Cotatiile FX - mai mult decat spread-uri - Mikael Breinholst, Global Product Manager Saxo Bank
Unii brokeri străini încearcă să facă mult zgomot în legătură cu spread-urile reduse pentru a atrage clienti noi, dar asa cum vă vor spune cei mai multi traderi profesionisti, cotatiile FX înseamnă mai mult decât spread-uri brute.

Vizitati site-ul unui astfel de broker si veti putea citi printre rânduri despre “spread-uri mici, de până la 0.8 pips la EURUSD”, cu un asterisc minuscul la final. Un asterisc minuscul care, tradus, înseamnă că vă vor da spread-ul anuntat atunci când conditiile lor de tranzactionare sunt perfecte (si plasati o tranzactie destul de mică pentru ca ei să o poată gestiona), dar dacă vor întâmpina conditii variabile, nu vor fi – de fapt s-ar putea să nu fie în stare să vă solutioneze comanda în vreun fel.

Astfel, atunci când sunteti în căutarea unui nou broker, ar trebui să vă documentati în legătură cu mai multe informatii si nu doar cele despre spread-uri. Ar trebui să analizati calitatea executiei si transparenta din jurul preturilor si a executiei brokerului.

Atunci când plasati o tranzactie, suma licitată/bid sau oferta pe care o vedeti pe platforma de tranzactionare, odată ce ati introdus suma dorită pentru tranzactionare, ar trebui să fie pretul pe care îl obtineti când dati click pe “sell/vinde” sau “buy/cumpără”.

Unii brokeri cu un nivel de transparentă mai ridicat vor putea să vă ofere rate de ‘slippage/derapaj’ sau ‘rejection/respingere’. Slippage/Derapaj e o notiune ce reprezintă cât de des sau cât de mult au fost nevoiti să vă modifice pretul pentru a vă solutiona tranzactia. Rejection/Respingerea intervine atunci când broker-ul nu vă poate solutiona tranzactia si astfel o respinge. Asigurati-vă că puteti accepta aceste statistici înainte de a vă alege un broker.

Alti brokeri, printre care si Saxo Bank, vă vor arăta doar un pret pe care stiu sigur că îl pot atinge. Ne referim la acest pret ca la unul dintre “preturile verzi/green prices”. Dacă dati click pe “buy/cumpără” sau “sell/vinde” pe un pret verde, veti obtine acel pret cu exceptia cazului în care pretul pietei se modifică semnificativ înainte ca tranzactia să ajungă la Saxo Bank (din cauza latentei etc.). Dacă Saxo Bank nu este sigură ca vă poate oferi pretul afisat pe ecran, atunci butoanele de pret vor apărea galbene.

Brokerii cu un nivel ridicat de transparentă vor fi în măsură să vă arate istoricul spread-urilor lor de-a lungul timpului. Saxo Bank tocmai a lansat instrumentul Historic Spreads/Istoric Spread-uri care vă permite să vizualizati media spread-ului si minimul/maximul acestuia pe o perioadă de timp determinată. Aveti chiar si posibilitatea de a filtra după volumul si perioada zilei.

Preturile verzi de la Saxo Bank oferă si alte beneficii. Ele presupun, de asemenea, că tranzactionati având o lichiditate dedicată. Să spunem că dumneavoastră si un alt trader vă decideti să cumpărati 25 milioane EURUSD la aceasi oră si la acelasi pret. Din moment ce amândoi tranzactionati pe “preturi verzi”, Saxo Bank va procesa automat ambele tranzactii, ignorând lichiditatea disponibilă în piata interbancară.

Dacă vreti să tranzactionati un volum mai mare, să efectuati tranzactionări în perioade volatile sau la ore nelichide, ar trebui de asemenea să investigati cum se măresc spread-urile broker-ului în astfel de circumstante. Prin urmare, este lichiditatea disponibilă atunci când aveti nevoie de ea?

Dacă brokerul este un market-maker, asa cum este Saxo Bank, va fi capabil destul de des să manevreze un volum mare de tranzactii, tranzactii peste noapte sau cele din perioade volatile, fără să mărească spread-urile. Dacă broker-ul nu este un market-maker, ci un broker tip “no dealing desk”, atunci acesta va fi capabil doar să vă furnizeze lichiditatea disponibilă în piată, adică spread-ul cel mai bun pe care alte bănci mai mari sunt dispuse să îl ofere. Oricum, brokerul dumneavoastră ar trebui să vă spună la ce să vă asteptati. Saxo Bank oferă transparentă totală a spread-urilor prin instrumentul inovativ Historic Spreads

Majoritatea traderilor cu experientă folosesc ordine stop pentru a-si proteja pozitiile când pietele se miscă în detrimentul lor. În conditii volatile, brokerii se străduiesc deseori să completeze ordinele stop la pretul dorit, adică fără derapaje. Când vă alegeti brokerul, aflati cum arată statisticile lor de completare a comenzilor stop, sau dacă trebuie să plătiti în plus pentru a vă asigura că ordinele dumneavoastră sunt solutionate corespunzător.

Un broker serios nu numai că va face aceste statistici disponibile, dar procentul comenzilor solutionate făra derapaj va fi foarte mare, mai ales pentru cursurile valutare majore. Saxo Bank publică trimestrial statistici actualizate de solutionare a comenzilor  pe website-ul băncii.

În concluzie, când vă alegeti un nou broker, asigurati-vă că vă faceti temele cu privire la calitatea si transparenta executiei, nu doar cu privire la spread-uri. În fond, câteva tranzactii în care nu ati putut obtine pretul pe care l-ati dorit pot costa mult, mult mai mult decât diferenta dintre spreadul anuntat (cu un asterisc!) si spreadul real.

Saxo Bank este o bancă specializată în investitii si tranzactionări online. Banca permite clientilor să tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil.

Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai băncii. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă si presupune personalizarea si crearea de mărci pentru platformele de tranzactionare  pentru alte institutii financiare si brokeri. Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail în peste 160 de tări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga si birouri în Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.


Mikael Breinholst, Global Product Manager Saxo Bank