611 cazuri asistate cu ajutorul motocicletele SMURD, donate de Lidl Romania

În doar 3 luni de la punerea în functiune, în intervalul martie-mai 2016, motocicletele de interventie urbană SMURD din Bucuresti au asistat deja 611 cazuri. Proiectul, sustinut de către Lidl România printr-o donatie de cinci motociclete specializate si complet echipate, îsi dovedeste eficienta cu un timp de răspuns de până la 3 minute înaintea echipajelor de urgentă, în peste 50% dintre apeluri.

După o perioadă de cinci luni în care personalul SMURD a beneficiat de un program de specializare, motocicletele de interventie urbană au devenit operationale. Acestea sunt situate în puncte strategice din Bucuresti, care să permită interventia rapidă în situatii de urgentă: Piata Presei Libere, Grozăvesti, Piata Victoriei, Detasamentul Mihai Vodă, Pache Protopopescu si Vitan. Până la finalul lunii mai 2016, motocicletele au asistat deja 611 cazuri, având un timp mediu de răspuns cu până la 3 minute mai rapid, respectiv înaintea celorlalte echipaje de prim-ajutor.

Lidl România a sustinut extinderea flotei de motociclete de interventie urbană SMURD prin donarea, în luna octombrie 2015, a unui număr de cinci motociclete si 23 de seturi complete de echipamente speciale de protectie, tip vară-iarnă, pentru personalul SMURD. Achizitionarea acestora a fost posibilă datorită fondurilor colectate în urma campaniei „Donează pentru cei care salvează!”, în cadrul căreia angajatii si clientii Lidl din toată tara au donat 100.000 de euro pentru a sustine cauza SMURD si pentru a ajuta la modernizarea sistemului integrat medical. În plus, suma colectată a fost suplimentată de către Lidl cu 50.000 de euro, astfel încât SMURD să poată pune bazele unei flote extinse de interventie urbană.

„Rezultatele pe care le transmitem astăzi, împreună cu SMURD, demonstrează viabilitatea unui astfel de program. Aceste echipaje pot interveni în doar 3-5 minute de la apelurile primite, ceea ce înseamnă mai multe vieti salvate. Dezvoltăm în mod constant actiuni, proiecte si parteneriate ce propun solutii pentru diferitele nevoi ale comunitătii, toate acestea „Pentru un viitor mai bun”. si vom continua demersurile în acest sens, încurajati fiind de efectele benefice vizibile ale actiunilor întreprinse.”, a povestit Maria Pârvuleasa, PR&CSR Manager Lidl România.

Cele mai multe situatii de urgentă au fost înregistrate în luna mai, când paramedicii de pe motocicletele SMURD au intevenit în 228 de cazuri, la 134 dintre ele având un timp de răspuns de sub 3 minute. În luna aprilie a fost un total de 199 de solicitări, 96 dintre care au primit asistentă în 3 minute sau mai putin, pentru luna martie raportul fiind de 184 de cazuri totale, dintre care 87 au primit îngrijire din partea subofiterilor de pe motocicletele SMURD în mai putin de 3 minute.

Asistenta oferită de motocicletele de interventie urbană este vitală, personalul fiind specializat în acordarea primului ajutor, esential în cresterea sanselor de supravietuire a persoanelor care suferă traumatisme cum ar fi accidente auto sau căderi de la înăltime, sau se pot afla în situatii de urgentă (stop cardio-respirator, hemoragii, plăgi, fracturi). În aceste momente este foarte importantă interventia rapidă a unei persoane bine pregătite, pentru stabilizarea pacientului si transferul ulterior la cel mai apropiat centru medical specializat.  

„Începând cu luna martie dispunem de cele sase motociclete de interventie, prin care putem acorda primul ajutor calificat în situatii de urgentă. De exemplu, în luna mai, echipajul moto SMURD din Vitan a fost solicitat să intervină pe Calea Dudesti pentru acordarea primului ajutor unei persoane inconstiente. În doar 3 minute, motocicleta a ajuns la caz si subofiterul a început manevrele de resuscitare. Putem aprecia faptul că timpul scurt în care echipajele de interventie au ajuns la locul evenimentului si au intervenit a dus la cresterea sanselor de supravietuire a pacientului. Acesta este doar unul dintre cazurile prin care ni se demonstrează că motocicletele de interventie urbană sunt esentiale într-un oras aglomerat cum este Bucurestiul. De aceea multumim Lidl România pentru că a fost platforma prin care am reusit să aducem sistemul medical de urgentă mai aproape de nivelul european.”, a declarat Dr. Raed Arafat.

Motocicletele sunt dotate cu toate echipamentele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă cu laringoscop, aspirator de secretii si geantă medicală de urgentă. De asemenea, acestea sunt prevăzute cu dispozitive de avertizare sonoră si luminoasă, dar si cu sisteme speciale de comunicatie. Acestea vor fi active pe toată perioada anului, în functie si de conditiile climatice care ar putea împiedica activitatea.

Lidl este unul dintre cele mai mari lanturi de magazine din Europa, activând în 27 de tări europene si având peste 100 de centre logistice ce asigură aprovizionarea a aproximativ 10.000 de magazine. Având mai mult de 170.000 de angajati, Lidl se numără printre primii 10 comercianti de produse alimentare la nivel mondial.

Serviciul Mobil de Urgentă, Reanimare si Descarcerare (SMURD) este cunoscut la nivel national, la fel si Fundatia pentru SMURD, fondată de către Dr. Raed Arafat. Fundatia are ca scop îmbunătătirea calitătii vietii persoanelor care locuiesc si muncesc în România, prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical si tehnic de urgentă si prim ajutor. Fundatia sprijină SMURD si activitătile publice referitoare în special la serviciile de sănătate si asistentă socială.