XTB: Revenirea economiei si rolul pe care ASF il va juca sunt principalele provocari ale pietei locale de capital in 2013

Evolutia economiei, în general, vânzarea pe bursă a unor pachete de actiuni detinute de stat în mari companii si procesul de reorganizare a autoritătii de supraveghere reprezintă principalele provocări ale pietei locale de tranzactionare în 2013, arată o analiză a XTB România, companie de brokeraj lider pe piata din România. În timp ce primii doi factori vor fi influentati de eficienta măsurilor economice, atât pe plan local, cât si global, ultimul este mai usor de controlat, deoarece este o chestiune de pură „inginerie inteligentă” în termeni de constructie institutională.

Continuarea tendintei de refacere a economiei reprezintă una dintre cele mai importante premise pentru dezvoltarea pietei locale de tranzactionare, dar ritmul va fi cel care va determina amplitudinea acestei dezvoltări. „Astfel, atingerea cifrelor estimate de crestere economică este crucială nu numai deoarece implică faptul că cetătenii au posibilitatea de a investi sume mai mari de bani, ci si pentru că acest lucru generează încredere si asteptări pozitive, care îi stimulează să investească”, declară Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB România.

O provocare importantă cu care se va confrunta piata locală de capital o constituie desfiintarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca urmare a integrării sale în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). „Desi deadline-ul oficial este foarte apropiat (15 martie), multe detalii se află încă în discutie si chiar si noul deadline propus, respectiv 15 aprilie, nu permite realizarea unor modificări importante”, este de părere Tadeusz Kuropatwinski. Dintre variabilele-cheie necunoscute, rolul pe care noua institutie de supraveghere este dispusă să-l joace este determinant pentru evolutia pietei de capital în anii următori.

O altă provocare o reprezintă atractivitatea bursei locale, iar aceasta se află în strânsă legătură cu vânzarea unor pachete mari de actiuni în anumite companii în care statul are detineri importante, precum Transgaz sau Petrom. Efectul pozitiv al acestor listări constă atât într-o mai bună lichiditate, cât si în noi actiuni atractive pentru investitori. „În plus, aceste listări trimit un semnal pozitiv către investitori, în general, că reformele vor continua si, în particular, că există vointă de a sprijini bursa locală”, crede Tadeusz Kuropatwinski.

Recâstigarea încrederii românilor în tranzactionare este o altă provocare, legată nu numai de mediul economic, ci si de structura pietei si de nivelul de educatie al persoanelor care tranzactionează. Acest an va aduce o scădere a numărului de brokeri de pe piata românească, deoarece, din cauza conditiilor economice dificile, doar companiile care respectă standarde înalte de calitate si îsi satisfac clientii vor rezista pe piată. Totusi, această „selectie naturală” trebuie însotită de o „curătenie” realizată de autoritătile locale de reglementare, astfel încât numai brokerii seriosi si autorizati să rămână pe piată, determinând, în acest mod, o refacere a încrederii populatiei în tranzactionare, în general. În ceea ce priveste nivelul de educatie, XTB România este constientă că oamenii au nevoie de cunostinte în domeniu pentru a întelege atât beneficiile, cât si riscurile tranzactionării si pentru a lua deciziile corecte. De aceea, XTB va investi aproximativ 1 milion euro în acest an în instrumente de educatie si de marketing, după investitii similare realizate în anii precedenti.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj în Europa Centrală si de Est.  Înfiintată în 2002, în Polonia, compania are peste 20 de sucursale în Europa, Asia si America de Sud.  În România, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucuresti (XTB România) este activă pe piată din 2009. Compania oferă acces la pietele valutare (forex), de mărfuri si de capital (actiuni si indici bursieri în pietele majore si cele emergente). XTB România oferă tehnologie de vârf clientilor săi prin intermediul platformelor de tranzactionare în versiune desktop si mobilă. Compania se implică activ în programe de educare pe teme de analiză tehnică si fundamentală, psihologia investitorului si managementul riscului. 

Prin tehnologie, educatie, suport individual si servicii de vârf pentru clienti, XTB România creează conditiile pentru succes. XTB România face eforturi constante pentru a îmbunătăti calitatea serviciilor pe care le oferă clientilor săi. Astfel, analistii XTB România sustin periodic prezentări pe teme relevante pentru pietele financiare si sunt disponibili zilnic pentru întâlniri cu clientii. În România, XTB România  este reglementată si supervizată de Comisia Natională a Valorilor Mobiliare (CNVM).