Profilul traderului: barbat, sub 40 de ani, din mediul urban, interesat de educatie financiara

Tranzactionarea instrumentelor financiare derivate este preferată, în special, de tineri, 65% dintre traderii XTB România având până în 40 de ani, în timp ce ponderea celor cu vârsta de peste 50 de ani este de sub 10%. Bărbatii sunt mai atrasi de activitatea de tranzactionare, în conditiile în care acestia reprezintă 83% din traderii XTB România. Majoritatea covârsitoare este din mediul urban.

Pe de altă parte, nu există o categorie profesională anume care să se îndrepte către produsele financiare derivate – managerii sau administratorii, inginerii, economistii, antreprenorii sau persoanele cu profesii liberale reprezintă fiecare între 10% si 15% din traderii XTB România.
  
„Un aspect îmbucurător pentru noi este faptul că aproximativ 4% dintre clientii nostri sunt studenti, ceea ce nu doar arată un interes al generatiei tinere pentru instrumentele financiare complexe, dar denotă si existenta unui anumit grad de educatie financiară în rândul lor. Pentru noi, acesta este un deziderat căruia îi alocăm resurse semnificative, prin evenimentele educationale pe care le organizăm, astfel că ne bucură să vedem că noua generatie întelege importanta diversificării investitiilor si cunoaste intrumente financiare variate”, spune Bogdan Albu, director general XTB România.

?În ceea ce priveste alegerile de investitii ale traderului român, acesta continuă să tranzactioneze în primul rând perechea valutară EUR/USD, care însumează 49% din volumele realizate prin platformele oferite de XTB România. Totusi, ponderea a scăzut semnificativ comparativ cu anii trecuti, când tranzactiile cu această pereche valutară reprezentau 70% din totalul volumelor.

Un procent de 6,2% din volume este realizat de tranzactiile lira sterlină / dolar, în timp ce o altă monedă interesantă pentru traderii români este yenul japonez, perechile dolar / yen japonez si euro / yen japonez având fiecare o pondere de peste 4,6% în volumul total al tranzactiilor.

Per total, perechile valutare rămân preferate, cu o pondere de 77% în volume, în timp ce la polul opus se află mărfurile – un procent de  8%, din care jumătate este „acaparat” de aur. Tranzactiile cu indici însumează restul de 15%, cu o proportie covârsitoare a investitorilor care se orientează către trei indici, reprezentativi pentru pietele financiare la nivel global - DJIA, SP500, DAX.

De asemenea, investitorul român este precaut, folosind politica pasilor mărunti - începe cu o sumă mai mică, iar ulterior, în functie de rezultatele obtinute si de experienta pe care o dobândeste, continuă să crească volumul sumelor investite. Traderii care aleg să investească încă de la început o sumă consistentă au, de regulă, o experientă solidă de tranzactionare. Un procent important (putin peste 10%) din investitori îsi suplimentează volumul investitiilor la un anumit interval de timp (de exemplu lunar sau trimestrial).

Un alt aspect relevat de datele XTB România este apetitul ridicat pentru educatie financiară. Astfel, 1 din 2 investori activi participă la cel putin un eveniment educational pe lună, iar 1 din 3 participă la cel putin un astfel de eveniment în fiecare săptămână.

„Se constată o lărgire a orizontului - dacă initial investitorii erau interesati mai ales de strategii, de ”cum” se tranzactionează, acum devine relevantă cunoasterea unor elemente de gestiune a riscului, de psihologie individuală si colectivă. Astfel, unii dintre traderi se dezvoltă înspre aria de cunoastere a unor profesionisti, accesând inclusiv coaching personalizat. Mai mult, investitorii solicită ei anumite teme si chiar anumiti traineri”, explică Bogdan Albu.

Pentru a răspunde acestor cerinte, XTB România a lărgit aria evenimentelor pe care le oferă, incluzând workshopuri dedicate de psihologie investitională sau coaching si punând la dispozitia clientilor webinarii frecvente cu traderi renumiti, un exemplu în acest sens fiind webinariile lunare cu dr. Alexander Elder, cu acces gratuit.

„În plus, investitorii simt nevoia de a socializa, de a se integra într-o comunitate de traderi, astfel că vom continua seria evenimentelor xtb trade&coffee”, adaugă Bogdan Albu. xtb trade&coffee, un concept unic pe piata locală, constă în întâlniri periodice cu investitorii si traderii într-un mediu informal, în fata unei cesti de cafea. Ele sunt organizate la publicarea unui indicator macroeconomic important pentru pietele financiare, astfel că participantii pot urmări în direct publicarea indicatorului si pot comenta împreună cu echipa XTB România evolutiile din pietele financiare.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj în Europa Centrală si de Est. Înfiintată în 2002, în Polonia, compania este activă pe piata din România din 2008, prin intermediul X-Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucuresti S.A. (XTB România). Compania oferă acces la pietele valutare (forex), de mărfuri si de capital (actiuni si indici bursieri în pietele majore si cele emergente). XTB România oferă tehnologie de vârf clientilor săi prin intermediul platformelor de tranzactionare în versiune desktop si mobilă. Compania se implică activ în programe de educare pe teme de analiză tehnică si fundamentală, psihologia investitorului si managementul riscului.  Prin tehnologie, educatie, suport individual si servicii de vârf pentru clienti, XTB România creează conditiile pentru succes. XTB România face eforturi constante pentru a îmbunătăti calitatea serviciilor pe care le oferă clientilor săi. Astfel, analistii XTB România sustin periodic prezentări pe teme relevante pentru pietele financiare si sunt disponibili zilnic pentru întâlniri cu clientii. În România, XTB România este reglementată si supervizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).