4 sfaturi de la XTB Romania pentru a investi eficient pe pietele financiare

Investitorii si traderii individuali pot să aplice câteva reguli simple, dar extrem de utile atunci când tranzactionează pe piata instrumentelor financiare derivate, pentru a diminua si pentru a-si gestiona în mod eficient riscurile, precum si pentru a-si dezvolta o strategie de investitii care să le permită să îsi crească sansele să îsi atingă obiectivele stabilite, au declarat reprezentantii XTB România în cadrul conferintei Money Management in Trading – Dealers vs. Traders Approach.

„Tranzactionarea este o activitate complexă, care necesită, pe lângă un anumit grad de educatie financiară, si cunoasterea unor aspecte care tin de psihologia investitională. În cadrul programelor educationale pe care XTB România le desfăsoară în mod regulat, am dezvoltat seminarii si workshop-uri referitoare la managementulcapitalului, cu accent pe comportamentul si psihologia investitorului. Ne dorim să oferim în acest mod o abordare de 360 de grade a investitiilor, astfel încât clientii nostri, dar si orice persoană interesată de tranzactionare, să poată beneficia de accesul la o educatie financiară completă”, a declarat Bogdan Albu, General Manager XTB România. 

Astfel, câteva aspecte importante pe care trebuie să le aveti în vedere atunci când tranzactionati sunt:

1. Pentru a vă spori sansele de a câstiga nu trebuie să cresteti capitalul investit, ci să îmbunătătiti metoda de tranzactionare si să vă cunoasteti mai bine.

Există tendinta de a investi sume mari în speranta obtinerii unui câstig imediat foarte mare si aceasta este una dintre greselile majore pe care le fac cei care tranzactionează fără un minimum de pregătire. Pentru a obtine profit este necesar să dezvoltati o strategie de tranzactionare bazată pe reguli clare în baza cărora să stiti când să intrati în piată si când să iesiti de pe o pozitie, fie că este în profit sau în pierdere. Utilizarea ordinelor de tip take-profit sau stop-loss prin care vă marcati profitul, respectiv pierderea, atunci când pretul atinge un nivel prestabilit, sunt o componentă esentială în orice strategie de tranzactionare.  De asemenea, trebuie să fiti atenti la dezvoltarea personală în plan psihologic, adică să vă întelegeti mai bine si să nu tranzactionati guvernati de emotii. Astfel veti evita situatii în care initiati tranzactii împinsi de lăcomie sau situatii în care iesiti dintr-o tranzactie temporar neprofitabilă, sub presiunea fricii de a pierde si vă veti creste sansele de a deveni un investitor mai eficient.    

2. Concentrati-vă pe rezultatul final

În trading se câstigă, dar se si pierde. Un investitor profesionist întelege că tranzactiile neprofitabile nu pot fi evitate complet, deoarece un câstig potential are asociat un risc pe măsură, si, uneori, riscurile se materializează. Este important să nu vă focusati doar pe rezultatul unei singure tranzactii si să nu cădeti pradă emotiilor de moment: euforia unei investitii profitabile sau panica din urma unei pierderi vă pot împinge la decizii emotionale si la încălcarea regulilor stabilite în strategia de tranzactionare. Este important să vă urmăriti obiectivul de profit stabilit pe termen lung si să vă concentrati pe rezultatul înregistrat la finalul unei perioade mai mari, de exemplu o lună, un trimestru, un semestru sau 1 an.

3. Învătati din greseli. De preferintă ale altora

Este recomandat să tineti un jurnal de tranzactionare în care să specificati întotdeauna motivele pentru care ati decis să deschideti sau să închideti o tranzactie. În acest fel veti putea analiza retrospectiv deciziile luate si factorii care v-au determinat să actionati si să întelegeti dacă si unde anume ati gresit, si ce va trebui să faceti diferit data viitoare. Fiecare greseală pe care o constientizati va duce la o lectie pe care o veti învăta. Uneori, „pretul” plătit pentru a învăta astfel de lectii poate fi destul de mare, motiv pentru care e important să învătati cât mai mult din greselile altora. Fie că alegeti să vă alăturati comunitătilor de traderi, fie că participati la seminarii si webinarii, puteti învăta foarte multe din experienta personală a traderitor experimentati. Pe măsură ce acumulati noi cunostinte vă veti spori sansele de a deveni un investitor profitabil.

4. Nu trebuie să investiti în fiecare zi întregul capitalul disponibil pentru tranzactionare.

Capitalul investit trebuie adaptat la conditiile si riscurile identificate în piată. Spre exemplu, atunci când volatilitatea este ridicată pe piată, capitalul tranzactionat trebuie redus pentru a evita pierderi potentiale mari, chiar dacă primul impuls este să vă gânditi la câstigurile potentiale foarte mari. În plus, trebuie să adaptati capitalul investit la starea proprie. Există un sistem simplu de punctaj în care puteti acorda calificative pentru starea psihică pe care o aveti într-o anumită zi, starea de sănătate, cât de pregătiti vă simtiti din punct de vedere teoretic si rezultatele tranzactiilor din ziua precedentă. Astfel, veti putea urmări în timp rezultatele obtinute din tranzactionare si punctajul din ziua respectivă si veti descoperi în ce situatii este indicat să cresteti capitalul cu care tranzactionati, să îl reduceti sau chiar să nu tranzactionati deloc.

„Pentru cei care doresc să tranzactioneze sau chiar să facă din trading o profesie, este important să dobândească mai întâi cunostintele teoretice necesare tranzactionării si să exerseze pe conturi demonstrative până când sunt pregătiti să facă pasul la un cont real. Tocmai de aceea oferim programe si conferinte educationale dedicate atât începătorilor, cât si persoanelor cu experientă, în cadrul cărora participantii asimilează notiunile teoretice necesare pentru a tranzactiona, dar au si posibilitatea de aplica aceste cunostinte dobândite într-un modul de educatie practic”, a adăugat Bogdan Albu.

XTB România utilizează resurse umane si financiare importante în educarea traderilor, organizând, sub umbrela XTB Academy, seminarii, conferinte si webinarii gratuite, în cadrul cărora participantii beneficiază de informatii despre mecanismele de functionare a pietelor financiare, managementul riscurilor, psihologie investitională, analiză tehnică sau fundamentală si, nu în ultimul rând, acestia pătrund într-o comunitate a traderilor si investitorilor, ceea ce le permite sa faca schimb de experientă si de strategii de tranzactionare.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj în Europa Centrală si de Est. Înfiintată în 2002, în Polonia, compania este activă pe piata din România din 2008, prin intermediul X-Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucuresti S.A. (XTB România). Compania oferă acces la pietele valutare (forex), de mărfuri si de capital (actiuni si indici bursieri în pietele majore si cele emergente). XTB România oferă tehnologie de vârf clientilor săi prin intermediul platformelor de tranzactionare în versiune desktop si mobilă. Compania se implică activ în programe de educare pe teme de analiză tehnică si fundamentală, psihologia investitorului si managementul riscului.  Prin tehnologie, educatie, suport individual si servicii de vârf pentru clienti, XTB România creează conditiile pentru succes. XTB România face eforturi constante pentru a îmbunătăti calitatea serviciilor pe care le oferă clientilor săi. Astfel, analistii XTB România sustin periodic prezentări pe teme relevante pentru pietele financiare si sunt disponibili zilnic pentru întâlniri cu clientii. În România, XTB România  este reglementată si supervizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).