Programului Rabla 2013 are un buget de 6 ori mai mic decat cel din 2010

Bugetul alocat programului de înnoire a parcului auto din acest an este de 6 ori mai mic decât bugetul alocat programului derulat în anul 2010, conform analizei Auto.ro.

Bugetul alocat programului pentru înnoirea parcului auto din acest an are o valoare de 30 milioane de euro, de aproximativ 6 ori mai mic decât bugetul alocat programului în anul 2010, în valoare de 172 milioane de euro. Deși s-a majorat valoarea voucherului de la 3.800 de lei, cât a fost în anii precedenţi, la 6.500 de lei în acest an, s-a diminuat numărul de vouchere alocate, de la 190.000 în anul 2010, la 20.000 de tichete în 2013, din care 17.000 sunt pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru instituţiile publice care dețin autovehicule mai vechi de 5 ani.

Începând cu anul 2010, bugetul alocat programului “Rabla” a înregistrat un declin, ajungând la 108 milioane de euro în 2011 și 38 milioane de euro în 2012, respectiv la 120.000 de vouchere în anul 2011 și la 45.000 de tichete în 2012. Conform analizei Auto.ro, s-a înregistrat și o învechire continuă a parcului auto în ultimii 5 ani, ajungând în prezent la o medie de 12 ani vechime, comparativ cu media de 10 ani înregistrată în anul 2008.

Noul program ce vizează înnoirea parcului auto este benefic, dar insuficient raportat la solicitările existente și la faptul că în prezent avem o piață de 2.500.000 autoturisme mai vechi de 10 ani, căreia i se adresează un program cu doar 20.000 de vouchere.

“O propunere pentru îmbunătățirea programului ar fi să nu se decidă acordarea voucherelor în funcție de criteriul primului venit, ci vechimea mașinii să devină criteriul prioritar la acordarea tichetului, deoarece o mașină mai veche polueaza mai mult și are un risc potențial mai mare în trafic. Ponderea de 37% de mașini cu peste 15 ani vechime, vine în spijinul propunerii noastre”, a declarat Sergiu Gamureac, Director Executiv Auto.ro.

“Programul are și rolul de a stimula piața vânzărilor de mașini noi. În anul 2012, piața de autoturisme noi s-a situat la aproximativ 66,000 de unități, iar pentru acest an estimăm 65,000 – 70,000 de unități. Astfel, ar rezulta o pondere de 30% a programului “Rabla” în vânzările de autoturisme noi pentru anul curent”, a mai completat Sergiu Gamureac.
Programul de stimulare a înnoirii parcului auto național are ca scop diminuarea poluării prin scoaterea din uz a  autovehiculelor vechi cu nivel ridicat de poluare. Conform datelor oficiale, prin acest program derulat anual, din 2005 și până în prezent, au fost casate 460.000 de autoturisme uzate.


Misiunea site-ului Auto.ro este de a oferi utilizatorilor instrumente care să faciliteze procesul de vânzare, cumpărare și accesul la o gamă completă de servicii din domeniul auto.

În acest scop, echipa Auto.ro dezvoltă permanent instrumente precum aplicatia Auto.ro pentru iPhone și pentru Android ce oferă servicii utile oricărui șofer, posesor de smartphone, AutoIndex ce măsoară prețul mediu al pieței auto second hand, platforma Experți Auto care oferă utilizatorilor și șoferilor informaţii complexe şi precise pentru a lua cea mai bună decizie de vânzare sau cumpărare. Aceste statistici și informații sprijină cumpărătorul privind achiziția în funcție de buget, nevoi și așteptări, și totodată, ajută vânzătorul să își raporteze oferta la alte modele asemănătoare și să înțeleagă evoluția pieței.

Aplicația Auto.ro se instalează gratuit și oferă următoarele facilități:

- Locații servicii auto: benzinării, vulcanizări, spălătorii, service-uri, parcări, stații ITP, asistență rutieră și tractări, taxi, pensiuni, ATM-uri, piese auto;

- Mașina mea: se primesc notificări atunci cand expiră RCA, ITP, rata lunară sau altă alertă dorită;

- Plăți: plata rovinietei direct din aplicație, calculatorul timbrului de mediu;

Anunțuri vânzare-cumpărare mașini noi și second hand: utilizatorii au posibilitatea să caute și să adăuge anunțuri auto direct de pe telefonul mobil, să salveze anunțurile favorite și să creeze alerte.

Versiunea pentru Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.netbridge.autoro
Versiunea pentru iOS: https://itunes.apple.com/ro/app/auto-ro/id430804021?mt=8