Electrica atrage 1,95 miliarde RON prin cel mai mare IPO de pe piata din Romania

Electrica, lider în distributia si furnizarea de energie electrică pe piata din România, a obtinut aproximativ 1,95 miliarde RON din oferta publică initială (”IPO”) constând într-o ofertă de actiuni si certificate globale de depozit (GDR) si admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti si a GDR-urilor pe Bursa de Valori de la Londra.

IPO-ul Electrica este un succes în cadrul competitiv al pietei europene de IPO cu 22 de listări în desfăsurare, dintre care unele au esuat, precum si în contextul tensiunilor geopolitice din zonă.

Pretul Final de Ofertă, la care vor fi vândute actiunile investitorilor institutionali si investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 RON/actiune si 13,66 USD/GDR. IPO-ul a constat într-o ofertă de 177.188.744 actiuni ordinare noi, reprezentând 105% din numărul total de actiuni existente ale companiei, rezultând  o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde RON si o capitalizare bursieră a Societătii de 3,81 miliarde RON. Alocarea Actiunilor Oferite si GDR-urilor Oferite va fi conditionată de confirmarea de către UKLA a eligibilitătii listării GDR-urilor.

Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declară:  "Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obtinute din listare vor fi folosite pentru investitii. Credem că atragerea de investitori privati prin listarea liderului în distributia si furnizarea de electricitate de pe piata românească va contribui la cresterea transparentei si a eficientei Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilitătii acesteia, cât si asupra pretului si calitătii serviciilor prestate utilizatorilor si consumatorilor finali”.

Gabriel Dumitrascu, Director, Directia Generală de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului în Energie, comentează: ”Electrica generează o mare parte a profiturilor din exploatare din sectorul de distributie a electricitătii, ceea ce permite actionarilor să aibă acces la profituri si distribuiri de dividende previzibile. Credem că actiunea Electrica îsi va păstra atractivitatea în timp datorită acestei stabilităti”.

Directorul general al Electrica, Ioan Rosca, spune: ”Suntem multumiti că privatizarea companiei printr-o ofertă publică initială de o asemenea dimensiune a generat un interes ridicat atât din partea investitorilor de retail, cât si a celor institutionali. Ne vom concentra în continuare pe crearea de valoare pentru toti actionarii companiei, prin investirea fondurilor obtinute din listare printre altele în reteaua de distributie, unde putem beneficia de un randament favorabil pentru aceste tipuri de investitii din partea autoritătii de reglementare”.

Mirela Ionescu, Managing Director, Head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank, declară: ”Oferta publică initială a Electrica a avut o dimensiune mai mare si o structură mai complexă decât celelalte listări realizate anterior în România. Ne bucurăm că am reusit să ne încadrăm în termenele stabilite de Guvern pentru realizarea listării si să atragem în acelasi timp în Electrica investitori de calitate, pe termen lung si la un pret corect”.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe transele de retail, Electrica a decis, în urma consultării Coordonatorilor Globali, realocarea unui număr de 10.631.325 din transa adresată investitorilor institutionali către transele de retail.

Pentru investitorii mici de retail, cu alocări garantate de până la 1.000 de actiuni pe investitor, până la un total de 10.000.000 actiuni, va fi alocat un număr de 8.269.977 actiuni, la Pretul Final de Ofertă. Garantarea alocărilor este concepută astfel încât să fie încurajate subscrierile investitorilor mici, cu acces limitat la produse financiare, ce permit majorarea semnificativă a capacitătii de subscriere. Un număr de 11.220.785 actiuni va fi alocat restului din transa de retail, iar investitorii care au subscris în primele cinci zile din perioada de subscriere vor beneficia de un pret de 10,45 RON pe actiune (la un discount de 5% fată de Pretul Final de Ofertă), în timp ce investitorilor care au subscris ulterior le vor fi alocate actiuni la Pretul Final de Ofertă. Investitorilor mari de retail le va fi alocat un număr de 17.781.875 actiuni sub formă de actiuni si GDR-uri, la Pretul Final de Ofertă.

Modul de alocare în cadrul transei pentru investitorii institutionali urmăreste să asigure confortul că interesele pe termen lung ale Electrica sunt protejate, luându-se în calcul criterii calitative, precum orientarea către sectorul energetic, atragerea unor investitori din regiunea Europei Centrale si de Est, precum si prin aplicarea unui raport mai mare de 5:1 între investitorii pe termen lung si cei pe termen scurt. Investitorilor institutionali le va fi alocat un număr de 139.979.107 actiuni sub formă de actiuni si GDR-uri la Pretul final de Ofertă.

Alocarea în cadrul transei investitorilor mari va fi realizată pro-rata, în baza unui indice de alocare de 0,1475952193, iar în cadrul transei investitorilor mici vor fi alocate pro-rata doar actiunile care nu se încadrează în criteriile de alocare garantată, cu un factor de alocare de 0,3303339908.

Sindicatul de intermediere anticipează că admiterea la tranzactionare a actiunilor pe Bursa din Bucuresti  si a GDR-urilor pe Bursa din Londra va avea loc în sau în jurul datei de 4 iulie, 2014.

Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank S.A. si Société Générale sunt Coordonatori Globali si Joint Bookrunners, iar BRD-Groupe Société Générale S.A. - Manager si SSIF Swiss Capital S.A. - Agent de Distributie.

Grupul Electrica este lider în distributia si furnizarea de energie electrică în România. Activitatea de distributie de energie electrică a Grupului este cea mai mare din România, atât în termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cât si după numărul de utilizatori, iar activitatea de furnizare de energie electrică a Grupului este cea mai mare din România, în functie de cantitatea de energie electrică furnizată consumatorilor si în functie de numărul de consumatori. În anul încheiat la data de 31 decembrie 2013, Grupul a generat din activitătile desfăsurate venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde RON si EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON.