Unul dintre cele mai mari proiecte de birouri din Cluj-Napoca, termoizolat cu Multipor

Proiectul Liberty Technology Park Cluj, dezvoltat de Fribourg Development, divizia de real estate a fondului Fribourg Investments detinut de omul de afaceri Ion Sturza, a inclus reabilitarea fostelor hale ale fabricii de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca. Pentru asigurarea unei performante termice superioare si a unei longevităti extinse a clădirii a fost ales Multipor, primul material de termoizolare ecologic, 100% mineral si cu structură solidă, conceput special pentru termoizolarea la interior a clădirilor de patrimoniu. Produsele Multipor sunt aduse în România de compania germană Xella, producătorul blocurilor de zidărie Ytong.

Costurile mari de exploatare pentru clădirile de birouri, precum si standardele eco impuse pentru proiectele noi, au determinat investitorii Liberty Technology Park să acorde o atentie deosebită etapei de termoizolare, care a impus protejarea unei clădiri de patrimoniu industrial. Clădirea, cu o fatadă de cărămidă aparentă, asupra căreia nu s-a dorit a se interveni, a necesitat o solutie de termoizolare la interior aplicată peretilor exteriori de contur. Materialul ales a trebuit să aibă o greutate redusă, să fie permeabil la vapori, rezistent la foc si solid, similar cu zidăria. De asemenea, a fost de preferat să fie un produs natural si ecologic.

“Multipor este un material care a mai fost folosit în lucrări similare din Europa pentru restaurări majore, care au obtinut certificare BREAM. Placările cu Multipor permit ventilarea, eliminând probleme cauzate de surplusul de umezeală sau condens. Iarna aceasta nu a fost pornită instalatia de climatizare în clădire si, cu toate acestea, temperatura la interior nu a scăzut sub 18  grade Celsius”, a declarat ing.Horatiu Somesfălean,  Project Manager Liberty Technology Park.

“Termoizolarea primelor două clădiri de birouri din fosta fabrică Libertatea a constituit unul dintre cele mai importante proiecte de reabilitare a unor clădiri istorice dezvoltate în România în 2013. Ne-am bucurat să ne aducem contributia la acest proiect, oferind cele mai moderne solutii de termoizolare, utilizate cu succes  în Germania si în toată Europa pentru lucrări de acest tip”, a declarat Alexandru Fogarasi (Project Manager Multipor).

Plăcile termoizolante Multipor, produse de compania germană Xella au fost utilizate si pentru termoizolarea sediului Consiliului Europei, o lucrare care a trebuit să respecte cele mai noi standarde EU de mediu si calitate în constructii. Această lucrare si-a propus să mentină intacte detaliile arhitecturale ale fatadei fostului Palat Rezidential din Bruxelles.

Plăcile Multipor sunt realizate dintr-un material 100% mineral, permeabil la vapori, sunt rigide, au o greutate redusă si, foarte important, au clasa A1 de rezistentă la foc.

Prima fază din proiectul Liberty Technology Park Cluj a fost realizată în a doua parte a anului 2013. S-a lucrat în timp record, într-un interval de aproximativ două luni, perioadă în care s-au instalat 4.000 mp de sistem termoizolator Multipor. Toti peretii de contur au fost placati la interior cu acest sistem, inclusiv peretii aferenti băilor si spatiilor tehnice, care ulterior au fost placati cu faiantă.

Proiectul final va consta în 8 clădiri distincte care vor fi finalizate în 3 etape. Liberty Technology Park Cluj urmează să primească certificările verzi.

Xella este cel mai important producător mondial de materiale de constructii pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat. Grupul are 90 de fabrici si numeroase centre de vânzare in 30 de tări. In România, Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploiesti, cea mai moderna unitate de productie de blocuri de zidărie tip BCA din Europa de Est, în urma unei investitii greenfield de 32 mil EUR.  Cu focus pe inovatie continuă si calitate în constructii, Xella produce si comercializează in Romania zidărie premium din BCA sub marca Ytong, iar din 2013 si produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.