Situatia din Cipru ar putea grabi procesul de restructurare a sistemului bancar local - analiza XTB Romania

Evenimentele din ultimele săptămâni din Cipru au reverberatii la nivelul tuturor tărilor din Uniunea Europeană, pietele financiare nationale reactionând la măsurile adoptate, în special prin prisma mesajelor pe care acestea le transmit. Astfel, România, similar altor piete din regiune, este afectată de variatiile sentimentului de risc al participantilor la pietele financiare globale.

Drept urmare, plasamentele percepute ca având un grad mai mare de risc, desi remunerate cu dobânzi mai ridicate - cum este si cazul titlurilor de stat în lei – au avut de pierdut în atmosfera de incertitudine generată de propunerea de taxare a depozitelor din băncile cipriote. În plus, cursul de schimb a preluat sarcina tensiunilor din insulă, si, ca o consecintă, leul s-a depreciat cu 0,92% fată de Euro între 18 si 22 martie. 

Cu toate acestea, evitarea părăsirii zonei Euro de către Cipru si a impunerii unei taxe sistemice pe depozite s-a reflectat pozitiv în cotatiile leului, dar o nouă turnură în perceptia investitorilor vis-a-vis de Europa s-a petrecut deja, atunci când a fost discutată impozitarea depozitelor – si doar votul legislativului cipriot a oprit aplicarea sa. Încrederea în sistemul bancar local nu este sensibil afectată, iar evenimentele curente pot fi depăsite pe termen scurt.

Este foarte importantă însă lectia pentru viitoare operatiuni de bailout – acestea s-ar putea face cu costuri nu doar pentru actionari si creditori, ci si pentru deponenti. Această abordare poate însemna că pe termen lung sistemul bancar va fi mai robust, cu diminuarea generală a nivelului de risc si răsplătirea doar a riscurilor gestionate corect. În acelasi timp, câtă vreme tensiunile din Europa nu sunt de domeniul trecutului, fluctuatiile de sentiment si de pret de pe pietele financiare nu doar vor continua, ci se vor si amplifica.

În România, efectele unei astfel de situatii ar fi contrare – pentru leu, acest lucru ar însemna un an cu un curs de schimb mai volatil decât cel din ultimii 5 ani, în medie. Pe de altă parte, sistemul bancar local ar putea decide la rândul său să grăbească procesul de restructurare, pentru a fi pregătit pentru provocările viitoare.

La nivelul Ciprului, efectele nu sunt deloc surprinzătoare – economia Ciprului va avea nevoie de o perioadă foarte lungă de timp pentru a îsi reveni. Repozitionarea pe harta globală s-ar putea face prin orientarea spre un nou model strategic, iar acesta ar putea fi în domeniul energetic. Modelul de dezvoltare prin infrastructura financiară dublată de conditii fiscale ultra-blânde pare a se fi încheiat si economia reală are în fată cel putin doi ani de severe ajustări.

Claudiu Cazacu, Analist-sef XTB România

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj în Europa Centrală si de Est.  Înfiintată în 2002, în Polonia, compania are peste 20 de sucursale în Europa, Asia si America de Sud.  În România, X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucuresti (XTB România) este activă pe piată din 2009.