Si-a atins euro limitele? - editorial de Lars Seier Christensen, co-CEO si co-fondator, Saxo Bank

Trebuie să admit că am fost surprins de revenirea monedei unice, euro, demonstrată în ultimele luni. Sunt convins că armatele de analisti pot furniza o explicatie logică. Dar, pe de altă parte, cred că putini se asteptau la nivelurile actuale ale raportului EURUSD, în zona 1.40. Cu toate acestea, iată-ne aici. Asta nu schimbă părerea mea că piata europeană, cea mai mare din lume, se va lovi de grava realitate. 

Cititorii blogului meu stiu că, personal, cred că euro este o idee monumental gresită. De fapt, dacă ar fi posibil să urăsc un asset financiar, as urî euro. A creat nenumărate victime în parcursul său, a falimentat mai multe state, a provocat pierderea unei întregi generatii în sudul Europei si a condus continentul în directia creării unui superstat totalitar. Prin urmare, da, urăsc euro. Ar fi bine să dispară si să lase doar amintirea tristă si înfricosătoare a unui experiment iresponsabil, periculos, ce nu ar trebui repetat. Euro va lăsa, de asemenea, costuri umane si economice gigantice. Dar ar fi bine să ne asumăm aceste costuri cât mai curând, înainte de a fi imposibil să mai facem ceva. Revenirea va fi cu atât mai rapidă, cu cât vom scăpa de boala asta mai repede.

Admit faptul că ar fi naiv să credem că situatia monedei unice se va rezolva curând, având în vedere cantitatea de capital politic investit în ea. Imensa birocratie europeană si elitele politice care se hrănesc din Uniunea Europeană vor face tot ce le stâ în putintă pentru a preveni prăbusirea euro, cel putin până în momentul în care devine inevitabilă. Asta se va întâmpla fie la presiunea alegătorilor (chiar dacă ei sunt destul de rar consultati în această structură post-democratică), fie la cea a pietelor, care îsi vor reasuma, în cele din urmă, rolul dus dincolo de orice compromis în timpul crizei: acela de alocare a capitalului si valorizare ratională monetară si a asseturilor. 

Dar ce facem dacă suntem prizonierii acestei “Valute de Distrugere în Masă”; nu ar trebui să încercăm măcar să facem niste bani din chestia asta? Cred că e mai mult decât rezonabil să credem că euro s-a blocat înainte ca EURUSD să atingă 1.4000, sau cel putin e foarte aproape. În termeni de tranzactionare, asta înseamnă să începem să construim pozitii short de la niveluri actuale, apoi într-un ritm mai agresiv în cazul unor apropieri de nivelurile mari recente. Tehnic, este posibil, dar cred că orice crestere va fi, de-aici încolo, modestă si pe termen scurt, dacă va fi. De asemenea, să fim atenti la nivelurile volatilitătii, foarte scăzute în raport cu normele istorice, deci pozitii short via options nu ar fi o idee rea pentru o strategie cu risc scăzut.


De cred că suntem aproape de încheierea acestui ciclu? Cred că o serie de elemente ne îndreaptă în această directie:


1. Economia este foarte slăbită în toate statele UE, iar EUR nu ar trebui să fie acolo unde este acum, în primul rând.


2. Zona Euro doreste o valoare mai mică pentru moneda unică - si are nevoie de o valoare scăzută. BCE e probabil mai putin pricepută si doritoare să scadă valoarea monedei sale decât alte bănci centrale, dar acest nivel e pur si simplu prea dureros chiar si pentru modelul de lucru al unei bănci care se complace, cum e BCE.

3. Pericolul de deflatie încă n-a trecut si probabilitatea ei e mai mare de 20%, asa cum sunt percepute sansele de FMI si alte institutii.


4. Bundesbank pare să cedeze în fata unei stimulări monetare, contrar comportamentului rezistent cu care ne-a obisnuit. Nu e un semn bun deloc, mai ales că ei sunt gardienii ultimilor bani sănătosi pe o piată cu devalorizări competitive. Cu toate acestea, stimularea pare să se întâmple. Alernativa ar consta în dobânzi negative, însă orice metodă am alege, ar trebui să scadă EUR.


5. Vor fi multe miscări sociale în Europa, pentru că tinerii fără slujbe si angajatii din sectorul public se vor coaliza cu întreprinderile mici si mijlocii (IMM), pentru că interesele lor se aliniază, împotriva corporatiilor, băncilor si elitelor politice. Să nu uităm că IMM-urile creează slujbe, dar au acces foarte limitat la credite si finantări.


6. Natiunile Europei vor continua rebeliunea împotriva Bruxellessului nedemocratic, încercând să impună câteva măsuri intruzive. O oportunitate rară, dar evidentă, de a exprima această nemultumire va fi momentul alegerilor pentru Parlamentul European ce se vor tine în luna mai. Cred că miscările de protest vor înflori în Marea Britanie, Franta, Italia si mai peste tot.


7. si, finalmente, din punct de vedere tehnic, EUR pare să-si fi atins limitele după mai multe încercări peste 1.3800 ale EURUSD lunile acestea. Volatilitatea este si ea prea scăzută pentru a rămâne la acest nivel pentru totdeauna, deci s-ar putea să existe un curent favorabil si interes de tranzactionare dacă EUR începe să scadă.

Prin urmare, lucrurile se cam asează împotriva EUR, si asta fără a mai mentiona rapoartele nesustenabile datorie/PIB, sistemul bancar fragil, jena geopolitică în urma incapacitătii extreme demonstrate de Europa de a actiona energic si socurile economice ce au urmat acestei incapacităti, venind mai ales din China si Rusia.

Sunt multe lucrurile care pot merge prost în Europa. Ce ar putea merge bine e greu de anticipat. Dar am mai gresit si altădată, asa că mai bine vă faceti voi temele mai minutios…


Tranzactionări reusite!

Lars Seier Christensen, co-CEO si co-fondator, Saxo Bank A/S