Indicele Rezidential Eurobank Property Services: preturile rezidentiale au scazut pana la nivelul de la mijlocul anului 2006

Cele mai recente evolutii ale Indicelui Proprietătilor Rezidentiale pentru piata din România, oferite de Eurobank Property Services (EPS), se referă la perioada primul trimestru al anului 2014, incluzând date ce acoperă o perioadă istorică de mai mult de nouă ani.

Indicele rezidential EPS arată că în primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scăzut cu 2% fată de trimestrul precedent, după o crestere trimestrială anterioară pozitivă. Fată de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu -0,6% (de la an la an), ceea ce indică o piată stabilizată, mai ales dacă se ia în considerare tendinta sezonieră de a avea preturi reduse în sezonul rece. De la momentul de vârf al pietei imobiliare, consemnat în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au înregistrat scăderi medii anuale de -8,5%, cumulând o scădere totală de -41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar înainte de “bula imobiliară”.

Preturile pentru Bucuresti Centru au rămas stabile în primul trimestru al anului, după o fluctuatie a indexului în trimestrele anterioare, si au înregistrat o crestere de 2,5% fată de primul trimestru din 2013 (de la an la an),  stabilind o tendintă de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioadă de peste un an. Pe de altă parte, preturile pentru Bucuresti Periferie au continuat să înregistreze scăderi mai mari decât nivelul national, ajungînd până la -2,3% în perioada mentionată. În mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu
-2,1% fată de primul trimestru din 2013 (de la an la an).

Cea mai semnificativă crestere a preturilor rezidentiale la nivelul diviziunilor regionale ale Indexului Rezidential EPS este înregistrată de Nord, cu o crestere a preturilor de 2% fată de trimestrul precedent si o crestere de 5,6% (de la an la an) fată de perioada similară a anului precendent, având o tendintă consecventă de crestere începând cu mijlocul lui 2012. Nord este diviziunea cu cele mai mici preturi rezidentiale la nivel national si cresterea recentă poate fi explicată prin faptul că ajustarea preturilor a fost începută înaintea celorlalte diviziuni.

si în Centru preturile au crescut cu 2% de la an la an, fără fluctuatii semnificative ale indexului. Moldova si Muntenia au înregistrat, de asemenea, un comportament stabil al preturilor timp de mai multe trimestre. Cele mai abrupte scăderi de preturi au fost înregistrate de diviziunea Vest (-3,8%), urmată de Sud si de Bucuresti & Ilfov. Restul diviziunilor prezintă un index cu reduceri moderate de preturi.

Dintre marile orase regionale ale României, Ploiesti a înregistrat cea mai mare crestere a preturilor rezidentiale, cu o rată de 7,5%, fată de perioada similară a anului precent, acesta fiind urmat de Brasov, Constanta si Galati. Cele mai abrupte scăderi de preturi în aceeasi perioadă au fost înregistrate de Brăila, Oradea si Craiova, desi în cazul primelor două orase evolutiile înregistrate de index par să fi fost afectate de fluctuatii aleatorii; restul oraselor prezintă preturi stabile.

Dintre tipurile de proprietăti analizate de Indicele Rezidential EPS, apartamentele au avut performante sub nivelul mediu, atât în Bucuresti, cât si la nivel national, fată de acelasi trimestru al anului trecut. Proprietătile noi din Bucuresti au rămas relativ stabile în ultimele 4 trimestre, iar la nivel national proprietătile noi au fost afectate mai puternic in comparatie cu indicele national general.

Eurobank Property Services S.A. este o subsidiară a grupului Eurobank. Înfiintată în iunie 2005, drept un centru de servicii integrate, compania oferă solutii complete pentru domeniul imobiliar. Eurobank Property Services S.A. a dezvoltat o vastă retea pe teritoriul României, coordonată din sediul central situat in Bucuresti. Eurobank Property Services S.A. a reusit să-si mentină pozitia competitivă în rândul celor mai importante companii imobiliare din România, prin dezvoltarea unui portofoliu important de clienti, care include bănci, Bancpost fiind principalul client, dar si institutii publice, fonduri imobiliare, investitori străini, companii locale de dezvoltare imobiliară si alte companii private.