Polita de asigurare obligatorie a locuintelor acopera doar riscurile de dezastre naturale, subliniaza PAID
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID - subliniaza că singurele riscuri acoperite prin polita de asigurare obligatorie a locuintelor sunt cele definite în Legea nr.260/2008, respectiv cutremure de pământ, alunecări de teren si inundatii, ca fenomene naturale.

În consecintă, sunt excluse din asigurarea obligatorie emisă de PAID orice alte riscuri decât cele prevăzute de lege si cu atât mai mult cele provocate de factorul uman, cum ar fi: revărsarea lacurilor de acumulare, tasarea terenului sub sarcina constructiei, prăbusirea sau surparea locuintelor ca urmare a lucrărilor de prospectiuni, exploatări miniere, edilitare etc.

“PAID nu poate încălca prevederile legislatiei si să acorde despăgubiri pentru locuinte asigurate, dar avariate de alte riscuri decât cele înscrise în Legea nr.260/2008. Fenomene precum tasarea, surparea sau prăbusirea unei locuinte nu reprezintă riscuri asigurabile pentru PAID. Acestea pot fi sau nu cuprinse într-un contract facultativ de asigurare, dar Pool-ul nu emite astfel de polite”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Legea nr.260/2008 instituie obligativitatea asigurării pentru toate locuintele din România, mai putin cele încadrate în clasa de risc seismic I. Prin urmare, PAID preia în asigurare locuintele din Romania pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren, ca fenomene naturale. Ceea ce înseamnă că PAID nu foloseste hărti de zonare a riscurilor si preia în asigurare orice locuintă, chiar dacă aceasta este situată într-o zonă cu expunere majoră la unul dintre cele trei riscuri de catastrofă naturală. De asemenea, PAID plăteste despăgubiri în cazul în care locuintele asigurate sunt afectate de unul dintre cele trei riscuri de dezastre naturale (nu si de oricare alt risc).

În prezent, PAID detine un portofoliu de aproape 820.000 de polite de asigurări obligatorii pentru locuinte, din care aproximativ 522.000 au fost încheiate pentru locuinte de tip A, iar restul pentru locuinte de tip B. Valoarea totală a primelor subscrise si încasate de PAID este de 13,4 milioane de euro.

Din 15 iulie 2010, prima zi de emitere a politelor obligatorii, si până în data de 11 august 2011, Pool-ul a plătit 24 de despăgubiri, în valoare totală de aproape 175.000 de lei. Recent, PAID a achitat prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro, pentru o locuintă distrusă de inundatiile care s-au produs pe valea râului Avrig. În acest moment, mai sunt avizate încă 25 de dosare de daună, care au fost deschise în urma producerii riscurilor de aluncare de teren si inundatii, ca fenomene naturale.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID - este o componentă esentială a programului român de asigurare a catastrofelor, gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID administrează asigurarea obligatorie a locuintelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României - cutremur, inundatii si alunecări de teren.

Pool-ul s-a constituit ca societate comercială, în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societăti de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări si Uniqa Asigurări). Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro, si de 10 euro, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro.