Maturizarea deciziei economice si finantarea afacerilor inovative prin racordarea la clusterele dunarene

Sansa de relansare reala a afacerilor in Romania depinde in mare masura, in noua etapa 2014-2020, de aplicarea perspectivei de dezvoltare macro-regionala, urmand caile de actiune furnizate prin Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), ca si de reorganizare a firmelor si centrelor de cercetare-inovare sub forma unor clustere extinse, la nivel dunarean. Procesul de transformare este pe maini bune, intrucat coordonatorul pentru Aria Prioritara SUERD “Competitivitate” este in principal Ministerul Economiei celui mai prosper land german, Baden-Wurttemberg.

Pana in prezent, in Romania, formarea managerilor, inovatorilor si investitorilor in domeniul organizarii si gestionarii de clustere industriale, mai ales in perspectiva macro-regionala si a directiilor promovate de UE, s-a bucurat de un rol mai degraba simbolic, marginal. Acest decalaj a condus si la formularea a unui numar redus de proiecte si initiative romanesti in context european si nu a declansat inca reorientarea catre produse si servicii cu valoare adaugata mai ridicata pentru mediul de afaceri autohton. Tocmai de aceea, Catedra Internationala Onorifica “Jean Bart” in sprijinul SUERD (fondata in parteneriat cu Academia Romana, in septembrie 2012), vine in sprijinul eforturilor facute la nivel national de Ministerul Economiei si de Asociatia Clusterelor din Romania pentru a stimula in mod practic atat formarea si consolidarea de clustere realiste, cu parteneri puternici si din alte tari europene, cat si depunerea de proiecte in cadrul SUERD, care sa primeasca girul si co-finantarea partenerilor mai avansati la nivel macro-regional.

Va chemam sa ne fiti alaturi, in acest sens, participand la cele doua zile special dedicate rolului clusterelor din Romania in contextul oferit de noul cadru de cooperare internationala furnizat de SUERD. Onorata de prezenta la Bucuresti a Coordonatorului Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarii (CoDCR), Peter LANGER, de Coordonatorul pentru Cooperare SUERD, Dr. Kurt PUCHINGER, a altor importanti decidenti la nivel european si national in domeniu, reuniunea din ziua de 25 septembrie 2014, va avea loc la sediul Senatului Romaniei - Palatul Parlamentului, in scopul de a dezbate si pregati o Declaratie-Apel in sprijinul inovarii economice si sociale prin clustere la nivel dunarean, precum si o participare coerenta si de succes a delegatiei romanesti la  conferinta europeana Clusterix (Viena, octombrie 2014) si la conferinta internationala CLUSTER CLOUD (Bucuresti, noiembrie 2014).

Numai printr-o constientizare in comun a necesitatii cresterii expertizei managerilor si animatorilor de clustere din Romania, precum si prin concertarea obiectivelor lor in raport cu prioritatile actuale la nivelul macro-regiunii Dunarii, mediul de afaceri si academic din Romania vor fi in masura sa depuna la timp cat mai multe proiecte inovative, cu impact profund si care sa puna din nou pe harta europeana produsele si serviciile romanesti cu valoare adaugata inalta.

Workshop-ul din cea de-a doua zi, 26 septembrie 2014, se adreseaza in principal coordonatorilor actuali sau viitori de clustere precum si managerilor companiilor si institutelor care sunt implicate in aceste clustere si va avea un caracter preponderent practic, inclusiv prin propunerea de solutii de informare, finantare si educationale, special destinate acestor categorii de manageri si experti. Accentul cade pe diseminarea bunelor practici europene si romanesti dezvoltate pana in prezent, ca si pe necesitatea utilizarii instrumentelor KM (managementul cunoasterii) pentru racordarea integrativa in raport cu specializarile SMART ale fiecareia dintre cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania.

Parteneri Media Asociati: Agentia Nationala de Presa AGERPRES, Nasul TV, TVH, ZiarulAlb.ro. Parteneri Media: Finantare.ro, FabricadeBani.ro, RO-BG.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, Opinia Nationala, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, ComunicateMedia.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, "EU-RO Clearing Funds".

Pentru informatii suplimentare si inscrieri, se poate accesa siteul: www.houseofeurope.ro/Club-Dunare-Cluster.html.