Leul are in 2014 cel mai slab inceput de an din ultimii cinci

In perioada 1- 27 ianuarie 2014, leul s-a depreciat cu cca 1,6% fată de euro, astfel încât moneda natională are cel mai slab început de an din 2010 si până în prezent. "Prima etapă a deprecierii (aproximativ în prima săptămână din 2014) a survenit pe fondul cresterii aversiunii fată de riscul implicat de investitiile în zone emergente, respectiv ca urmare a intrării masive la cumpărare pe dolarul american, în virtutea continuării măsurilor de contractie monetară în SUA si în anul curent; în consecintă, a avut loc iesirea din zona emergentă a capitalurilor speculative, întrucât asumarea riscurilor nu mai face sens atunci când dolarul oferă randamente în crestere si riscuri mici", a arătat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Intărirea dolarului american la început de an a dus astfel la deprecierea monedelor din regiune inclusiv în raport cu euro: după primele 7 zile din ianuarie, leul a scăzut cu aproape 0,7% fată de euro, zlotul si coroana cehă cu aproape 0,6%, iar forintul cu aproximativ 1,1%. Cea de-a doua etapă de depreciere a leului a fost determinată de măsurile de relaxare a politicii monetare, ciclu început de BNR încă de anul trecut.

În primăvara lui 2013, guvernatorul BNR anunta că România va intra într-un ciclu de reducere a dobânzii de politică monetară; BNR a redus dobânda de referintă la 5% în iulie, iar prin scăderile ulterioare aceasta a încheiat anul trecut cu valoarea de 4%. "Teoretic, ar fi fost de asteptat ca leul să înregistreze o anumită depreciere în consecintă, dar scăderea dobânzii de referintă a avut anul trecut influente foarte reduse asupra monedei nationale", a precizat Cosmin Enache.

Lucrurile au stat diferit în această lună, când BNR a redus dobanda cheie la 3,75% si, în acelasi timp, a scăzut semnificativ si neasteptat ratele rezervelor minime obligatorii, astfel încât cca 4 miliarde de lei sunt eliberate către bănci, crescând surplusul de lichidităti din piată. "Amploarea măsurilor plus reconfirmarea oficială a zonei de echilibru urmărită de BNR- respectiv oscilatiile cursului leu/euro de până la 5%- au sustinut o depreciere a leului de aproape 1% fată de euro în doar două zile pe pietele financiare. Deprecierea ar fi putut fi si mai mare, dar rezultatele slabe (anuntate pe 10 ianuarie) privind piata americană a muncii au dus la scăderea USD fată de euro si la o crestere a apetitului pentru risc, fapt care a sustinut monedele regionale; ca urmare, pe termen scurt, zlotul si forintul- de exemplu- s-au apreciat usor, iar scăderea leului a fost plafonată", a precizat Cosmin Enache. Ulterior, după 15 ianuarie, variatiile monedei nationale au scăzut în intensitate comparativ cu evolutia din prima parte a lunii.

"Cred că în 2014 leul ar putea fi mai sensibil fată de măsurile BNR, varianta unei noi reduceri atât a dobânzii de referintă, cât si a rezervelor minime obligatorii fiind posibilă în acest an, mai ales în contextul în care inflatia va rămâne în scădere. În plus, piata asteaptă ca FED să reducă în continuare programul de relaxare cantitativă, iar întărirea USD (ca efect) va pune- cel mai probabil- din nou presiune pe monedele regionale, deci inclusiv pe leu. Să mentionăm însă ca devalorizarea leului îi dezavantajează pe unii, dar are si avantaje; desigur că, pe de o parte, defavorizează populatia si firmele cu credite în euro; pe de altă parte însă, sustine exporturile oferind un impuls de crestere cererii externe pentru produsele românesti. Cel mai important lucru însă este ca paritatea să nu fie foarte volatilă, limitând astfel posibilitătile de prognoză ale agentilor economici, însă sunt sigur că de acest aspect va avea grijă Banca Natională", a arătat Cosmin Enache.

SSIF Equity Invest SA a fost înfiintată în anul 1998, fiind autorizată ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisă de către Comisia Natională a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizată să desfăsoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor în numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar în legătură cu activitătile de servicii de investitii prestate etc).

Instrumentele financiare negociabile cu care operează SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de împrumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni în cadrul unei majorări de capital, orice alte instrumente financiare care au fost calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate drept instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv în valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate în numele S.S.I.F. în contul de clienti deschis special în acest scop. În calitate de intermediar, SSIF Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Incepând cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piată pe piata extrabursieră de CFD-uri, fiind prima companie românească ce si-a asumat acest rol; suma minimă pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro.