Falimentul Ciprului - platit din depozitele investitorilor

Cei care au depozite constituite în Cipru vor fi “loviti” de o taxă suplimentară: statul va retine în plus un comision de 6,75% pentru depozitele până în 100.000 de euro si 9,9% pentru depozitele de peste 100.000 de euro. Guvernul cipriot se asteaptă ca, în felul acesta, să strângă foarte repede 5,8 miliarde de euro din cele 10 miliarde necesare “răscumpărării” Ciprului.

Saxo Bank atrage atentia investitorilor că este o decizie irevocabilă, cu aplicabilitate imediată si cu efecte negative greu de calculat pe termen lung. În primul rând, “este o gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”, consideră Lars Seier Christensen, co-fondator si CEO Saxo Bank, “aplicată de un stat mic la presiunea puterilor străine si ar trebui să dea oricărui investitor de gândit”.

Desi la conferinta de presă autoritătile cipriote au declarat că este “e exceptie”, nimeni nu poate garanta asta si nici reprezentantii guvernelor europene nu pot exclude asemenea măsuri în altă parte. “Este greu să explici cuiva acum care sunt limitele pe care le au UE si Troika europeană când criza începe să muste cu adevărat”, a mai spus Christensen. “Dacă poti confisca 10% din banii cuiva, poti oricând confisca 25, 50 sau chiar pe toti. Cred că vom vedea lucruri tot mai rele pe măsură ce panica va creste, din dorinta de a păstra euro în viată”.

Christensen crede că este o decizie care schimbă fundamental regulile jocului. “Poate însemna chiar sfârsitul zonei euro”, a mai spus co-fondatorul Saxo Bank. Piata va reactiona clasic: e o veste bună, practic, pentru aur si pentru zonele rămase în afara euro – Scandinavia, de exemplu. Pentru statele din eurozonă, decizia aduce o subminare a încrederii în piete, lucru care îi va afecta pe investitori pe termen lung.

“Acesta este socialism în stare pură – tot nu-mi vine să cred că s-a întâmplat cu adevărat”, a mai declarat Lars Seier Christensen, CEO Saxo Bank.

Saxo Bank este o bancă specializată în investitii si tranzactionări online. Banca permite clientilor să tranzactioneze instrumente valutare (FX), CFD-uri, ETF-uri, actiuni, contracte Futures, optiuni si alte instrumente derivate prin intermediul a trei platforme de tranzactionare; platforma pe bază de browser SaxoWebTrader, platforma care poate fi descărcată SaxoTrader si SaxoMobileTrader, o platformă pentru telefonul mobil.

Platformele sunt disponibile în peste 20 de limbi, direct de la Saxo Bank sau prin intermediul unuia dintre clientii institutionali ai băncii. White label reprezintă pentru Saxo Bank o zonă de business importantă si presupune personalizarea si crearea de mărci pentru platformele de tranzactionare  pentru alte institutii financiare si brokeri.

Saxo Bank are peste 120 de clienti white label si deserveste mii de clienti retail în peste 160 de tări. Saxo Asset Management a fost lansat în 2009 pentru a deservi segmentul investitorilor bogati si, de atunci, si-a triplat volumul bunurilor pe care le gestionează. Saxo Bank are sediul în Copenhaga si birouri în Australia, Cehia, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Singapore, Spania, Elvetia, Marea Britanie si Emiratele Arabe Unite.