Banca Romaneasca ofera beneficiarilor de subventii APIA credite cu o marja fixa de 2,5% + ROBOR la 6 luni

Banca Românească S.A. Membră a Grupului National Bank of Greece oferă beneficiarilor de subventii APIA (Agentia de Plăti si Interventie pentru Agricultură) credite cu o marjă fixă de 2,5% + ROBOR la 6 luni până la finalul lunii decembrie 2014.

Oferta Băncii Românesti se adresează atât finantării firmelor ce beneficiază de subventii APIA în cadrul schemei de plată unică pe suprafată (SAPS), precum si finantării crescătorilor de animale (păsări si porcine), beneficiari ai măsurii 215.

„Gradul de diversificare a portofoliului Băncii Românesti răspunde, în acest moment, cerintelor variate primite din partea întreprinzătorilor din agricultură si acoperă inclusiv proiectele de investitii realizate din fonduri europene. Pentru creditarea clientilor beneficiari ai subventiilor APIA, am alocat un plafon de până la 225 de milioane de lei în Campania 2014”, declară Cosmin Călin, Director Executiv Unitatea Corporatii, Banca Românească.

Comisionul de utilizare a creditului este de 0,35% din valoarea sumei accesate. Antreprenorii din agricultură care detin Adeverinte APIA pot accesa în avans până la 90% din valoarea subventiei oferite. Creditele sunt acordate în lei si vor fi rambursate în momentul încasării subventiilor, virate de către APIA în conturile beneficiarilor deschise la Banca Românească.

FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural) poate garanta până la 80% din valoarea creditului acordat.

Finantările în baza subventiilor de încasat se fac în lei, urmând ca APIA să efectueze plata subventiei numai în contul curent comunicat în adeverinta. Rambursarea capitalului împrumutat se va efectua o singură dată, la momentul primirii sumelor de la APIA sau la scadenta creditului.

Dobândă de referintă a pietei monetare interbancare, ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la 6 luni este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 6 luni, si este folosită ca bază pentru calcularea ratei dobânzii la creditele în lei oferite de băncile comerciale clientilor lor. Dobânda ROBOR la 6 luni este calculată zilnic de către Reuters ca medie aritmetică a dobânzilor la care băncile comerciale din România selectate de Banca Natională a României (BNR) îsi împrumută surplusul de numerar 6 luni.

Banca Românească este una dintre institutiile financiare importante care activează pe piata din România oferind clientilor săi, persoane fizice si juridice, o gamă largă de produse si servicii de calitate adaptate nevoilor fiecăruia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei si o retea natională de sucursale în majoritatea oraselor importante ale tării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piata bancară din România. În octombrie 2003, cel mai mare grup financiar din sud-estul Europei, National Bank of Greece (NBG), a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, detinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia.

Banca Românească este una dintre cele mai bine capitalizate bănci de pe piata locală, cu un indice de solvabilitate de cca. 17,73%.

În paralel, NBG este, în prezent, banca cu cele mai mari lichidităti din sud-estul Europei, fiind lider de piată în Grecia în ceea ce priveste depozitele atrase. National Bank of Greece este cel mai vechi si cel mai mare grup financiar din Grecia, fiind fondat în anul 1841 si listat la Bursa de Valori din Atena încă din anul 1880. Începând cu octombrie 1999, grupul este listat si la Bursa de Valori din New York (NYSE). National Bank of Greece are o experientă de 173 de ani, cu o puternică prezentă internatională prin cele peste 1.600 de unităti bancare.