Raiffeisen Asset Management - profit brut de 21,3 milioane RON in 2013, in crestere cu 70%

Activele administrate de Raiffeisen Asset Management au crescut cu 1 miliard de RON in 2013. Veniturile din administrarea investitiilor au fost de peste 54 milioane RON. Circa 15% din subscrierile clientilor RAM au fost facute in fonduri cu capital protejat.
 
S.A.I. Raiffeisen Asset Management SA (RAM) a obtinut in 2013 venituri din administrarea investitiilor de 54,2 milioane RON, fata de 35,1 milioane RON in 2012, conform situatiilor financiare ale societatii, aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor din 9 aprilie. Profitul brut obtinut a fost de 21,3 milioane RON in 2013, cu 70% peste nivelul de 12,5 milioane de lei obtinut in 2012.

Rezultatele companiei reflecta cresterea volumului de activitate prin cresterea valorii de piata a activelor, precum si a sumelor noi atrase de la clienti. Activele in administrare au crescut cu 1 miliard RON in 2013, depasind echivalentul a 1 miliard EUR la sfarsitul anului trecut.

Pe laga subscrierile in fondurile cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda, anul 2013 marcheaza inceputul unei tendinte de crestere a interesului pentru fondurile cu capital protejat, care au atras in ultimele trimestre aproximativ 15% din subscrierile nete in fondurile administrare de Raiffeisen Asset Management. Astfel, dintre fondurile care efectueaza plasamente si in actiuni, Raiffeisen Confort a fost fondul care a atras cele mai mari intrari nete din piata romaneasca in 2013. Incepand cu octombrie 2013, aceasta strategie investitionala (care permite  participarea la cresterea pietei de actiuni, dar si protectia capitalului in cazul scaderii cotatiilor actiunilor) este disponibila si in valuta, prin schimbarea denominarii monedei fondului Raiffeisen Confort seria 2 in Raiffeisen Confort Euro.

Pentru anul in curs, pe langa cresterea activitatii, eforturile societatii se concentreaza si catre coordonate calitative, precum explicarea catre investitori a beneficiilor cresterii duratei de detinere  a unitatilor de fond sau consilierea fortei de distributie pentru sustinerea diversificarii portofoliilor detinute de investitorii in fondurile cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda. O perioada de detinere mai lunga elimina impactul volatilitatii pietei pe termen scurt si este adecvata in contextul utilizarii cotatiilor de piata ca metoda de evaluare a obligatiunilor din portofoliile fondurilor, metoda estimata a fi implementata de Raiffeisen Asset Management pe parcursul anului 2015. De asemenea, pentru clienti care au deja o durata de detinere lunga,  in conditiile unui profil de risc corespunzator, este avantajos sa isi  orienteze o parte dintre plasamente catre fonduri cu capital protejat sau diversificate.
 
„Multi dintre investitori au facut in ultimii ani prin investitiile in fonduri mutuale primul pas dincolo de instrumentele de economisire clasice. Evolutiile din ultima perioada ne permit sa fim increzatori ca suntem intr-un context de piata mai favorabil pentru al doilea pas important in administrarea finantelor personale, respectiv diversificarea plasamentelor pe termene mai lungi si o alocare partiala catre fonduri cu capital protejat sau chiar diversificate, in functie de apetitul la risc al fiecarui investitor”, a declarat Mihail Ion, presedintele  S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A.