Ruukki Metals - liderul pietei de oteluri speciale laminate la cald, cu o cota de piata de peste 30%
Ruukki Metals, divizia axată pe comercializarea de oteluri speciale din cadrul companiei Ruukki România, a devenit liderul pietei de profil, după ce în 2010 vânzările diviziei au crescut cu 15% comparativ cu anul precedent. În primul trimestru compania si-a consolidat această pozitie, înregistrând un avans de 30% a vânzărilor în raport cu primele trei luni ale anului 2010. Mai mult, Ruukki Metals estimează mentinerea ritmului de crestere pe tot parcursul anului.

Primul trimestru al acestui an pe piata locală a fost caracterizat printr-o majorare a cererii de oteluri speciale în detrimentrul celor standard. Piata otelurilor speciale din România este estimată la peste 10.500 tone pe an. Cererea din Europa Centrală si de Est este în crestere, astfel că Ruukki Metals si-a majorat recent cu 40% stocul de produse din regiune, ajungând la peste 10.000 tone, suficient pentru a livra rapid si pentru comenzile din România, indiferent de dimensiunea lor.

„Ruukki România dispune de un portofoliu extins de oteluri speciale, printre care otelurile din gama RAEX, rezistente la uzură, si otelurile din gama OPTIM. Otelurile speciale sunt tot mai prezente în România, în detrimentul segmentului de oteluri standard, aceasta fiind de altfel o tendintă internatională”, declară Marius Pintilie, Country sales director Steel products Ruukki România. „Toate otelurile nostre sunt produse în Finlanda, o tară cu traditie în producerea otelurilor de calitate. Anul trecut am împlinit 50 de la înfiintarea companiei iar România s-a bucurat de o evolutie a diviziei Ruukki Metals, prin încheierea mai multor contracte si prin identificarea unor oportunităti de extindere a businessului pe segmentul de oteluri speciale, un segment pe care suntem specializati”, a încheiat el.

Otelurile speciale utilizate în realizarea de componente pentru utilajele de constructii au înregistrat un avans considerabil în ceea ce priveste cererea, încă de anul trecut. Cele mai multe dintre companiile care utilizează oteluri speciale în productia de componente pentru diverse utilaje exportă ulterior aceste produse către alte unităti, urmând ca asamblarea finală să se realizeze în centrele lor din alte tări.

Otelurile speciale sunt utilizate în productia de utilaje pentru constructii, utilaje agricole, utilaje miniere, utilaje de transport sau reparatii realizate în cadrul termocentralelor.

Unul dintre proiectele mari pentru care grupul a livrat oteluri speciale este Opera din Oslo, care a primit premiul Mies van Der Rohe, premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană. Proiectul a necesitat crearea unor oteluri speciale personalizate pentru Operă, având în vedere faptul că 50% din constructie se află sub apă. Astfel, Ruukki Metals a creat un otel special care rezistă 300 de ani sub apă, fără să corodeze.

Un alt proiect special pentru care grupul Ruukki a furnizat o cantitate impresionantă de oteluri speciale personalizate a fost constructia celor mai mari vase de croazieră din lume, Allure of the Seas si Oasis of the Seas. Aproximativ 70% din otelul utilizat în aceste proiecte a fost furnizat de compania finlandeză.

Ruukki Metals a livrat si otelul pentru cel mai mare acoperis retractabil din Europa, dezvoltat pentru stadionul Swedbank Arena din Stokholm. Ruukki Construction a finalizat proiectul, producând structura propriuzisă, o parte din lucrare fiind executată în fabrica din România.

Rautaruukki furnizează componente metalice, sisteme si sisteme integrate pentru industria tehnologică si de constructii. Compania detine un portofoliu extins de solutii metalice si servicii. Rautaruukki are operatiuni în 27 de tări si o echipă extinsă de peste 11.700 de angajati. Vânzările nete ale companiei în anul 2010 au totalizat peste 2,4 miliarde de EUR. Compania este listată la bursa din Helsinki (Rautaruukki Oyj: RTRKS). Corporatia utilizează numele de marketing Ruukki.