CBRE lanseaza Raportul despre piata spatiilor de birouri din Bucuresti in T4 2012

Stocul modern de spatii de birouri a crescut în 2012 cu 100.000 mp, ajungând la finalul anului trecut la 2,2 milioane mp, potrivit Raportului CBRE despre piata spatiilor de birouri din Bucuresti în T4 2012. Nivelul livrărilor a fost mai mic cu 25% în comparatie cu 2011 si cu 64% mai redus fată de cel înregistrat în 2010. Anul trecut au fost tranzactionati 226.000 mp de spatii de birouri, cu aproape 15% mai putin fată de anul precedent.

„În 2012, activitatea de pre-închiriere a cunoscut o crestere considerablă, reprezentând 40% din nivelul total al cererii, ceea ce se reflectă în numărul de proiecte planificate, care a crescut pe parcursul anului trecut”, a declarat Victor Răchită, Head of Office Agency CBRE România. „Activitatea de pe piata de birouri de anul acesta va avea o structură similară cu cea din 2012 si ne asteptăm ca si în 2013 tranzactiile de pre-închiriere să se păstreze la un nivel ridicat. Desi nivelul chiriei prime a înregistrat începând cu a doua jumătate a anului o usoară scădere după o perioadă de stabilitate, proprietarii au fost mai agresivi cu ofertele de stimulare pe care le-au oferit chiriasilor, optând pentru mentinerea nivelului chiriei contractuale. România dispune de un mediu economic mai stabil si, în comparatie cu alte state din ECE, are costuri competitive în ceea ce priveste forta de muncă si nivelele de închiriere. Acest lucru va contribui în următoarele luni la cresterea nivelului cererii de spatii de birouri”, a completat Victor Răchită.

Din cei 226.000 mp tranzactionati anul trecut, în T4 2012 activitatea de tranzactionare a fost de aproximativ 68.000 mp. Cererea reprezintă 70% (158.000 mp) din totalul nivelului tranzactionat, în timp ce renegocierile si reînnoirile de contract reprezintă 30%. De altfel, pre-închirierile si renegocierile de contract au fost cele mai mari tranzactii înregistrate în 2012. Majoritatea spatiilor de birouri au fost tranzactionate în zona Pipera (27%), urmată de Nordul Capitalei (23%) si de zona de Vest (20%). În T4 2012, cea mai mare tranzactie a fost cea de renegociere si extindere a companiei Orange în clădirea Europe House.

În ultimul trimestru al anului trecut au fost livrate două clădiri de birouri, care au adăugat numărului total de spatii livrate aproximativ 19.000 mp. AFI Group a finalizat prima fază a proiectului AFI Business Park, iar Unicredit si-a mutat operatiunile într-o clădire „build to suit” cu o suprafată închiriabilă de 15.000 mp. Alte clădiri livrate oficial în 2012 au fost Bucharest Tower Center, Aviatorilor Plaza, Monolit Square, Magheru One sau ART Business Center 6. În 2013 se estimează că stocul de birouri va creste cu 135.000 mp si va ajunge la finalul T4 să însumeze 2,35 milioane mp, înregistrând o majorare de 25%. Cele mai mari proiecte ce urmează a fi livrate în 2013 sunt Sky Tower, dezvoltat de Raiffeisen Property Holding International, si Floreasca Park al companiei Portland. Analizând performanta zonelor de birouri în ceea ce priveste activitatea de dezvoltare a spatiilor de birouri, zona Barbu – Văcărescu Floreasca continuă să fie cea mai dinamică.

Rata de neocupare a spatiilor de birouri din Bucuresti s-a situat în jurul valorii de 15,5%, iar la sfârsitul anului trecut erau aproximativ 340.000 mp de spatii vacante clasa A si B. Dacă zona de Vest are în prezent una din cele mai mici rate de neocupare, de 6%, Pipera este în continuare caracterizată de o rată de neocupare peste media generală, situată în jurul valorii de 27%. Această valoare este consecinta ratei de neocupare de 48% a zonei Pipera Nord care este ponderată de cea de 14% din Pipera Sud (Dimitrie Pompei). Rata de neocupare în CBD a fost de 8% la începutul anului trecut, ajungând în T3 să atingă valoarea de 14%. Începând cu T4 aceasta a început să descrească stabilizându-se în jurul valorii de 12%. La baza acestei fluctuatii a stat livrarea a 28.000 mp în zonă.

Chiriile prime s-au situat la sfârsitul T4 2012 între 18 – 18,5 euro/mp/lună în CBD, înregistrând o scădere slabă fată de T3. În Bucuresti, chiriile pentru spatiile de clasa A încep de la 16 euro/mp/lună în zonele centrale si de la 11 euro/mp/lună în zonele periferice. Chiriile nete sunt mai reduse cu 10 – 20%, depinzând de durata contractuală si de suprafata închiriată. În S1 2013 chiria prime se va stabiliza în jurul valorii de 18 euro/mp/lună si se estimează că va rămâne la această valoare si în a doua jumătate a anului.

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listată la S&P 500, cu sediul central în Los Angeles, este cea mai mare firmă de servicii comerciale imobiliare din lume (raportat la încasările din 2010). Compania are aproximativ 31.000 de angajati (excluzând afiliatii) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din întreaga lume (excluzând afiliatii). CBRE oferă consultantă strategică si executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietătilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietătilor si altor facilităti, consultantă în materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultantă.