TBI Bank la 1 an in Romania: 10.000 de clienti si 74 milioane euro active

TBI Bank EAD Sofia este detinuta de Grupul financiar TBIF Financial Services NV, prezent in Romania de peste 12 ani in servicii financiare – leasing, credite de consum si carduri de credit, prin TBI Leasing IFN SA si TBI Credit IFN SA. Deschiderea Sucursalei a fost o dezvoltare fireasca a businessului Grupului TBIF si o angajare a prezentei sale in sectorul financiar romanesc.

Primul an de activitate a fost pentru TBI Bank Sofia-Sucursala Bucuresti un an de constructie si definire a directiei. Au fost deschise primele cinci agentii – trei in Bucuresti si doua in tara, Iasi si Constanta, s-a implementat sistemul IT bancar, s-a integrat in banca o parte din businessul existent in IFN–uri, banca devenind vehiculul principal.

Au fost implementate in acest an produse specific bancare si s-a lucrat intens la redefinirea imaginii Grupului TBI in jurul sucursalei. Baza dezvoltarii sucursalei bancare o constituie portofoliul de clienti (IMM-uri si persoane fizice) construit in cei 12 ani de activitate, peste 12,000 companii si 100,000 persoane fizice,  care se doresc a deveni clientii bancii pentru produse de creditare, produse de depozit si servicii.

Activele sucursalei au ajuns in martie 2014 la 74 milioane Euro din care credite catre companii si populatie 35,7 mil Euro, iar numarul total de clienti ai sucursalei din Romania se ridica la 10,000. Soldul depozitelor atrase era, la martie 2014, de 34,5 milioane Euro.

Depozitele de la populatie beneficiaza de schema de garantare a Fondului de Garantare din Bulgaria pana la echivalentul sumei de 100,000 Euro, asa cum este practica si legislatia la nivelul Uniunii Europene. Sucursala are 83 de angajati.

Banca “mama”, TBI Bank EAD Sofia, se afla in top 10 banci in Bulgaria fiind apreciata pentru calitatea managementului, politica de risc si dezvoltarea sustinuta intr-un timp scurt. Banca este prezenta in zona retail, IMM-uri si corporate.

Capitalul social al TBI Bank EAD Sofia este de 36 milioane de euro, cu o solvabilitate (nivelul de adecvare a capitalului) de 20,93% la martie 2014, peste media sistemului bancar din Bulgaria -20,41%  .

Activele TBI Bank EAD Sofia erau in trimestrul I 2014, de 198 milioane de euro, din care 125 milioane de euro ii reprezinta creditele catre companii si persoane fizice.

Depozitele atrase in sold la 31 martie erau de 141 milioane de euro. Lichiditatea bancii este de 35,9%, peste media sistemului bancar din Bulgaria de 27,12%.

Banca a intrat pe profit inca din 2013 cu ROE (Return On Equity) la martie 2014 de 17,13% (media sistemului fiind de 8,92%). In Bulgaria, banca opereaza cu 140 de agentii si puncte de lucru si 501 angajati.

Anii 2014 si 2015 inseamna pentru sucursala din Romania a TBI Bank o perioada  de consolidare in peisajul bancar romanesc, dezvoltarea retelei, a gamei de servicii si produse, ocuparea unor sectoare de nisa in creditarea IMM-urilor, continuarea dezvoltarii sistemului IT si redefinirea imaginii TBI in jurul vehiculului bancar.