Rezultate record pentru AFI Palace Cotroceni in 2013

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, activul cel mai mare si mai important al companiei, a continuat să îsi îmbunătătească performanta, depăsind bugetul estimat al companiei cu rezultate record. Venitul operational net al mall-ului a ajuns la 28,7 milioane euro în 2013, ceea ce reprezintă o crestere cu 6,5% comparativ cu 2012.

Mai mult, AFI Palace Cotroceni a înregistrat o crestere cu 4,3% (în euro) a cifrei de afaceri (vânzărilor) chiriasilor în 2013 fată de 2012 si o crestere cu 2% a traficului (numărul de vizitatori ai mallului), înregistrând o medie de 53.000 vizitatori pe zi, totalizând 19 milioane persoane în 2013.

Valoarea AFI Palace Cotroceni se ridică la 375 milioane euro la data de 30.09.2013.

După inaugurarea AFI Palace Ploiesti la data de 3 octombrie, valoarea mall-ului a crescut cu 9 milioane euro, ajungând la 58 milioane euro. AFI Palace Ploiesti se pregăteste de inaugurarea complexului care cuprinde cinematograful si spatii de divertisment, a cărui deschidere va avea loc în luna aprilie 2014. Rata de ocupare a ambelor Faze este de 94%.

Pe segmentul spatiilor de birouri, AFI Europe a semnat cel mai mare si mai important contract de închiriere al anului 2013 din România, întreaga clădire AFI Park 2 fiind închiriată companiei Electronic Arts. AFI Park 2 va fi finalizată în aprilie 2014. Prima clădire de birouri, AFI Park 1, cu 12.250 metri pătrati închiriabili, este 100% ocupată, în timp ce AFI Park 3, a cărei constructie va fi încheiată în decembrie 2014, este deja pre-închiriată în proportie de 40% companiei de IT Endava România, detinută de investitori britanici.

Ca urmare a succesului înregistrat de AFI Park 1, 2 si 3 si a cererii constante din partea companiilor IT de a se reloca în noul hub IT al Bucurestiului, compania va începe constructia AFI Park 4 & 5 în primul trimestru al anului 2014, cu o suprafată închiriabilă de 30.000 metri pătrati, proiect ce va fi finalizat în ultimul trimestru din 2015.

AFI Europe îsi continuă strategia de mentinere a unui flux de numerar puternic si se concentrează momentan pe dezvoltarea de proiecte de retail aditionale – un mall situat în Bucurestii Noi, “AFI Palace Bucurestii Noi”, un parc de retail în Arad, “AFI Palace Arad” si un nou proiect de birouri, “AFI Business Park”, localizat în Bucuresti, pe Bulevardul Progresului.

AFI Properties, compania-mamă a AFI Europe, a publicat astăzi rapoartele sale financiare, înregistrând profituri record în valoare de 32 milioane euro în 2013. AFI Properties a anuntat, de asemenea, o crestere de 85% a profitului operational, la 96,5 milioane euro si o crestere de 11% a venitului operational net al companiei comparativ cu 2012, totalizând 73 milioane euro în 2013.

România este cea mai atractivă piată unde, AFI Properties, prin subsidiara sa pe care o detine integral, AFI Europe, îsi concentrează activitatea de dezvoltare. În afara României, AFI Europe mai operează în 7 tări din Europa Centrală si de Est (CEE), incluzând Cehia, Serbia, Germania si Polonia.

Suprafata totală închiriabilă a activelor calculată proportional cu detinerile AFI Properties a crescut la 366.000 metri pătrati.

Capitalul companiei a totalizat  561 milioane euro la 31 decembrie 2013.

AFI Properties este membră a AFI Group, un conglomerat international de holdinguri si investitii cu subsidiare care activează în domeniul imobiliar, constructii, infrastructură, industrie si hoteluri.

Compania este activă în dezvoltarea si administrarea de proprietăti din 1971. AFI Properties a fost listată pe bursa din Tel-Aviv în 2004. Compania este activă în Europa din 1997, prin subsidiara sa AFI Europe, în special în pietele ECE. AFI Properties este notată BBB+ pozitiv de S&P si Baa1 pozitiv de Midroog (subsidiară a Moody’s).

AFI Europe, subsidiară a AFI Properties, este una dintre companiile lider de dezvoltare, management si investitii în domeniul imobiliar, ce operează în Europa Centrală si de Est din 1997 si care se concentrează pe dezvoltarea de proiecte de anvergură comerciale, rezidentiale si a cu utilizare mixtă.

Portofoliul diversificat al AFI Europe include centre comerciale si proprietăti de retail, parcuri de business si dezvoltări rezidentiale de mare amploare si cu utilizare mixtă. AFI Europe operează în România, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Letonia.

AFI Europe operează în România din 2005. Compania a dezvoltat si gestionează AFI Palace Cotroceni, cel mai mare si de success mall din România si unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală si de Est. Proiectul se întinde pe o suprafată închiriabilă de peste 80.000 mp si oferă vizitatorilor o vastă zonă de divertisment cu multiple optiuni pentru petrecerea timpului liber si peste 300 de magazine ale brandurilor locale si internationale, vizitate de 53.000 de clienti pe zi.

Adiacent, dar complet integrat centrului comercial AFI Palace Cotroceni, AFI Europe România dezvoltă în prezent AFI Park, cel mai nou si mai avansat parc de business de clasa A din Bucuresti. Parcul oferă spre închiriere peste 60.000 mp de spatii de birouri, vizate în prezent de companii multinationale de IT&C. Prima clădire, AFI Park 1, cu o suprafată închiriabilă (GLA) de  12.250 mp, a fost inaugurată pe 1 septembrie 2012 si este ocupată în proportie de 100%. În cea de-a doua clădire de birouri, AFI Park 2, spatiile de birouri au fost închiriate în totalitate de Electronic Arts (dezvoltatorul jocurilor FIFA), iar AFI Park 3 este închiriată în proportie de 40% de către Endava. Clădirile vor fi finalizate în aprilie,  respective decembrie 2014. Fiecare dintre acestea oferă o suprafată totală închiriabilă (GLA) de 12.150 mp. Constructia la celelalte două clădiri, AFI Park 4 si 5, totalizând  30.000  mp GLA va începe în primul trimestru din 2014.

Pe data de 3 octombrie 2013, AFI Europe a inaugurat AFI Palace Ploiesti, primul si singurul mall modern dezvoltat în centrul orasului Ploiesti, în urma unei investitii de peste 50 de milioane de euro. Centru comercial oferă o suprafată închirabilă (GLA) de 33.000 de metri pătrati, disponibilă pe două etaje ce cuprind peste 100 de branduri nationale si internationale, alături de peste 7.000 de metri pătrati de divertisment.

Mai mult, AFI Europe va dezvolta în viitorul apropiat două noi proiecte de retail, AFI Palace Arad, un parc de retail de 30.000 mp GLA, ce va fi construit în centrul orasului Arad pe un spatiu de 80.000 mp si AFI Palace B.Noi, un centru comercial de 36.000 mp GLA ce va fi dezvoltat în Bucurestii Noi din sectorul 1 al capitalei.

Pe segmentul clădirilor de birouri, AFI va dezvolta AFI Business Park, un parc business clasa A cuprinzând 50.000 mp GLA, amplasat în imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott si a Parlamentului din sectorul 5 al capitalei. Parcul de afaceri va consta în 2 clădiri de birouri de înăltime redusă si un turn de birouri, cu multe spatii verzi, un spatiu modern, high tech, într-un centru urban cu o  piatetă centrală si grădini.