Sika va deschide o noua fabrica in judetul Cluj si va produce intreaga gama de mortare uscate din oferta Sika Romania

Sika România, unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de materiale chimice de construcţii, va deschide o fabrică de mortare uscate amplasată în Căpuşu Mare, judeţul Cluj. Aceasta este cea de-a doua unitate de producţie deţinută de compania elveţiană pe plan local, alături de fabrica de aditivi inaugurată la Braşov în 2008.

„Fabrica de mortare uscate va deveni operaţională începând cu luna septembrie a acestui an, cu un personal format din 10 angajaţi. Vom produce aici aceeaşi gamă pe care, până în acest moment, o importam de la alte subsidiare din regiune – atât mortare speciale (mortare de subturnare, mortare de reparaţie, mortare de impermeabilizare, mortare de presărare), cât şi mortare folosite ca adezivi”, a declarat Ileana Nicolae, Director General al Sika România.

Potrivit afirmaţiilor sale, la începutul acestui an, Sika România a achiziţionat o hală de 2.000 de metri pătraţi, amplasată pe un teren cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi, dar şi echipamente constând în două linii de producţie complet automatizate de la compania Deutek. Toate acestea au făcut parte dintr-o unitate de producţie a companiei ce nu mai era operaţională în momentul achiziţiei. 
   
„Am luat decizia unei investiţii brownfield deoarece am găsit această fabrică ce corespunde cerinţelor noastre. În plus, o investiţie greenfield ar fi fost operaţională după aproximativ 2 ani”, a mai spus Ileana Nicolae.

Investiţia în noua unitate de producţie a fost susţinută din fonduri proprii şi va fi amortizată în următorii doi ani. În ceea ce priveşte locaţia, aceasta are avantajul poziţionării logistice favorabile şi a materiilor prime de bună calitate aflate în vecinătate.

Noua fabrică va avea o capacitate de producţie de aproximativ 50.000 de tone anual, iar mortarele uscate produse se vor adresa pieţei locale, dar vor ajunge şi la export pe pieţe învecinate, precum Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ucraina şi Ungaria.

Gama de mortare uscate ce va fi produsă pe piaţa locală se adresează atât pieţei de retail, cât şi pieţelor specializate în construcţii.

„Pe piaţa de mortare speciale – unde suntem deja lideri - estimăm o creştere substanţială a cotei de piaţă, în următorii trei ani. În ceea ce priveşte mortarele folosite ca adezivi, am luat decizia de a le produce local deoarece ne dorim să oferim clienţilor noştri soluţii complete, care să includă şi aceste produse”, a mai precizat Ileana Nicolae. 

În total, piaţa de mortare uscate are, în opinia sa, o valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

Potrivit Directorului General, Sika era prezentă pe piaţa de mortare uscate şi până în acest moment, produsele fiind importate din Austria, Germania, Cehia şi Italia.

„Ne-am dorit să producem pe plan local astfel de produse deoarece era dificil să fim competitivi în condiţiile impactului foarte mare al costului de transport în preţul final al mortarelor”, a subliniat Ileana Nicolae.

Din punct de vedere al specificaţiilor tehnice pentru mortarele produse în România, nu va fi nici o diferenţă comparativ cu cele importate. Acestea vor fi fabricate cu materii prime achiziţionate pe plan local şi vor fi supuse aceloraşi rigori de certificare şi de calitate ca şi cele importate.

“Nu vom adapta produsele special pentru piaţa locală doar pentru a avea un cost mai mic, aşa cum se obişnuieşte. Dorim să rămânem un etalon pe piaţă în ceea ce priveşte calitatea produselor şi a serviciilor oferite tuturor clienţilor noştri”, a mai spus Ileana Nicolae.

Sika AG cu sediul în Baar, Elveţia, este o companie activă la nivel global în domeniul materialelor chimice speciale, deservind industria construcţiilor şi industria producătoare (automotive, autobuze, camioane, trenuri, parcuri solare şi eoliene, faţade).

Compania elveţiană este lider în domeniul soluţiilor utilizate în procesele de sigilare, lipire, amortizare, consolidare şi protecţie a structurilor portante.

Gama de produse Sika include aditivi de înaltă calitate pentru betoane, mortare speciale, adezivi şi sigilanţi, materiale de amortizare, consolidări structurale, pardoseli industriale şi sisteme de acoperişuri şi impermeabilizări.

În prezent, Sika numără subsidiare în 80 de ţări şi aproximativ 15.200 de angajaţi la nivel global, care asigură o legătură stabilă între clienţi şi companie, garantând succesul tuturor partenerilor. În 2012 Sika a generat vânzări de 4.892 milioane CHF.

Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002, iar incepând cu luna iunie 2008 a dat în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov - prima unitate de producţie Sika din România. Compania este lider de piaţă în domeniul aditivilor pentru betoane, al pardoselilor industriale, sistemelor de membrane pentru acoperişuri, al consolidarilor cu fibre de carbon, dar şi al mortarelor speciale.

În 2012 Sika România a fost implicată în proiecte locale importante printre care se numără renovarea clădirii Primăriei Capitalei, Coridor 4 Nădlac - Pecica, Universitatea din Craiova, Uzinele Ford, Pirelli şi Continental, în lucrări de reabilitare a hotelurilor de la Herculane şi Covasna, construirea Autostrăzii Transilvania şi a staţiilor de epurare din Cluj şi Alba Iulia.