Din romanii interesati de credite, putini aplica pentru un imprumut

In primele cinci luni ale acestui an, peste 30.000 de persoane (30.887) si-au facut o evaluare financiara pe site-ul Efin.ro, in crestere cu 16% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, potrivit datelor Indicelui Efin.ro, care masoara interesul persoanelor fizice pentru a obtine finantare sub forma unui credit sau card de credit.

Dintre acestea, aproape doua treimi au obtinut un rezultat favorabil. Insa, procentul celor care au aplicat efectiv pentru un imprumut pe site-ul Efin.ro a fost relativ scazut, respectiv 15.8% dintre cei care ar putea accesa credite.

“Acest procent nu este deloc surprinzator tinand cont de faptul ca perioada de criza economica i-a facut mult mai responsabili pe romani atunci cand vine vorba de achizitionarea produselor financiare, prin cantarirea cu atentie a riscurilor, acestia alegand sa se imprumute doar pentru lucruri importante, de care au neaparat nevoie. Astfel, romanii testeaza daca pot accesa credite, dupa care fac acest lucru atunci cand au nevoie, sau cand se decid asupra bunului pe care doresc sa il achizitioneze cu banii imprumutati”, subliniaza Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.

Cele mai multe persoane care au aplicat pentru un imprumut in primele cinci luni din acest an au optat pentru un credit de nevoi personale (35251%), dar si pentru credite Prima Casa (11.73%) si credite rapide (11.92%).

Intentia de creditare este mai mare in randul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 30 ani (40,4%) si cu o vechime in munca intre 6 luni si 3 ani (35,26%).

Peste 70% dintre persoanele care au aplicat pentru un imprumut nu au alte credite in derulare.

Lansat in 2009, portalul financiar eFin.ro, lider pe piata serviciilor financiare online din Romania, promoveaza produsele si serviciile oferite de institutiile financiare pentru toate categoriile de beneficiari: persoane fizice, IMM-uri, companii. Efin.ro ofera instrumente financiare precum Credit Scoring pentru persoane fizice, RisCo – verificare firme pentru companii, precum si posibilitatea de monitorizare a portofoliului de clienti din punct de vedere al bonitatii financiare, privind comportamentul la plata si juridic.