Promisiuni pentru Viitor - un nou proiect de orientare in cariera este lansat in liceele din Bucuresti

Proiectul „Promisiuni pentru Viitor” oferă liceenilor din Bucuresti oportunitatea să se familiarizeze cu profesiile de medic si de farmacist prin dialogul cu profesionistii din domeniul medical.

Elevii vor avea oportunitatea să participe la întâlniri de mentorat, vor putea câstiga burse de merit si să efectueze vizite de practică în farmacii si în spitale.

Proiectul este derulat cu sprijinul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, la initiativa companiei Abbott în parteneriat cu Societatea Natională de Medicina Familiei si Colegiul Farmacistilor din România.

Obiectivul proiectului este de a stimula performanta scolară si buna conduită educatională a elevilor în vederea atingerii obiectivelor pe termen lung referitoare la intrarea în mediul academic si construirea unei cariere profesionale.

Astfel, în lunile aprilie si mai, echipa „Promisiuni pentru Viitor”, formată dintr-un medic si un farmacist, va interactiona cu elevii pe parcursul celor zece vizite în cinci licee din Bucuresti cu clase de profil real si stiintele naturii. Liceenii vor avea oportunitatea să afle mai multe informatii despre cele două profesii din perspectiva experientei profesionale a practicienilor; acestia vor primi provocarea de a participa la un concurs de eseuri online în perioada 5 mai – 13 iunie.

Concursul este adresat tuturor elevilor de clasa a X-a si a XI-a din Bucuresti. Pentru înscriere, participantii vor redacta un eseu pentru una dintre cele două sectiuni „Medic pentru o zi” sau „Farmacist pentru o zi” în care îsi vor imagina cum ar fi o zi din viata lor în calitate de profesionisti în domeniul medical, care ar fi deciziile pe care le-ar lua si care ar fi activitătile desfăsurate. Juriul format din reprezentanti ai partenerilor va puncta acuratetea cu care vor fi prezentate activitătile specifice celor două profesii, creativitatea de care vor da dovadă elevii precum si argumentarea punctelor de vedere.

În etapa pilot de anul acesta, vizitele în licee se vor desfăsura cu participarea unui număr total estimat de 500 de elevi, urmând ca anul viitor să fie luată în considerare extinderea proiectului si în alte orase.

„Ne dorim ca începând cu acest an să fim aproape elevilor care sunt curiosi să afle mai multe informatii despre profesia de medic si cea de farmacist. Vrem să îi ajutăm să îsi contureze o imagine aproape de realitate cu privire la aceste două profesii si, de ce nu, să descopere dacă au motivatia de a se orienta spre domeniul medical ca plan de viitor. Le vorbim, asadar, despre două profesii nobile, două dintre profesiile care le permit să aducă valoare societătii si pacientilor, să îi ajute pe acestia din urmă să aibă o viată mai sănătoasă”, a declarat Adrian Grecu, General Manager Abbott Products România.

Concursul de eseuri online se desfăsoară pe website-ul proiectului www.promisiunipentruviitor.ro, unde elevii pot găsi si mărturii personale din partea tinerilor profesionisti în domeniul medical precum precum si informatii utile privind orientarea lor către Universitatea de Medicină si Farmacie.

Initiativa are la bază cercetarea de piată efectuată în luna octombrie a anului trecut potrivit căreia, din perspectiva studentilor inclusi în studiu, profesiile de medic si de farmacist nu sunt atât de apreciate în rândul tinerilor. Pe de altă parte, potrivit populatiei adulte intervievate, Facultatea de Medicină si cea de Farmacie rămân în topul preferintelor părintilor în proportie de aproximativ 60% în ceea ce priveste optiunea pentru viitorul propriilor copii.

Prin dezvoltarea de produse si tehnologii inovatoare, compania internatională Abbott are ca obiectiv îmbunătătirea vietii membrilor comunitătilor în care este prezentă. Cu un număr de aproximativ 70.000 de angajati, compania activează în peste 150 de tări si oferă un portofoliu care cuprinde atât produse pentru diagnostic, instrumente medicale, produse nutritionale dar si medicamente mature recunoscute. Abbott este prezentă în România cu următoarele divizii - diagnostic (ADD), diabet (ADC), vascular (AVD), optică medicală (AMO), diagnostic molecular (AMD) si medicamente mature (EPD).