Investitiile imobiliare chineze in Londra au crescut de la 54 milioane in 2010 la peste 1 miliard de lire sterline in 2013

Un studiu publicat saptamana trecuta de catre Jones Lang LaSalle arata ca investitiile imobiliare chineze in Londra au crescut cu peste 1500% din 2010, de la 54 milioane la peste 1 miliard de lire sterline, la sfarsitul trimestrului al treilea in 2013.

Aceasta crestere inseamna ca investitiile imobiliare chineze in Londra reprezinta in prezent mai mult de 50% din volumul total al investitiilor Chinei in Europa, care in prezent se ridica la 1,9 miliarde de lire in tot anul 2013.

Cresterea volumului investitiilor a repozitionat China ca fiind al treilea mare cumparator strain in Marea Britanie, in urma Germania si SUA, care au investit 1,2 miliarde si, respectiv, 1,1 miliarde lire sterline.

Damian Corbett, Head of Central London Office Investment la Jones Lang LaSalle a spus: "Ritmul rapid de crestere demonstreaza atat dorinta investitorilor chinezi de a-si creste portofoliile imobiliare precum si  calitatea ridicata a stocului aici, in Londra.

"Fonduri suverane chineze, companii de asigurari si persoane fizice cu averi consistente au fost dornici de a plasa capital in pietele in ascensiune de peste hotare, Londra ocupand o pozitie de top pe lista de prioritati. Ne asteptam ca numarul investitorilor din China care vizeaza Londra sa creasca semnificativ in urmatorii ani. Ei vor lua in considerare totul, de la site-uri de regenerare urbana pana la activele trofeu."

Cladirile de birouri, unitatile de retail si industriale, precum si hotelurile si dezvoltarile mixte se dovedesc a fi cele mai atractive clase de active pentru cumparatorii din China. Printre tranzactiile majore din 2013 se numara vanzarea cladirii Lloyds catre compania de asigurari Ping An  pentru suma de 261 milioane de lire sterline, vanzarea unei unitati stradale de pe Oxford Street catre un investitor privat pentru 45 milioane de lire sterline si investitiile semnificative in proiecte in dezvoltare, cum ar fi Royal Docks si One Nine Elms.

Jon Neale, Head of UK Research la Jones Lang LaSalle afirma: "Se pare ca rolul de investitorilor chinezi va creste substantial in urmatorii ani. Nu numai ca populatia lor este enorma, dar ritmul de dezvoltare economica – desi mai lent decat cel intregistrat in ultimii zece ani - va fi in continuare de neegalat in istoria omenirii. Ratele ridicate de economisire si investitiile cu caracter personal in randul unei clasei de mijloc infloritoare, creeaza premizele ca portofoliile si apetitul investitional al fondurilor din China sa creasca constant. Cel mai important, insa, este de avut in vedere urmatorul lucru: China este o tara in curs de imbatranire rapida, tendinta de a investi va creste continuu. Avand in vedere capitalul imens, care este probabil sa isi caute plasament in urmatorii cativa ani, si ingrijorarea fata de performanta actiunilor si a titlurilor/obligatiunilor de stat din lumea dezvoltata, proprietatile in orase precum Londra devin o optiune evidenta. Piata transparenta din Londra, siguranta sistemului nostru juridic si lipsa barierelor din calea investitiilor de peste hotare sunt avantaje suplimentare."