Saxo Bank lanseaza prognoza de investitii pe Q2 2014

Saxo Bank, specialistul în tranzactionare si investitii online, a publicat al doilea raport trimestrial pe 2014, concentrându-se pe evolutiile economice si geopolitice din Europa.  

După o multime de starturi ratate, economia europeană pare să se confrunte cu noi provocări în trimestrul al doilea, arată Saxo Bank în raportul pe Q2 2014. La sfârsitul trimestrului, Banca Centrală Europeană va deveni tot mai îngrijorată de deflatie si lipsa cresterii, semnalând noi stimulări monetare si un nou set de măsuri neconventionale.

Europa se confruntă, de asemenea, cu cea mai mare provocare electorală din 1970 încoace, fiind evident că prăpastia dintre politicieni si alegători este mai mare ca niciodată. La alegerile UE din mai, ne putem trezi cu partidele eurosceptice formând cel mai mare bloc politic în noul Parlament European. Dacă există ecou la Bruxelles pentru vocile alegătorilor, s-ar putea să asistăm la un punct de cotitură al experimentului european, chiar dacă acum status quo-ul politic pare să nu fie tulburat. 

În vreme ce situatia economică pare să înceapă să se îmbunătătească pentru Spania, Portugalia si Grecia, e de fapt doar o modalitate de a transfera problemele interne ale statelor din Club Med către tări ca Franta si Germania, tări care vor flirta în mod sigur cu recesiunea până la sfârsitul anului. Franta si Germania sunt predispuse unei suferinte provocate si de exporturile reduse, mai ales în sectorul produselor de lux, acum că Asia pare să decelereze cresterea.

Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank, comentează: “Statele membre UE ne-au surprins cu solidaritatea lor politică în anii recenti de criză europeană, dar electoratul devine tot mai nelinistit iar partidele eurosceptice câstigă un capital pe care esalonul politic traditional trebuie să-l recunoască. Dincolo de asta, avem vesnica problemă a lipsei de fundament economic solid, pe termen lung, al UE. Acum, la începutul lui 2014, starea de complacere a UE n-a fost niciodată mai acută, la fel cum n-a fost niciodată mai prezentă starea de entropie alimentată de politica autentică si opiniile alegătorilor”.

Cei “cinci fragili” (Africa de Sud, Brazilia, India, Indonezia si Turcia) au devenit, peste iarnă, cei “opt fragili”, prin includerea Argentinei, Rusiei si a republicii Chile, sunt acum în proces de reechilibrare, în timp ce programul de reducere a achizitiilor al Băncii Federale a SUA a slăbit valutele si a cerut o politică mai restrictivă care va afecta cresterea si va îndrepta dezechilibrele care au apărut în ultimii ani.

“Starea de flux” e o dezvoltare pozitivă, per ansamblu, dar prea multe state si economii încearcă să facă acelasi lucru în acelasi timp – devalorizare de monedă si stimularea exporturilor – astfel încât cresterea va fi afectată ciclic si structural din cauza exceselor de creditare precedente. După cum subliniază si Jakobsen, “ne-am concentrat atât de mult pe salvarea lumii, a băncilor si sistemului politic, încât am încetat să investim în oameni, educatie, infrastructură, inovatie si tehnologie. Nu vor fi alegerile parlamentare din UE cele care vor face sau desface uniunea, dar acum politicienii trebuie să răspundă cumva la descresterea economică si evidentele dezechilibre de pe glob.”


Recomandări cheie pentru investitiile pe 2014:

Venituri fixe: titlurile guvernamentale vor fi singurele asseturi care vor creste în Q1 2014 versus Q1 2015 (rebalansare si lipsa productivitătii).

Foreign exchange: EURUSD se va opri la 1.4000/1.4050 si apoi va coborî la 1.2500 (BCE ar trebui să devină activă pe deflatie peste vară). USDJPY ar putea ajunge la 95.00 pe fondul cresterii TVA si primele semne de esec ale Abeconomiei. Cei “opt fragili” vor scădea 5 procente.

Commodities: o vor duce bine în Q2 pentru că vor scădea dobânzile, dar e o scădere prevăzută pentru primul semestru din 2015. Vom scoate profit în Q3 2014.

Equity: vom atinge 1,900/1,950, apoi o corectie de 30 de procente. Actiunile sunt singurele asseturi care încă nu au fost afectate de ciclul economic.

Saxo Bank este o bancă specializată în investitii si tranzactionări online. Banca permite clientilor să tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil. Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai băncii. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă si presupune personalizarea si crearea de mărci pentru platformele de tranzactionare  pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail în peste 160 de tări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga si birouri în Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.