Gama de blocuri de zidarie YTONG cu grosimi de peste 25 de centimetri, recomandata pentru realizarea peretilor structurali

Noile normative de proiectare seismică din România se aliniază la standardele europene si subliniază calitătile betonului celular autoclavizat în privinta rezistentei la cutremur. Printre noutătile normativelor CR6, P100 si ale noului cod de practică pentru lucrările de zidărie se numără extinderea avantajelor utilizării betonului celular autoclavizat pentru realizarea peretilor exteriori si a celor interiori. Întreaga gamă de blocuri de zidărie YTONG cu grosimi mai mari de 25 cm poate fi acum recomandată pentru realizarea unor pereti structurali atât interiori, cât si exteriori, în conformitate cu specificatiile despre regimul de înăltime a constructiei si încadrarea acestora în diversele zone de risc seismic.

Noile normative cu privire la standardele de proiectare si utilizare a materialelor de constructii cu rezistentă la seism recunosc calitătile materialelor de zidărie omogene moderne de tipul betonului celular autoclavizat. Elementele de zidărie YTONG se încadrează prin stuctura sa omogenă, lipsită de goluri verticale, în grupa 1 a elementelor compacte din punctul de vedere al cerintelor de robustete, cu utilizare în realizarea peretilor structurali în toate zonele, indiferent de seismicitate.

Astfel, blocurile de zidărie termoizolantă YTONG sunt recomandate atât pentru realizarea de imobile cu pereti structurali, cât si pentru construirea imobilelor cu pereti nestructurali în toate zonele tării. În categoria peretilor structurali, în functie de tipul sistemului de zidărie YTONG, se pot realiza clădiri parter, P+1, P+2, P+3 sau chiar P+4. Blocurile de zidărie YTONG au o greutate redusă comparativ cu alte solutii clasice de zidărie, astfel că se vor putea construi case având zidărie portantă cu mai multe nivele, chiar si pe loturile de teren considerate a avea conditii mai dificile de fundare, unde ar putea apărea tasări care să afecteze structura imobilului.  

Noile normative subliniază faptul că o structură portantă este cu atât mai sigură cu cât zidurile sale au o grosime mai mare. Astfel, gama de produse YTONG include si blocuri de zidărie de 40 si chiar 50 de cm grosime, cea mai mare grosime existentă în piată la această oră pentru un bloc de zidărie. Având în vedere densitatea optimă a blocurilor de zidărie cu aceste dimensiuni si mânerele de prindere, acestea sunt mai usor de pus în operă.

Montajul blocurilor de zidărie cu mortar în pat subtire a fost introdus în noul normativ P100 ca o metodă de crestere a securitătii unei clădiri. Metoda de lucru cu mortar în pat subtire a fost promovată prima dată în România de YTONG. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că blocurile de zidărie YTONG sunt perfect plane si omogene, fără goluri verticale, si fără abateri, comparativ cu alte sisteme de zidărie. Astfel, mortarul în pat subtire corectează puntile termice si oferă zidăriei rezistentă mai mare în comparatie cu un mortar grosier.

Zidurile rezultate în urma acestei metode de lucru se comportă ca un monolit. Ca un beneficiu suplimentar, scade si costul materialelor de constructii, pentru că se utilizează cu până de 8 ori mai putin mortar, si implicit scade costul total al manoperei . 
 
Xella este cel mai important producător mondial de materiale de constructii pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat. Grupul are 90 de fabrici si numeroase centre de vânzare ?n 30 de tări. ?n România, Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploiesti, cea mai moderna unitate de productie de blocuri de zidărie tip BCA din Europa de Est, în urma unei investitii greenfield de 32 mil EUR.  Cu focus pe inovatie continuă si calitate în constructii, Xella produce si comercializează in Romania zidărie premium din BCA sub marca Ytong, iar din 2013 si produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.