Clientii de retail si angajatii Citibank Romania vor ajunge la Raiffeisen Bank

Raiffeisen Bank Romania si Citibank Romania au semnat un acord potrivit caruia Raiffeisen Bank va achizitiona portofoliul de retail al Citi. Tranzactia urmeaza sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei, probabil in trimestrul al treilea 2013.

Acordul prevede ca Raiffeisen Bank va prelua un portofoliu de peste 100.000 de clienti, cu active de 460 milioane lei (peste 90 de milioane de euro) si peste 770 milioane de lei (peste 175 milioane euro) in depozite, potrivit datelor de la 31 decembrie 2012, precum si toti angajatii diviziei de retail a Citibank Romania.

“In cei 15 ani de cand opereaza pe piata romaneasca, Raiffeisen Bank s-a pozitionat strategic ca un partener pentru cei aproape doua milioane de clienti pe care ii deservim astazi. Pentru incheierea acordului a contat faptul ca modelul de afaceri al Citi pe toate segmentele de retail este similar cu al nostru, atat in ceea ce priveste calitatea serviciilor, cat si a ofertei de produse. De asemenea, calitatea portofoliului de credite a fost un factor important in decizia noastra de a incheia aceasta tranzactie. Datorita acestor similaritati cu modelul nostru de afaceri pe segmentele de clienti persoane fizice, estimez ca dupa finalizarea tranzactiei, integrarea operationala se va face in bune conditii”, a declarat Steven van Groningen, Presedinte si CEO al Raiffeisen Bank Romania.

“Suntem multumiti de vanzarea cu succes a operatiunilor noastre de retail. Citi a construit o afacere solida de retail in Romania, cu un portofoliu atractiv de produse si cu o echipa dedicata excelentei in servicii. Vanzarea reprezinta cea mai buna solutie pentru clienti, angajati si actionari. Doresc sa multumesc tuturor clientilor nostri persoane fizice pentru incredere si parteneriat. Vom continua sa investim in Romania pentru deservirea clientilor nostri corporativi globali si locali, a intreprinderilor mici si mijlocii, a institutiilor financiare si a sectorului public”, a declarat Tibor Pandi, Director General al Citi Romania.

Pana in momentul in care tranzactia va fi finalizata, clientii Citibank vor continua sa fie deserviti in conformitate cu prevederile contractuale si cu reglementarile si normele prudentiale aplicabile.
Dupa acest moment, Citi si Raiffeisen Bank vor colabora pentru ca transferul conturilor clientilor sa decurga foarte bine, mentinand in acelasi timp nivelul de calitate a serviciilor cu care acestia s-au obisnuit. Termenii tranzactiei sunt confidentiali si nu sunt de natura sa influenteze indicatorii celor doua grupuri financiare internationale.

Citi Romania a fost consiliata pentru aceasta tranzactie de catre divizia Institutional Clients Group a Citi, in timp ce Raiffeisen Capital & Investment a fost consultantul Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, furnizand o gama completa de produse si servicii financiare clientilor persoane fizice, IMM-uri si companii mari. Raiffeisen Bank deserveste aproape doua milioane de clienti persoane fizice, circa 105.000 IMM-uri si 7.500 companii mari. La 31 decembrie 2012, Raiffeisen Bank avea 5.361 angajati, 525 de agentii in toata tara, o retea de 1.100 de ATM-uri si 11.000 de POS-uri.

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) detine 99,49% din actiunile Raiffeisen Bank Romania. De asemenea, RBI are una dintre cele mai importante retele bancare din Europa Centrala si de Est, cu operatiuni pe 17 piete din regiune prin subsidiarele sale: banci, companii de leasing si alti furnizori de servicii financiare.

Citi este prezenta in Romania din 1996 si va continua sa deserveasca segmentul de clienti persoane juridice, printre care companii mari locale si multinationale, companii mici si mijlocii, institutii financiare si entitati din sectorul public. Citi va continua sa le ofere acestora produse si servicii de cea mai inalta calitate si o retea globala de neegalat adaptata cerintelor dinamicii industriei locale.