BCR - valoarea medie a unui credit pentru cumpararea unei locuinte in Bucuresti este de circa 200.000 lei

Valoarea medie a unui credit acordat de Banca Comercială Română (BCR) pentru achiziţionarea unei locuinţe în Bucureşti este de circa 200.000 lei, în timp ce, la nivel naţional, valoare medie a unui credit pentru locuinţă este de peste 165.000 lei.

La nivel naţional, în anul 2012, aproape 45% dintre creditele acordate de BCR pentru achiziţionarea unei locuinţe au fost folosite pentru cumpărarea apartamentelor cu 2 camere, 26% pentru cele cu 3 camere iar 11% pentru garsoniere. 14% din credite au fost folosite pentru achiziţionarea unei case, iar 4% pentru apartamente cu 4 sau mai multe camere. În Bucureşti s-au acordat cele mai multe credite pentru apartamentele cu 2 camere – 48%.

“În 2012, aproximativ 10% din clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesarii creditului pentru noua locuinţă. Se remarcă astfel, alături de profilul clientului aflat la prima achiziţie, a unui nou profil – acela al clientului care deţine o locuinţă şi doreşte îmbunătăţirea condiţiilor spaţiului locativ prin trecere la o locuinţă cu mai multe camere de exemplu sau la o casă”, a declarat Teodor Mincu, Seful Biroului Intermediari, BCR.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate de BCR pentru achiziţia unei locuinţe, aceştia sunt bărbaţi (25-40 ani), căsătoriţi, cu studii superioare.

„În urma experienţei de peste şapte ani cu agenţiile imobiliare şi dezvoltatorii, BCR înţelege specificul pieţei imobiliare şi mizează în continuare pe această colaboarare reciproc avantajoasă. Circa 60% din tranzacţiile de achiziţie imobil se realizează printr-un credit bancar, astfel, alături de soluţiile imobiliare oferite de către Partenerii săi, agenţii imobiliare şi dezvoltatori, BCR oferă soluţii de finanţare cu o dobândă începand de la 6,28% dobândă variabila pe toată perioada de creditare (DAE 6,54%) pentru creditele pentru casă acordate în lei. Este interesant de remarcat si interesul din ce în ce mai mare pentru creditarea în lei. Astfel, în urma reducerii semnificative a diferenţelor de dobândă dintre EUR şi lei, creditele ipotecare în monedă naţională sunt aproape similare din punct de vedere costuri cu creditele ipotecare în EUR şi fără a mai pune la socoteală avantajul eliminarii riscului valutar. De asemenea, clienţii au posibilitatea de a accesa credite cu dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani. Totodată, venim în sprijinul clienţilor noştri şi le oferim gratuit poliţa de asigurare facultativă a imobilului pe toată perioada de creditare la OMNIASIG VIG. Reducerea dobânzii creditelor în lei subliniază angajamentul BCR pentru creditarea în monedă naţională şi consolidează poziţia BCR ca şi principal creditor ipotecar”, a adaugat Teodor Mincu.

Creditul ipotecar/imobiliar CASA MEA BCR oferă posibilitatea clienţilor de a cumpăra sau construi o locuinţă, de a refinanţa un credit contractat anterior sau pur şi simplu să modernizeze casa pe care o deţin deja, BCR finanţând până la 85% din valoarea garanţiilor aduse.
 
Pentru acordarea creditului BCR acceptă o gamă largă de venituri (salarii, pensii, chirii, dividende, venituri din străinătate, din activităţi independente), precum si până la 3 coplătitori ce pot participa la credit şi oferă modalităţi flexibile de rambursare, fără a fi necesară deplasarea la bancă (ATM BCR sau Serviciul de efectuare operaţiuni prin canale alternative BCR). De asemenea, bancă oferă, contra cost, o asigurare de somaj care ofera o protectie solicitantului în cazul pierderii locului de muncă.
 
Exemplu de calcul pentru un credit în valoare totală de 180.000 lei, pe 30 de ani: DAE = 6,54% dobândă variabilă: 6,28%/an (ROBOR 6 luni + 1,3 %); rată lunară: 1.112 lei; comision de analiză 990 lei; cost evaluare apartament: 300 lei; valoare totală plătibilă: 401.540 lei, cost total credit: 221.540 lei. Exemplu valabil în luna mai 2013 pentru clienţii care încasează salariul la BCR pentru creditele noi solicitate ce reprezintă cel mult 65% din valoarea garantiei.