95% dintre utilizatorii de computere din Europa fac cumparaturi si tranzactii financiare online

Potrivit unui studiu realizat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab, aproape 95% dintre utilizatorii de computere din Europa fac cumparaturi si tranzactii bancare de pe PC-urile, Mac-urile, tabletele si smartphone-urile personale. Astfel, numai 5% dintre respondenti au declarat ca nu folosesc PC-urile sau alte gadget-uri pentru a plati pentru un film, o melodie, sau un joc, pentru a rezerva un bilet de tren sau de avion, sau pentru a cumpara diverse produse, pentru a face plati catre alte persoane, sau pentru a-si administra finantele personale. Dar un plus de confort pentru utilizatorii care respecta legea poate reprezenta un factor de ingrijorare cu privire la problemele de securitate, iar infractorii cibernetici profita de situatie. Escrocii au la dispozitie un intreg arsenal de instrumente care ii ajuta sa fure banii utilizatorilor - troieni bancari, programe de tip ransomware, site-uri bancare si de cumparaturi false.

Conform raspunsurilor primite, cumparaturile on-line reprezinta cea mai populara activitate, 87% dintre utilizatori folosind aceste servicii. Activitatile bancare online urmeaza in clasament in preferintele respondentilor, fiind efectuate de 82% dintre utilizatori, pe cand aproximativ 59% dintre acestia au declarat ca folosesc in mod regulat servicii de plata online. De asemenea, datele arata ca cei mai mulți utilizatori folosesc PC-ul sau Mac pentru tranzactii financiare online: 82% dintre respondenti folosesc aceste dispozitive pentru a face cumparaturi online si 76% pentru activtati de online banking.

Aceasta preferinta a utilizatorilor nu le este straina nici infractorilor cibernetici, care sunt dispusi sa lanseze atacuri cibernetice care sa le aduca profit financiar si sa transforme e-commerce-ul intr-un adevarat jaf. Drept consecinta, toate serviciile online de renume vor folosi o varietate de tehnologii pentru a proteja informatiile financiare importante pentru clienților lor. Cu toate acestea, aceste masuri nu sunt suficiente pentru a proteja utilizatorii de infractori.

Infractorii care au ca obiectiv furtul de bani sunt dispusi sa munceasca din greu si sa investeasca bani pentru a organiza atacuri malware sofisticate. Cel mai eficient mod de a le combate implica utilizarea de programe de protectie online, capabile sa fie cu un pas inaintea activitatii infractorilor si sa detecteze incercarile de interceptare a datelor utilizatorului inainte ca acestea sa ajunga in mainile rau-facatorilor.

Acesta este principiul din spatele tuturor tehnologiilor de protectie incluse in Kaspersky Internet Security – Multi-Device, o soluție de securitate completa pentru dispozitivele de lucru pe Windows, OS X si sistemele de operare Android.

In primul rand, toate produsele integrate in aceasta soluție - Kaspersky Internet Security, Kaspersky Internet Security for Mac si Kaspersky Internet Security for Android - sunt in contact permanent cu serviciul cloud Kaspersky Security Network, care ofera tehnologiilor de securitate acces rapid la datele despre cele mai recente amenintari cibernetice. Infractorii spera ca pot eluda bazele de date ale programelor antivirus prin utilizarea de programe malware noi, necunoscute, dar in cazul in care doar unul dintre cei 60 de milioane de utilizatori conectati la Kaspersky Security Network intalneste noul program suspect, toti utilizatorii de produse Kaspersky Lab vor fi protejati impotriva amenintarii in numai cateva minute de la detectare.

PC-urile care ruleaza Windows sunt atacate mai des decat dispozitivele care ruleaza alte sisteme de operare. De aceea, solutia Kaspersky Lab pentru PC-uri Windows - Kaspersky Internet Security - include acum Safe Money, o tehnologie de inalta clasa dezvoltata pentru a proteja tranzactiile financiare online ale clientilor. Aceasta tehnologie combina o gama impresionanta de functii, inclusiv:

• Verificarea automata a certificatelor de securitate pentru banci sau site-uri de plata online;

• Efectuarea scanarilor pentru a evidenția eventualele vulnerabilitati din computerele utilizatorilor, care i-ar putea lasa desscoperiti in cazul unui atac;

• Activarea a doua niveluri de tehnologii de securitate pentru introducerea datelor - Secure Keyboard si Virtual Keyboard – care asigura faptul ca parolele și informatiile card-urilor pot fi tastate fara teama ca ar putea fi interceptate.

Ca orice tehnologie, folosirea serviciilor financiare online vine cu beneficii si dezavantaje. Kaspersky Internet Security – Multi-Device incorporeaza tehnologii proactive de protectie pentru a elimina principala problema - frauda financiara - in timp ce sustine beneficiile efectuarii de plati pe Internet.