Risc fundamental - Bursa si banii pentru profesionistiRisc fundamental - Bursa si banii pentru profesionisti

Pentru a fi inghitit de riscul fundamental trebuie sa cazi prada riscului emotional. Deci nu vei ajunge aici decat daca nu ai reusit sa treci de riscul anterior descris in aceasta carte. Acest risc fundamental reprezinta unul dintre cele mai complicate si sofisticate aspecte din activitatea de investitor la bursa. In acelasi timp acest risc se poate evita cu usurinta unui clipit sau a unui zambet. Evitarea riscului fundamental poate fi la degetul tau mic. Evitarea riscului fundamental este floare la ureche pentru investitorii (traderii) profesionisti la bursa.

Intotdeauna informatia a fost cea care a schimbat lumea. Faptul ca in zilele acestea avem Internet si il putem folosi la viteze foarte mari dar si la costuri foarte mici, reprezinta o imprastiere a informatiei catre mase. Dar nu intotdeauna informatia este buna. Cum asa? Se intampla ca informatia sa existe publica numai pentru a dezinforma. Volumul stirilor si informatiilor in general fiind foarte ridicat, a dezvoltat si alimentat aspecte care induc in eroare pe cel care o foloseste. In special in conditiile internetului aceste parti negative ale lucrului cu informatia sunt hranite intr-un mod unic pacatos si deosebit de activ in acelasi timp. De aici si riscul.

Putem clasifica informatia in 2 feluri: de fond si de moment. De exemplu atunci cand o Banca Centrala anunta public adoptarea unei politici de depreciere a monedei, lanseaza o informatie de fond. In general aceste informatii vin din politici (inclusiv economice) gandite a fi adoptate pe termen mai lung (peste o saptamana sau o luna). In acest caz se formeaza o baza unica (care poate fi asezata pe o alta) si care pentru investitori este interpretata ca o conjunctura, context sau trend. Este acelasi lucru.

Intotdeauna exista informatia de baza si aceasta trebuie cunoscuta. In exemplul de mai sus, daca decizi sa investesti impotriva informatiei de fond (transmisa oficial in cazul nostru de catre Banca Centrala), sau daca pur si simplu nu cunosti acest fond, atunci iti asumi un risc fundamental. Multi oameni de afaceri care lucreaza prin intermediul bursei si castiga profituri uriase, considera acesta ca fiind cel mai periculos risc asumat si cauta ca mereu sa stie “in ce ape inoata” sau cu alte cuvinte: informatia de fond. Un exemplu pentru situatii cand majoritatea investitorilor sau oamenilor de afaceri (sau traderi) nu se ghideaza dupa informatia de fond este atunci cand NU INVESTESC (sau nu tranzactioneaza). Asta se intampla in general in perioada sarbatorilor de iarna cand pur si simplu majoritatea prefera sa se odihneasca.

Se poate observa cu usurinta de catre analisti ca la inceputul fiecarui an, piata valutara (de ex.) este indecisa si dureaza poate chiar si 1 luna calendaristica sau chiar 2 pana cand se poate contura o prima tendinta clara, un fundament comun pentru majoritatea celor care misca banii urmarind sa obtina castiguri din diferentele de pret, pe bursa. Evitati riscul acesta cunoscand si respectand stirile cu efect pe termen lung.


Goldman Laszlo

Trader & Director de imagine

TeleTrade Romania