Un roman cu salariu mediu trebuie sa economiseasca timp de 107 luni pentru a reusi sa cumpere o garsoniera
 

Achizitionarea unei locuinte este destul de dificila pentru oamenii cu venituri medii. Daca un roman se decide sa stranga bani pentru a putea cumpara un apartament cu 4 camere cu un pret mediu, acesta trebui sa economiseasca aproape 300 de salarii medii, potrivit unei analize Imobiliare.NET.

„In urma unei analize realizate pe baza salariilor si a preturilor medii am constatat ca daca un roman intentioneaza sa economiseasca pentru a cumpara o locuinta, acesta trebuie sa fie extrem de chibzuit si sa agoniseasca o parte consistenta din venitul sau lunar”, a declarat Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Daca am lua in calcul un venit mediu de 500 de euro (salariul mediu calculat de Institutul National de Statistica) din care sa scadem cheltuielile lunare dintr-o gospodarie pentru o persoana, care potrivit INS, se ridica la 180 de euro, atunci un roman cu un venit mediu ar ramane cu 320 de euro pe care sa-i economiseasca timp de 107 luni pentru a reusi sa cumpere o garsoniera cu un pret mediu de 34.000 de euro. In conditiile in care o persoana reuseste sa puna deoparte intreg salariul, atunci achizitia s-ar putea face in 68 de luni, potrivit analizei realizate de Imobiliare.NET.

Daca un roman vrea sa-si cumpere un apartament cu 2 camere, cu un pret mediu de 53.000 de euro, atunci acesta trebuie sa economiseasca 165 de luni, fiind incluse si cheltuielile lunare. Daca o persoana ar economisii lunar intreg salariul, atunci o locuinta cu 2 camere ar putea fi cumparata in 106 luni.

Daca obiectivul unei persoane este achizitionarea unei locuinte cu 3 camere, cu un pret mediu de 72.000 de euro, atunci aceasta trebuie sa economiseasca 64% din salariul sau timp de 225 de luni. Daca un roman ar economosii lunar 100% din venitul sau mediu, atunci in circa 144 de luni acesta ar putea sa se mute in locuinta mult dorita.

In cazul unui apartament cu 4 camere cu un pret de 94.000 de euro, timpul de agonisire porneste de la 188 de luni si poate ajunge la 294 de luni, daca includem si cheltuielile lunare.

„In general, achizitia unei locuinte se face de catre doi soti si este imposibil sa economisesti lunar un salariu intreg. In mod inevitabil, intervin diverse cheltuieli: bunuri alimentare, bunuri nealimentare, o vacanta, un copil, etc. Asadar, timpul de agoniseala porneste de la cifrele metionate in analiza noastra si se poate extinde considerabil, in functie de cheltuielile fiecaruia. Daca nu vorbim de o mostenire, cea mai buna varianta pentru persoanele cu venituri medii este accesarea unui credit, deoarece banca le impune un plan de rambursare a banilor si in acelasi timp oamenii se pot muta in locuinta mult dorita o data cu obtinerea creditului”, a mai spus Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.