Oscilatii pe piata imobiliara - de la crestere accelerata, la scadere puternica

Ultimii ani au adus cu ei un boom si apoi o scadere a pietei imobiliare, mai ales in ceea ce priveste terenurile si casele din jurul Bucurestiului. Treptat, zona metropolitana s-a extins, cuprinzand comunele si satele din apropierea Capitalei, unul dintre visele cele mai importante ale locuitorilor Bucurestiului fiind acela de a avea propria casa, pe pamant, situata aproape de oras si beneficiind de cat mai multe utilitati.

Oricine detinea terenuri in judetul Ilfov - pentru ca acesta a fost cel mai solicitat din punct de vedere al vanzarilor de terenuri - a devenit latifundiar, pentru ca un teren de vanzare era - in anii 2008 – 2009 - estimat la sume intre 25 si 100 de euro, in functie de zona si de utilitatile disponibile.

Un teren de vanzare cu o suprafata de 500 de metri patrati in zona de sud a Capitalei - fie ca vorbim de comuna Popesti Leordeni sau de comuna Berceni - se vindea in urma cu cinci ani cu un pret de aproximativ 40.000 – 50.000 de euro (ceea ce ar insemna aproximativ 100 de euro/metrul patrat).

 In 2013, acelasi teren, se vinde cu pretul de 25.000, ceea ce indica o scadere substantiala a valorilor pietei imobiliare, mai ales in ceea ce priveste terenurile si casele. Cu toate acestea, proprietatile rezidentiale din jurul Bucurestiului au cunoscut in ultimul an o perioada proasta in ceea ce priveste vanzarile. Actuala criza financiara pe care o traversam a condus la orientarea celor interesati sa isi achizitioneze un imobil fie catre apartamente in blocuri noi, cu suprafete de maximum 100 de metri patrati, fie catre case pe pamant cu un numar maxim de 3 camere si aceeasi suprafata de aproximativ 100 de metri patrati.

Singurele proprietati care au cunoscut o crestere a vanzarilor au fost cele care s-au incadrat intr-un plafon de maximum 68.000 de euro, adica atat cat ofera statul si bancile prin creditul Prima Casa.