Bitdefender: Unu din patru telefoane echipate cu Orange Antivirus a fost tinta amenintarilor

Aproximativ 25% din smartphone-urile protejate de Orange Antivirus, produs echipat cu tehnologie Bitdefender, au fost tinta reclamelor agresive sau a unor tentative de infectare cu virusi, releva datele disponibile in rapoartele de malware pe mobil ale Bitdefender.

Astfel, aproximativ 6000 de dispozitive din cele care au optiunea de securitate activa au inregistrat incercari de atac, in perioada septembrie 2013-februarie 2014.

Printre cele mai des intalnite categorii de amenintari informatice se numara troienii care trimit mesaje scurte la numere cu suprataxa (42,34%), aplicatiile cu potential periculos (Riskware, 40,96%), aplicatiile pentru exploatarea telefonului (5,09%) si instrumente folosite pentru hacking (0,84%).

Cea mai intalnita amenintare blocata de Orange Antivirus este Android.Trojan.SMSSend.HN, un virus care vine la pachet cu o aplicatie pentru continut pornografic. La fiecare click pe clipurile din interfata, aplicatia trimite un SMS in valoare de 3 euro la un numar scurt.

Pe locul doi se afla Android.Riskware.Mobgen.A, o aplicatie care se raspandeste agresiv prin reclama cumparata pe site-uri legitime. Atunci cand utilizatorul navigheaza pe site-urile respective folosind un smartphone sau o tableta, va fi intampinat de o reclama de tip pop-up care il avertizeaza ca telefonul acestuia e infectat. Daca utilizatorul apasa OK, va incepe descarcarea acestui riskware.

Android.Trojan.SMSSend.FO ocupa locul trei cu 6.66% din numarul de amenintari din topul Orange Antivirus. La fel ca si Android.Trojan.SMSSend.HN, virusul trimite mesaje scurte la numere cu suprataxa la fiecare click in aplicatie.