întărire rapidă, care reduc cu 60-75% intervalul alocat punerii în operă. Aceştia sunt adezivi pentru exterior, pentru placări precum şi mortarul pentru reparaţii şi fixări.

„Aceşti adezivi sunt bazaţi pe o tehnologie nouă, cu grad mare de complexitate, ce diferă fundamental de aceea a adezivilor uzuali. Rezistenţa acestora după doar 24 ore este obţinută practic de un adeziv obişnuit abia după 14 sau chiar după 28 de zile”, adaugă George Bocai. „Pentru finisarea pardoselilor în încăperile de locuit trebuie aplicată o şapă de ciment, care are normal un timp de uscare de 28 zile, înainte de a permite instalarea parchetului. Duraziv PM47, un mortar rapid pentru reparaţii, reduce cu 90% aceşti timpi. Acest produs poate fi amestecat cu nisip şi se pot realiza şape care se întăresc în 3 ore şi se usucă in 24 de ore, după care se poate monta parchetul sau gresia”, exemplifică directorul tehnic Duraziv.

În categoria produselor care grăbesc lucrările intră şi adezivii de iarnă. De asemenea, vopseaua Duraziv fără Miros este singurul produs din piaţă care permite locuirea în aceeaşi zi în imobilul în care a fost aplicat produsul.

Duraziv este o companie activă pe piaţa de materiale de construcţii încă din anul 2003, când a fost înfiinţată sub denumirea iniţială de Bau Profil de către antreprenorii Daniel şi Irina Guzu. Compania produce materiale de construcţii din categoria adezivi, profile metalice, vopsele, produse pentru finisări interioare şi exterioare, sisteme complete de termoizolare şi hidroizolare.  Divizia producătoare de adezivi s-a lansat în urma unei investiţii de peste 8,5 mil. euro într-o fabrică modernă, cu o capacitate de producţie de 200.000 de tone pe an, situată în Popeşti Leordeni. Fabrica este dotată şi cu un laborator propriu, echipat la standarde europene, unde sunt testate toate produsele. În 2011 compania a raportat o cifră de afaceri de 18 milioane de euro, în creştere cu 34% comparativ cu anul precedent.