Cum arata profilul turistului roman in Serbia

Anul acesta, Organizatia de Turism a Serbiei isi doreste sa atraga mai multi turisti romani, realizand pentru aceasta un studiu pentru a afla care este perceptia romanilor despre Serbia ca destinatie turistica. Scopul este acela de a creste numarul turistilor romani care vor vizita Serbia anul viitor si pentru a intelege mai bine nevoile si temerile turistilor romani.

Cercetarea calitativa realizata in randul agentiilor de turism din Romania, dar si in randul consumatorilor de produse turistice si cu implicarea unor consultanti in turism a oferit informatii despre profilul turistilor romani din Serbia, preferintele de calatorie ale acestora, motivele pentru care acestia viziteaza Serbia si obiectivele turistice cele mai vizitate de romani.

Crestere cu 20% a numarului turistilor romani care au vizitat Serbia

In 2015 Serbia a inregistrat aproximativ 45000 de turisti romani, in crestere cu 20% fata de anul anterior. In medie, un turist roman cheltuie in Serbia intre 75 si 100 euro / zi, suma in care este inclusa si cazarea, conform statisticilor Oficiului National de Turism al Serbiei.

Profilul turistilor romani din Serbia: Grupuri de prieteni, oameni de afaceri si persoane in varsta

Din studiu rezulta ca peste 50% dintre turistii romani care aleg Serbia au venituri medii, iar aproape 60% dintre ei au varsta cuprinsa intre 35-45 de ani.
Majoritatea turistilor tineri aleg sa calatoreasca alaturi de un grup de prieteni in perioada decembrie-februarie, cand pot practica sporturi de iarna, sau opteaza pentru city-break-uri in Belgrad. Cei mai multi provin din judete din vestul Romaniei, in special Timisoara. O alta categorie reprezentativa este cea a oamenilor de afaceri care calatoresc periodic, pentru perioade scurte, in special in lunile de primavara si toamna. Totodata, peste 10% dintre turisti sunt persoane in varsta, care opteaza pentru circuite culturale dar si pentru vizitarea manastirilor ortodoxe.

Cum vad romanii Serbia: Atractii culturale, sporturi de iarna si viata de noapte

Cei mai multi romani merg in Serbia pentru a se relaxa in vacanta de iarna (50%), pentru a vizita atractiile culturale (10%) sau pentru o escapada la finalul saptamanii (20%). Printre activitatile preferate se numara sporturile de iarna in statiunea montana Kopaonik, distractia in cluburi si evenimente de renume, cel mai cunoscut fiind EXIT Festival, precum si vizitarea orasului Novi Sad, situat destul de aproape de granita cu Romania.

Capitala Serbiei, Belgrad, este de asemenea in topul preferintelor romanilor, cele mai populare atractii fiind Fortareata Belgrad, Turnurile Kalemegdan, cladirea Parlamentului si resedinta Printesei Ljubica.

Agentiile de turism din Romania ofera pachete turistice, city-break-uri si circuite in Serbia

50% dintre agentiile turistice din Romania care au destinatia Serbia in portofoliu o promoveaza sub forma de pachete turistice de 5-7 zile in lunile de iarna. 10% dintre acestea promoveaza destinatii specifice din Serbia, cum ar fi Belgrad si statiunea montana Kopaonik, dar si city-break-uri si excursii de o zi, publicul principal fiind in special turistii romani din vestul tarii.

In perioada iunie-septembrie creste cererea pentru circuite in randul varstnicilor, care sunt interesati mai ales de atractiile culturale ale Serbiei sau de circuite cu autocarul pe la manastirile ortodoxe, o parte organizate de agentii de turism si o alta parte fiind pelerinaje organizate de manastiri sau diversi preoti.

Oficiul National de Turism al Serbiei este o organizatie publica a carui scop este sa contribuie la dezvoltarea imaginii Serbiei ca o destinatie turistica atractiva si accesibila, in care posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt multiple: de la vacante in natura, city-break-uri, pana la festivaluri si targuri traditionale. De asemenea, se doreste promovarea turismului gastronomic, iar pentru acest lucru a fost realizat un film de prezentare care a fost premiat la festivaluri internationale, dar si brosuri care prezinta 52 de idei pentru 52 de week-end-uri gastronomice de petrecut in Serbia.