Forintul si Leul - cele mai mari deprecieri fata de Euro, in luna martie 2013

În luna martie, dintre monedele din UE, Forintul si Leul au marcat pe pietele financiare cele mai mari scăderi fată de Euro, de cca 2,9% si, respectiv, 1,3%. "Europa s-a aflat în ultima perioadă într-una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent într-o criză extremă, rezolvată la limită si prin măsuri care au stimulat aversiunea investitorilor fată de risc; situatia politică din Italia a rămas încă nerezolvată, neajungându-se la formarea unui guvern si conducând la scăderea ratingului de tară de către agentia de rating Fitch; cu câteva săptămâni în urmă, guvernele din Bulgaria si Slovenia s-au prăbusit. Monedele din regiune au urmat tendinta de depreciere asociată scăderii Euro în fata Dolarului american; moneda unică europeană s-a depreciat în primul trimestru cu cca 2,8% comparativ cu cea americană", a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Luna trecută, Zlotul polonez a scăzut cu cca 0,68% fată de Euro, iar Coroana cehă cu 0,32%.

"De subliniat, de asemenea, că în ultima perioadă am asistat la reducerea considerabilă a dobânzilor de referintă în regiune", a precizat Silviu Pojar. Banca centrală a Poloniei a decis recent reducerea dobânzii de referintă până la un nivel record minim, în conditiile în care Polonia înregistrează cea mai lentă crestere economică din ultimii 12 ani (estimată la 1,2% pentru 2013), iar rata somajului a depăsit 14%. Banca Centrală a Ungariei, la rândul său, a redus dobânda de referintă la un nivel minim record, în contextul unor asteptate măsuri neconventionale de stimulare economică, în timp ce Banca Nationala a Cehiei a mentinut, de asemenea, rata dobânzii de referintă la un nivel minim record.

În martie, Lira sterlină a înregistrat o corectie, apreciindu-se cu aproximativ 2% comparativ cu Euro. Coroana suedeză a crescut, în aceeasi perioadă, cu cca 0,8%, pe fondul unor semnale pozitive privind economia tării. De altfel, per ansamblul primului trimestru, Coroana suedeză a înregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din UE fată de moneda unică europeană, de cca 2,4%; moneda suedeză a fost secondată de Leu, care, în pofida deprecierii din martie, a încheiat primele trei luni ale anului cu un avans de 0,7% comparativ cu Euro. Leul a rămas în zona "pozitivă" întrucât moneda natională acumulase o apreciere semnificativă în prima parte a anului, în contextul anuntului făcut de JP Morgan privind includerea obligatiunilor României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.

Coroana Suedeză si Leul au fost singurele două monede din UE care pe primul trimestru au marcat o crestere fată de Euro. După primele trei luni ale anului, pe "podiumul" scăderilor fata de Euro s-au aflat Forintul cu 4,4%, Lira sterlină cu 3,8%, Zlotul polonez si Coroana Cehă cu cca 2,5%.

"Perioada care urmează nu va fi mai usoară pentru Europa nici din punct de vedere politic, nici economic si deci nici pe pietele financiare; pe lista situatiilor "fierbinti" se află Italia, unde impasul politic continuă si Slovenia, cu un sistem bancar care a adunat credite neperformante semnificative si unde noul guvern va încerca să consolideze băncile cu probleme si să ia o serie de alte masuri- inclusiv nepopulare- în încercarea de a evita un acord de bailout cu institutiile financiare internationale. Monedele pot suporta variatii majore în viitorul apropiat, asa încât investitorii pe pietele financiare trebuie să fie foarte vigilenti la miscările bruste", a arătat Silviu Pojar.